Autorităţile regionale din Castilla la Mancha se arată optimiste în ceea ce priveşte situaţia economică din Comunitate, dat fiind faptul că, pentru a doua lună consecutiv, s-a înregistrat o nouă creştere a numărului societăţilor comerciale nou înfiinţate. În raport cu luna februarie a acestui an, cifra firmelor nou create a urcat cu 16%, ajungând la 767 de societăţi comericale înregistrate în primele 3 luni.

Trebuie spus că, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2009, creşterea înregistrată a fost de 5,4%, cu 1,1 % mai mult decât media la nivel naţional.
Totodată, numărul liber profesioniştilor înregistraţi în evidenţele Seguridad Social a crescut şi el, pentru prima dată după multe luni în care s-a aflat în cădere liberă. Cifrele oficiale indică existenţa pe piaţa muncii din regiune a 111 noi „autonomi”.

Reprezentanţii autorităţilor spun că această categorie a liber profesioniştilor este un sector extrem de important pentru economia din regiune, întrucât ei reprezintă 21% din totalul celor înscrişi în evidenţele Seguridad Social. Castilla la Mancha a fost prima comunitate din Spania care a acordat o prestaţie financiară pentru incapacitatea de lucru a liber profesioniştilor, concediul medical pentru autonomi şi un tip special de ajutor de şomaj, pentru situaţia în care afacerea autonomului trebuia închisă.