Ministrul Justiției, Lourdes Ciuró, a cerut astăzi „justiției penale internaționale să-și facă treaba în războiul pe care Rusia îl poartă în Ucraina”. Zhuron, care a inaugurat astăzi ziua Analiza juridică a războiului rusesc din Ucraina din perspectiva justiției penale internaționale la Centrul de Studii Juridice și Formare Specializată, și-a exprimat profundă solidaritate cu poporul ucrainean și a denunțat „Încălcarea sistematică a drepturilor omului în populația sa civilă.”

Șeful justiției s-a referit la ancheta procuraturii Curții Penale Internaționale, care consideră că au fost comise crime în Ucraina crime de război și dăunează umanității. Aceasta este o anchetă care „sperăm că se va încheia cu demiterea președintelui rus și care, cu alte căi la nivel internațional de urmărire penală a celor responsabili de acest război, va permite justiției să deschidă calea în mijlocul barbariei.

„Avem drept internațional și justiție”, a spus el. . Totuși, ministrul a spus că „asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la angajamentul nostru ca democrați și cetățeni.”

traficului de persoane – în principal femei și copii – ca urmare a strămutărilor cauzate de

Urgență umanitară

Ministrul Ciuró a reamintit că „urgența umanitară ne cere să acționăm acum” și de aceea Guvernul Generalitati a luat o atitudine activa in ciuda limitarilor impuse de cadrul regional: trimiterea de materiale medicale si punerea la dispozitia cetatenilor ucraineni care vor ramane temporar in Catalonia.”

*) Ciuró a fost ferm: „denunțăm intervenția militară rusă împotriva Ucrainei, respingem războiul ca metodă de rezolvare a conflictelor și pariem pe negocieri cu medierea internațională.”

În cele din urmă, a subliniat ministrul. că „Ucraina, Europa și apărarea valorilor democratice sunt în joc într-un stat autoritar precum Rusia”, a spus el, Uniunea Europeană, cu referire clară la sancțiunile economice împotriva Rusiei și la sprijinul militar în Ucraina.

Panel de experți internaționali în justiție penală

Conferința de astăzi, organizată de Centrul de Studii Juridice și Formare Specializată al Departamentului de Justiție, au fost prezenți mai mulți experți în justiție penală internațională precum Secretarul General al Col·Drepții Avocaților Penali Internaționali (CAPI-BPI-ICB), Jaume Antich; mediatorul internațional, Jordi Palou; profesorul de drept internațional public la Universitatea Rovira i Virgili, Santiago Castellà; și avocatul și trezorierul CAPI-BPI-ICB, Antònia Rocha.

Sursa: Ciuró : „Facem apel la justiția penală internațională să-și facă treaba în războiul rusesc din Ucraina”