De la o vârstă foarte fragedă, Diego Almoguera a fost fascinat de păpușile anilor 50 pe care părinții lui le-au păstrat. „În patiserii, păpușile de cârpă presate veneau însoțind cutiile de ciocolată. Este amuzant pentru că erau de fapt o completare, nu un adevărat dar”. Fallere, andaluze, dansatoare, prințese… Diego a prețuit acele păpuși și de-a lungul timpului și-a extins colecția. „Am participat la expoziții în care erau păpuși foarte kitsch, altele în miniatură, unele piese cu adevărat curioase și diferite”. Astfel, încetul cu încetul, odată cu achiziția unor piese în piețe sau online, și-a extins colecția.

Diego Almoguera. Fotografie de Enrique Toribio

În același timp, Diego își consolida cariera de grafician. Din studioul său de Art Design, și-a turnat două dintre marile sale pasiuni în munca sa comandată: teatru și, mai ales, cinema. Ceva îi bâzâia în cap când și-a contemplat păpușile, pe care le-a restaurat și le-a încorporat elemente noi, după ce a văzut un film sau o piesă.

Într-o zi, un anticariat a făcut o taxă. „Voia niște panouri vechi pentru stabilirea lui. Ideea mea inițială a fost să le fac în așa fel încât să încorporeze scene cu păpuși, dar nu mi-a plăcut cum a ieșit, nu s-a jucat și păpușile nu au avut proeminența pe care o meritau”.

Fotografii prin amabilitatea lui Enrique Toribio

Rezultatul este o mostră prețioasă care reunește un total de 15 teatre de diferite dimensiuni în care să vezi scene ca clasici ai cinematografiei sub privirea particulară a lui Diego. Aici puteți vedea exuberanta Anita Ekberg la Fontana di Trevi, Sara Montiel cu unul dintre trabucurile sale inseparabile, o scenă din „Moulin Rouge” sau însăși Marie Antoinette.

Biblioteca Vargas Llosa este un spațiu ideal, spune Almoguera, „pentru că are această scară în cel mai pur stil cinematografic și s-a realizat o iluminare perfectă”. Directorul centrului este și el foarte mulțumit, nu doar pentru că Diego „este un artist care are mare grijă de detalii și se implică sută la sută în montaj”, ci pentru că „este o mândrie să fi găzduit acea primă expoziție și acum să avem această expoziție, mai completă, reînnoită, chiar mai prețioasă decât prima dată”.

Un vis, de expus la Valencia

Sursa: Cinematografe… și cinematografe