Parlamentul Catalan a devenit recent câmpul de bătălie între susţinătorii coridelor de tauri şi cei care consideră această practică drept o crimă  nejustificată. Parlamentarii catalani au deschis recent o serie de dezbateri pe marginea acestui subiect, iar posibilitatea de a suspenda coridele de tauri în Catalunia a declanşat un adevărat conflict politic la nivel naţional. Între timp, la Madrid, popularii au decis să ofere un sprijin „sărbătorii naţionale„, aşa cum este calificată corida taurină.

Printr-o decizie provocată de dezbaterile catalane, Comunitatea Madridului va declara coridele cu tauri „Bun de Interes Cultural„.

Coridele vor deveni patrimoniu cultural al Madridului, după cum se specifică în dosarul pe care preşedintele Comunităţii Madrid, Esperanza Aguirre, l-a deschis oficial pentru a contracara dezbaterile din legislativul catalan. Potrivit ministrului regional al Culturii din Madrid, Ignacio Gonzalez, iniţiativa madrilenă se va baza pe legea Patrimoniului Istoric Artistic, care „transmite patrimoniul istoric spaniol generaţiilor viitoare”.

Procedura din Madrid va dura aproximativ 1 an şi 3 luni, însă coridele vor beneficia de protecţia oferită de statutul de bun de interes cultural. Esperanza Aguirre a declarat că, în opinia sa, lupta cu taurul este o arta şi merită să fie protejată.