#Spania – Aceste reglementări fac unele cerințe și cerințe ale reglementărilor comunitare mai flexibile pentru colectarea ajutoarelor și utilizarea autorizațiilor viticole.

Aceste flexibilități au fost solicitate de Spania de la Comisia Europeană (CE) în aprilie anul trecut, după ce s-a verificat imposibilitatea viticultorilor și organizațiilor de producători de fructe și legume (OPFH) de a respecta unele dintre cerințele cerute din cauza situației de secetă.

În cazul OPFH, reglementările le permit să recurgă la producții terțe pentru a-și îndeplini angajamentele de aprovizionare într-un volum mai mare decât producția proprie. Această posibilitate este foarte importantă deoarece va împiedica organizațiile să piardă clienți din cauza scăderii producției partenerilor lor din cauza secetei sau a altor adversități climatice.

De asemenea, reglementările elimină restricțiile privind utilizarea fondurilor pentru măsurile de prevenire și gestionare a crizelor și măresc nivelul finanțării comunitare la 60%, care este de obicei de 50%.

Viticultură În ceea ce privește sectorul vitivinicol, pentru măsura de restructurare și reconversie a podgoriilor, CE răspunde solicitării spaniole de flexibilitate a cerințelor pentru tranziția între Programul de sprijin pentru sectorul vitivinicol (PASVE) și Intervenția sectorului vitivinicol a planului strategic al Agriculturii Comune. Politica (PAC) care a intrat în vigoare anul acesta. În acest fel, va împiedica viticultorii care nu au putut întreprinde acțiuni de replantare în această primăvară să-și piardă dreptul de a face acest lucru, întrucât este stabilit un termen pentru a le derula până anul viitor.

În plus, valabilitatea autorizațiilor de plantare a viei care au expirat sau vor expira în 2023 se prelungește cu încă 12 luni pentru a putea fi utilizate în următoarea campanie. Titularii care nu doresc să beneficieze de această prelungire pot renunța la autorizații fără a fi penalizați.

Spania a participat foarte activ la elaborarea acestor reglementări, după ce CE a răspuns cu cea mai mare sensibilitate la solicitările de a face față secetei dure și a efectelor altor adversități climatice.

Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației lucrează la elaborarea reglementară națională a textelor care vor permite aplicarea în Spania a acestor relaxări, a căror prelucrare și publicare sunt așteptate la începutul toamnei.

Fructe si legume.

Mai multe informatii DOUE: Regulamentul 2023/1619 DOUE: Regulamentul 2023/1620 Etichete: UE ajutoare Schimbarea climei Sursa: Guvernul Spaniei – Comisia Europeană flexibilizează accesul la ajutor pentru viticultorii și organizațiile producătorilor de fructe și legume afectate de secetă