#Madrid –

Încearcă să mărească supraviețuirea pacientului

Cercetările conduse de Institutul de Cercetare în Sănătate i+12 din Spitalul Public 12 de Octubre din Comunitatea Madrid și Universitatea Complutense din Madrid (UCM) demonstrează eficacitatea unei noi terapii combinate bazate pe microARN pentru tratamentul limfomului difuz de mari dimensiuni. Limfomul cu celule B (DLBCL), cel mai frecvent limfom cu celule B agresiv.

DLBCL este de obicei tratată cu chimioterapie, dar mulți pacienți nu răspund sau recidivează după tratament.

În această lucrare, publicată în Moartea și boala celulară Potențialul terapeutic al microARN miR-28 supresor de tumori a fost analizat singur sau în combinație cu medicamentul utilizat în aceste limfoame. Acesta este ibrutinib, un inhibitor al proteinei tirozin kinazei Bruton, care este o proteină esențială pentru proliferarea celulelor B tumorale.

„Terapia combinată cu miR-28 plus ibrutinib a îmbunătățit efectele antitumorale ale monoterapiei cu oricare dintre agenții prin inducerea unui program transcripțional pentru a opri diviziunea celulară care împiedică replicarea ADN-ului”, subliniază Virginia García de Yébenes, cercetător la Departamentul de Imunologie, Oftalmologie și ORL. UCM și Institutul de Cercetare i+12 al Spitalului 12 de Octubre.

Dezvoltarea proiectului, desfășurată în colaborare cu cercetători de la Centrul Național de Cercetări Cardiovasculare (CNIC) și Centrul Național de Cercetări Oncologice (CNIO), a fost dezvoltată pe parcursul a cinci ani de cercetare și stă la baza cercetării Tereza. teză de doctorat.Fuertes Novella, primul autor al articolului.

Perspectivele terapeutice ale microARN-urilor

Pentru dezvoltarea lucrării, au fost combinate teste de creștere ale diferitelor subtipuri de limfoame B agresive umane. in vitro și in vivo, folosind modele de creștere la șoareci imunodeficienți. A fost analizat efectul terapiei combinate cu miR-28 și ibrutinib asupra diviziunii și morții celulare, replicarea ADN-ului și inducerea unor programe transcripționale specifice.

O altă concluzie a acestei lucrări este că setul de gene a căror expresie se modifică cu tratamentul „miR-28+ibrutinib” a fost identificat ca un predictor al supraviețuirii la pacienții cu limfom difuz cu celule B mari (DLBCL).

Micro-ARN-urile reglează expresia genelor într-o mare varietate de tipuri de celule și procese fiziologice, inclusiv cancerul. Mai exact, microARN miR-28 blochează creșterea limfoamelor B.

„Posibilitatea de a manipula expresia miARN-urilor in vivo „Prin administrarea de analogi sau inhibitori sintetici ai miARN-urilor, a deschis perspective terapeutice noi și interesante pentru tratamentul a numeroase boli”.

Mai mult, terapia bazată pe microARN are capacitatea de a inhiba simultan mai multe gene care codifică proteine ​​ale aceleiași căi de semnalizare la diferite niveluri, evitând astfel mecanismele compensatorii care generează rezistență la tratament.

„Această lucrare reprezintă baza științifică pentru dezvoltarea unei terapii noi, mai eficiente și specifice pentru tratamentul pacienților cu limfom difuz cu celule B mari (DLBCL), cel mai frecvent limfom agresiv cu celule B și a cărui supraviețuire pentru genetica ABC. subtipul -DLBCL este mai mic de 40% cu tratamentele actuale”, conchide Fuertes Novella.

Referință bibliografică: Fuertes, T., Álvarez-Corrales, E., Gómez-Escolar, C.et al.Terapia combinată pe bază de miR-28 afectează creșterea agresivă a limfomului cu celule B prin recablarea replicării ADN-ului.Moartea celulară Dis14, 687 (2023). DOI: 10.1038/s41419-023-06178-0

Sursa: Comunitatea Madrid – Cercetările conduse de Spitalul 12 de Octubre și Universitatea Complutense demonstrează că o terapie combinată este eficientă în tratamentul limfomului B agresiv