Comunitatea Madrid, prin Direcția Generală Transporturi și Mobilitate, a primit în cursul anului 2022 -până la jumătatea lunii decembrie- un total de 1.232 de reclamații de la companii și consumatori prin Comisiile de Arbitraj al Transporturilor, entități ale Administrației regionale care soluționează litigiile privind transportul terestru ( rutier, feroviar sau pe cablu), precum și activități auxiliare și complementare (agenții de transport sau de turism, expeditori de marfă, distribuitori de depozite, leasing cu și fără șofer…). Este cu aproximativ 200 mai mult decât cele înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent, chiar și cu mobilitatea marcată de pandemia COVID-19.

Controversele în cazurile de transport multimodal se rezolvă și în Consilii, adică cele care combină mai multe moduri (terrestre, maritime sau aeriene), atunci când sunt încheiate printr-un singur contract, iar unul dintre ele este terestră.

Din totalul celor depuse, 57,9% (713) au fost primite în Registrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, iar restul de 42,1% (519) au fost cereri externe. În acest din urmă caz, care corespunde în mare parte cerințelor consumatorilor, acestea sunt proceduri trimise de primării, alte comunități autonome, Ministerul Transporturilor, Mobilității și Agenda Urbană, Birourile Municipale de Informare a Consumatorului și Consorțiul Regional de Transport din Madrid.

Pe subiecte, 580 (48,5%) sunt majoritari și au legătură cu transportul de mărfuri; urmat de transportul de persoane cu 554 (45%); și 80 (6,5%) daune legate de contracte pentru activități auxiliare și complementare de transport.

În ceea ce privește mărfurile, 448 s-au datorat neplății poștale; 125 pentru intarzieri la livrare, opriri si alte cauze; și 25 pentru daune sau pierderi.

În ceea ce privește transportul de persoane, majoritatea reclamațiilor (395) s-au datorat diverselor motive precum incidente în vânzarea biletelor, neaplicarea reducerilor sau nerespectarea tarifelor în serviciile de taxi; 99 pentru întârzieri; 33 pentru bagaje pierdute; și 27 pentru daune.

În ceea ce privește cererile aferente contractelor pentru activități auxiliare și complementare de transport, au fost înregistrate în total 80, în principal legate de leasingul de vehicule.

Dosare și ședințe de arbitraj

Direcția Generală Transporturi a procesat în total 846 dosare de arbitraj, dintre care 580 au fost soluționate prin hotărâre și 266 au fost arhivate. Din hotărârile soluționate, 430 au corespuns cererilor de transport de marfă și 150 călătorilor.

Din numărul total de opinii, 353 au fost total estimative, 127 parțial (76 pe mărfuri și 52 pe pasageri) și 100 au fost concediate (38 pe mărfuri și 62 pe pasageri).

În ceea ce privește ședințele de audiere, de la 1 ianuarie 2022 au avut loc 48, dintre care 39 pentru mărfuri și 9 pentru călători. Din totalul ședințelor, au fost convocate 452 de audieri orale, dintre care 385 au avut loc.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid a primit 1.200 de cereri în 2022 pentru încălcări ale contractului de transport