#Madrid –

Comunitatea Madrid a rezolvat peste 1,4 milioane de întrebări prin intermediul Centrului de Asistență Primară (CAT-AP). Acest serviciu public gratuit a fost lansat în aprilie 2022 cu scopul de a consolida capacitatea de răspuns și de a accelera serviciul public la acest nivel de îngrijire. 17,2% dintre solicitări au fost soluționate de profesioniștii din domeniul sănătății.

Conform datelor culese până în iunie, în 85% din cazuri un singur apel a fost suficient pentru a obține un răspuns concludent. În restul de 15%, în general, utilizatorii sunt îndrumați către resursele de asistență ale Serviciului de Sănătate din Madrid (SERMAS) pentru a garanta continuitatea îngrijirii, făcând o programare la centrul de sănătate.

Cele mai frecvente motive pentru utilizarea CAT-AP sunt legate de canalizarea, informarea sau rezolvarea procedurilor administrative sanitare; modificarea datelor din cardul de sănătate sau virtual; îndoieli cu privire la administrarea medicamentelor; îngrijire și probleme minore de sănătate; rețetă electronică; programe preventive, cum ar fi vaccinarea, sau sfaturi privind actiunile pentru a face fata caniculei, simptomelor alergice si proceselor respiratorii; precum și rapoartele obținute prin folderul de sănătate web.

Când un cetățean contactează CAT-AP, de cealaltă parte a liniei se află în prezent o echipă formată din medici, asistente și asistenți administrativi din Asistența Primară. Este disponibil de luni până vineri de la 8:00 la 21:00 și evită deplasările inutile la unitatea de sănătate.

Acest serviciu poate fi accesat prin sistemul automat de solicitare telefonică a centrului de sănătate, selectând opțiunea care va fi activată pentru a fi îndrumat către profesioniștii Centrului de Asistență Telefonică Sanitară. In cazul in care nu se poate rezolva cererea pacientului se va stabili o programare fata in fata.

Implementarea CAT-AP face parte din măsurile guvernului regional în cadrul Planului de îmbunătățire pentru creșterea calității asistenței medicale primare în Comunitatea Madrid.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid a rezolvat peste 1,4 milioane de întrebări în centrele de sănătate prin intermediul Centrului de servicii telefonice sanitare