#Madrid –

Comunitatea Madrid a crescut anul trecut numărul de noi donatori de măduvă osoasă cu 5.267, ajungând la 62.303, cu 9,23% mai mult decât în ​​2021. Aceste date depășesc obiectivul stabilit pentru 2022 de Planul Național (PNMO). , care în cazul regiune a fost 5.144. În plus, donațiile efective în aceeași perioadă au fost de 97, 30% din toată Spania, conducând clasamentul național pentru încă un an.

Ministrul Sănătății, Fátima Matute, s-a referit astăzi la aceste cifre la evenimentul organizat de Centrul de Transfuzii cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Măduvă Osoasă, cu motto-ul Poți fi viața pe care cineva o caută. Donează măduvă!. Acolo, el a mulțumit public „zecilor de mii de rezidenți altruiști din Madrid și instituțiilor implicate în diseminarea campaniilor și în recrutarea de oameni care își asumă angajamentul nobil de a participa la un transplant de acest tip pentru a salva vieți”.

Pe de altă parte, Comunitatea Madrid are cel mai mare procent de persoane înregistrate sub 40 de ani, cu 64%, față de media națională de 52%. În acest sens, Planul Național pentru Măduva Osoasă a stabilit în 2018 că doar acele persoane între 18 și 40 de ani s-ar putea înscrie de atunci. Motivul este că, cu cât sunt mai tineri, cu atât rămân activi mai mult ca potențiali donatori, deoarece poate dura ani de zile pentru un destinatarul compatibil să apară, ținând cont de faptul că acest act altruist poate fi realizat până la vârsta de 60 de ani.

Din numărul total de rezidenți înregistrați din Madrid, 38% sunt bărbați și 62% femei, deși este comunitatea autonomă spaniolă cu cel mai mare număr de bărbați. Tocmai profilul masculin și tânăr este cel mai nevoie, întrucât, în cazul femeilor, dacă au avut sarcini anterioare, acestea pot genera un răspuns imun cu posibile repercusiuni asupra pacientului transplantat.

Cum să fii donator de măduvă osoasă

Alături de cerința de vârstă, donatorul trebuie să cântărească mai mult de 50 de kilograme, să aibă un indice de masă corporală între 20 și 35 și să fie sănătos, precum și bine informat. Dacă toate aceste caracteristici sunt îndeplinite, se extrage o probă de sânge, care este studiată ulterior la Centrul de Transfuzii, pentru a-i cunoaște profilul genetic. Aceste informații și date personale sunt incluse în REDMO și în Registrul mondial al donatorilor de măduvă.

În pagină Web La Centrul de Transfuzii din Comunitatea Madrid, persoanele care doresc să facă acest lucru se pot afla despre aceste și alte aspecte, precum și să completeze și să trimită un formular de interogare pentru a pune întrebări și a solicita o programare pentru a începe procedura.

Donarea de măduvă osoasă constă în transferul de celule stem din sânge, numite și progenitoare hematopoietice. Extragerea acestuia se realizează prin două procedee: în 85% din cazuri, pe cale periferică, cu o durată de aproximativ patru ore. Restul de 15%, în sala de operație cu anestezie generală pentru extracție de sânge din oasele șoldului.

Activități în alte centre

În cadrul sărbătoririi acestei zile internaționale, Spitalul Public Universitar La Paz a găzduit și astăzi activitatea UMEdula, organizat în colaborare cu Unitatea Militară de Urgență (UME), Organizația Națională de Transplant (ONT) și Centrul de Transfuzii din Comunitatea Madrid. Piața centrală a acestui centru de sănătate a fost scena unui maraton de biciclete de fitness de 12 ore, cu scopul de a crește numărul de donatori.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid a crescut donatorii de măduvă osoasă cu aproape 10% anul trecut și depășește 62.000