#Madrid –

Comunitatea Madrid a alertat în patru luni despre posibile scurgeri de apă în 1.150 de case. Acest nou sistem gratuit al Canal de Isabel II a fost lansat în iulie anul trecut, de care beneficiază în prezent 300.000 de clienți casnici care au contoare cu citire de la distanță, cu scopul de a ajunge la 100% în 2026, ceea ce ar însemna un total de 1,6 milioane.

Analiza datelor transmise de aceste dispozitive permite utilizatorilor să fie anunțați atunci când există un consum în continuare suspect. In acest fel, in cazul in care contorul inregistreaza o utilizare de minim 20 de litri in fiecare din cele 24 de ore ale zilei, compania transmite clientului o comunicare prin care il avertizeaza asupra acestei imprejurari. De asemenea, sună alarma dacă consumul este înregistrat în 20 de ore din aceeași zi, inclusiv toate orele de la 00:00 la 08:00 dimineața.

Într-un sondaj realizat cu o sută de clienți, 92% au confirmat că au aflat datorită comunicării de la Canal de Isabel II. La fel, 86% și-au verificat instalația de apă după ce au primit avizul pentru a verifica dacă au existat deficiențe. Defecțiunile s-au datorat în principal scurgerilor la conductele interioare ale locuinței (65% din cazuri) sau spargerii sistemului de irigații (10%).

Odată cu implementarea acestei tehnologii, care permite ca datele să fie disponibile la fiecare oră în loc de la două luni, timpul de detectare a scurgerilor interioare este redus semnificativ. Potrivit estimărilor tehnice, această localizare timpurie a scurgerilor ar putea însemna o economie de 2 hectometri cubi pe an.

Atât instalarea contoarelor cu citire la distanță, cât și sistemul de alertă nu implică niciun cost suplimentar pentru clienți. Mai mult, din spațiul personal din Biroul Virtual Canal își pot controla consumul practic instantaneu (pe ore, zile, săptămâni, luni…). Accesul la aceste informații mai detaliate se traduce de obicei prin adoptarea de măsuri de economisire și, în consecință, o reducere a consumului de apă.

De asemenea, datele furnizate permit o gestionare mai eficientă, dacă este posibil, a rețelei de alimentare a regiunii, care are aproape 18.000 de kilometri și este împărțită în peste 700 de sectoare. În acest sens, contoarele inteligente înseamnă o estimare mai bună a consumului și o optimizare a cererii în diferite zone, ceea ce are ca rezultat o planificare mai eficientă.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid a alertat peste o mie de case în patru luni despre posibile scurgeri de apă