#Madrid –

Comunitatea Madrid a acordat Premiul Apertura 2023 Fernandei Fragateiro pentru piesa sa de sculptură, As Found 2, expusă în galeria Elba Benítez. Această lucrare va fi achiziționată de guvernul regional și va deveni parte din Colecția Muzeului Centrului de Artă Dos de Mayo din Móstoles. Ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Mariano de Paco Serrano, a prezentat astăzi această recunoaștere creatorului premiat, care primește un premiu în bani de 15.000 de euro.

Menit să recunoască calitatea unuia sau mai multor artiști care participă la edițiile anuale ale Apertura Madrid Gallery Weekend, evenimentul cu care Asociația Galeriilor de Artă inaugurează sezonul expozițional. Premiul, care ia în considerare diferitele discipline care alcătuiesc artele vizuale, fără limite de vârstă sau tehnică, constituie un suport pentru galeriile care, concomitent, stimulează creația participanților la expoziție.

Juriul și-a apreciat contribuția la cercetarea relației dintre arhitectură, probleme urbane și sociale, legate de discursurile modernismului de la începutul secolului XX, fiind și o creatoare cu o carieră importantă care până în prezent nu este reprezentată în colecție. Muzeul CA2M.

Fernanda Fragateiro, născută în 1962 în Montijo, Portugalia, locuiește și lucrează în prezent în Lisabona. Ea își concepe opera ca o explorare largă și variată a spațiului, în multiplele sale manifestări (private, publice, temporare, determinate social sau definite de gen) prin lucrări sculpturale, instalații și intervenții în aer liber, care mențin o estetică meticuloasă și minimalistă a formei. , culoarea și textura suprafețelor.

Artistul folosește frecvent metoda de reutilizare a unui material existent, cum ar fi firul de mătase dintr-o fabrică germană, cărți și reviste second-hand, modele de arhitectură aruncate sau resturi produse în timpul boom-ului construcțiilor în Portugalia. Scopul său este de a-și modela lucrări proprii, complexe și totuși delicate.

Juriul a fost format din Pilar Soler Montes, scriitoare și curator independent, Armando Montesionos, consilier al Comisiei pentru Achiziția Operelor de Artă; Tania Pardo Pérez și María Asunción Lizarazu de Mesa, director adjunct și, respectiv, tehnician al Muzeului Centrului de Artă Dos de Mayo din Comunitatea Madrid; Juana Arana, consilier Arte Plastice al Ministerului Culturii, Turismului și Sportului; Asunción Cardona Suanzes, director general adjunct al Artelor Plastice din Comunitatea Madrid și Gonzalo Cabrera Martín, director general pentru Promovarea Culturală a Comunității Madrid.

Premiul Apertura 2023 va fi adăugat la colecția Muzeului CA2M, la fel ca și alte achiziții realizate prin alte premii precum Premiul ARCO 2023.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid acordă Fernandei Fragateiro Premiul Apertura 2023 pentru galerii de artă