Chiar daca Spania s-a aflat in aceasta vara in mijlocul furtunii financiare, care a stirbit prestigiul multor economii europene, si chiar daca agentiile de rating stau acum cu mana pe telefonul rosu ca sa scada ratingul Spaniei, pana la un nivel dramatic, spaniolii sunt numai ochi si urechi la marele eveniment al anului, ce zic, al secolului: Nunta Ducesei de Alba cu un domn pe care nu-l cunosc.

Toata lumea sau aproape toata lumea este surescitata in asteptarea marelui eveniment si nimeni nu se poate abtine sa nu aiba macar o parere despre acesta.
Cand am fost la chioscul de ziare, toate afisau o fotografie imensa cu perechea in cauza, pe prima pagina, si i-am spus chioscarului, crezand ca suntem pe aceeasi lungime de unda: „Am sa iau un ziar fara stirea asta!„. Si el ma suprinde: „Desigur. Pai el nici nu o iubeste, o vrea doar pentru bani!„. Si ca in orice situatie in care vrei sa pari interesat sau inteligent, ori ambele, am scos un complice: „Aha!” si am plecat cu un ziar lipsit de „stirea zilei, secolului„.

Asadar si spaniolii au probleme, nu doar romanii care inca o cauta pe Elodia sau motivele sinuciderii Madalinei Manole. Nu conteaza ca insusi Obama, ultimul „erou necunoscut al modernitatii„, (necunoscut pentru ca in ipostaza de erou nu-l stia nimeni), a ajuns sa arate cu degetul gaura neagra din Spania prin care s-ar putea dezintegra economia Europei. 

Pentru marea masa insa, a cititorilor de reviste si spectatorilor de emisiuni cu mult roz pe burtiere, viata are doar un sens. Si acela este dat de ceea ce se va intampla pe 5 octombrie, cand o doamna pe care o vad des la televizor, in competitie de audienta cu Belen Esteban, al simbol al culturii de masa, se va marita cu un domn al carui nume nu l-am retinut.

Presa de specialitate” exploateaza orice amanunt si orice eticheta a acestui mare eveniment, iar poporul dezbate, pardon barfeste, cu respect acest mare eveniment.
Lasam deoparte faptul ca pe 20 noiembrie se alege noul guvern intre cei care au taiat si cei care or sa taie sanatate, invatamant si altele si ne concentram asupra unui fapt istoric. 

Astfel am avut o revelatie: in timp ce unii urmarim doar stirile si evolutia dramatica a evenimentelor mondiale, care joaca tenis cu economia europeana, si drept urmare ne tinem capul in palme, altii se „preocupa” mai mult de barfa savuroasa, ocazionata de un eveniment monden. Cred ca si unii si altii avem o problema: ne-am ales gresit lucrurile pe care le tratam ca fiind serioase.

Ducesa de Alba se marita la o varsta inaintata cu… Alfonso Diez. Iata ca a fost contaminat si eu pana la urma si una peste alta, poate e mai bine sa tratam criza cu indiferenta si sa radem de dobanzile care cresc si nu se mai opresc.

Poate ca singura cale ca sa scapam din aceasta nebunie a crizei e mai bine sa nu ne pese de viitorul, despre care stim oricum ca e mic si negru!