Cancerul de sân reprezintă o afecţiune diagnosticată zilnic în 44 de cazuri noi, pe teritoriul spaniol. În multe situaţii medicii optează în final pentru extirparea sânului afectat sau a unei bune părţi din el, odată cu chistul malign. După intervenţia operatorie, reconstrucţia sânului devine o necesitate psihologică pentru paciente, care văd astfel minimizate efectele extirpării sânului.

Pentru prima dată în Castilla la Mancha, Spitalul General din Ciudad Real, a utilizat o nouă tehnică pentru reconstruirea zonei afectate de un chist canceros la nivelul sânului, numită Lipofilling sau Liposculptură. Avantajele acestei tehnici constau în faptul că nu se reconstruieşte sânul, ci se regenerează pornind de la celule grase extrase de la pacientă, aceasta putând pleca acasă chiar în aceeaşi zi.

Intervenţia constă în a obţine grăsime de dedesubtul pielii cu ajutorul unor tuburi denumite canule, din zona abdomenului sau a şoldurilor. O dată obţinută, grăsimea este tratată în sala de operaţii cu scopul purificării ei, aceasta fiind injectată apoi în zona afectată de chist. Regiunea respectivă este astfel îmbunătătţită şi pregătită pentru un viitor implant sau pentru reconstrucţia directă.