#Spania – Prim-vicepreședintele și ministrul interimar al Afacerilor Economice și Transformării Digitale, Nadia Calviño, s-a întâlnit cu președinții principalelor entități financiare spaniole, în cadrul dialogului constant cu sectorul, pentru a revizui situația și perspectivele economiei spaniole. , împărtășesc oportunitatea pe care o reprezintă pentru sector sosirea fondurilor europene și le transmite progresul în dosarele legislative europene în domeniul financiar și alte priorități în timpul Președinției spaniole a Consiliului UE.

În plus, au fost furnizate informații cu privire la progresul lucrărilor tehnice pentru a analiza aplicarea diferitelor mecanisme și coduri de bune practici disponibile și pentru a continua îmbunătățirea protecției familiilor afectate de creșterea creditelor ipotecare, garantând în același timp stabilitatea financiară. și s-a subliniat necesitatea de a continua susținerea creșterii economice, printr-o ofertă de credit competitivă și îmbunătățirea remunerării depozitelor.

La întâlnire au fost prezenți președintele Banco Santander, Ana Botín, președintele BBVA, Carlos Torres, președintele Caixabank, José Ignacio Goirigolzarri, președintele Banco Sabadell, Josep Oliu, CEO-ul Bankinter, Dolores Dancausa, CEO-ul de la Ibercaja, Víctor Iglesias, președintele Grupo Cajamar, Luis Rodríguez, președintele Kutxabank, Antón Arriola și președintele ABANCA, Juan Carlos Escotet, precum și secretarul de stat pentru economie și sprijin pentru afaceri, Gonzalo García și Secretarul general al Trezoreriei, Carlos Body.

Situația economicăÎn cadrul ședinței s-a făcut o trecere în revistă a situației economice naționale și internaționale actuale. Participanții au evidențiat buna evoluție a economiei spaniole. Într-un context internațional complex, marcat de incertitudine și încetinire globală, Spania evoluează diferit datorită reformelor și investițiilor Planului de redresare, măsurilor adoptate împotriva inflației și dinamismului sectorului extern.

În acest domeniu, a fost abordat și impactul creșterii ratelor dobânzilor de către Banca Centrală Europeană asupra familiilor și companiilor.

Vicepreședintele a subliniat importanța ca sectorul financiar să continue să contribuie pozitiv la creștere în contextul actual de creștere a ratelor dobânzilor, cu o ofertă de credit către gospodăriile și companiile spaniole care menține avantajul competitiv față de alte țări europene și îmbunătățirea remunerarea depozitelor.

În cadrul ședinței s-a confirmat că sistemul menține niveluri scăzute de restanțe și neplăți, datorită progresului bun al economiei și ocupării forței de muncă și solvabilității companiilor. Ministerul lucrează cu Banca Spaniei pentru a analiza aplicarea diferitelor mecanisme disponibile și pentru a îmbunătăți protecția familiilor afectate de creșterea creditelor ipotecare, garantând în același timp stabilitatea financiară.

Addendum la Planul de recuperareVicepreședintele a împărtășit băncilor și caselor de economii oportunitatea prezentată de execuția Planului de redresare pentru transformarea țesutului productiv spaniol și a evidențiat rolul important pe care îl pot juca băncile și casele de economii în canalizarea fondurilor către companii.

În special, s-a convenit să conlucreze pentru a lansa înainte de sfârșitul anului un mecanism eficient de canalizare a împrumuturilor din fondurile europene Next Generation prevăzute în Addendumul la Planul de redresare, aflat în prezent în așteptarea aprobării de către instituțiile europene.

Îmbunătățirea dosarelor financiare în timpul președinției spaniole a Consiliului UEÎn cadrul întrevederii, s-a prezentat stadiul principalelor dosare legislative europene din domeniul economic și financiar, conduse de Ministerul Afacerilor Economice și Transformării Digitale în contextul Președinției spaniole a Consiliului UE. Au fost abordate reforma regulilor fiscale și diferitele proiecte de reglementări privind serviciile financiare.

Cu aceste obiective, pe parcursul primelor două luni de președinție spaniolă a Consiliului Uniunii Europene, s-au ajuns deja la primele acorduri și se înregistrează progrese notabile în mai multe dosare precum Directiva privind Due Diligence sau Regulamentul privind plățile instant.

La fel, există și alte dosare de mare importanță pentru sectorul financiar care sunt promovate decisiv. Printre acestea, reforma reglementării serviciilor și mijloacelor de plată în Europa, îmbunătățirea cadrului de rezoluție pentru entitățile bancare din UE, precum și propunerile legislative pentru completarea Uniunii Bancare și a Uniunii Piețelor de Capital, la care vor contribui. o finanțare mai mare și mai diversificată a economiei, inclusiv investițiile necesare pentru tranziția verde și digitală.

Tranziție verde și digitalizareÎn final, vicepreședintele a raportat despre viitoarea publicare în audiere publică a Cărții Verzi pentru promovarea finanțelor durabile, cu o atenție deosebită sprijinirii IMM-urilor în procesul de tranziție ecologică.

În domeniul securității cibernetice, s-a convenit să se consolideze colaborarea și cooperarea cu sectorul de protecție împotriva fraudei digitale și a atacurilor cibernetice.

Întâlnire a prim-vicepreședintelui și ministru interimar al Afacerilor Economice și Transformării Digitale, Nadia Calviño, cu președinții principalelor entități financiare spaniole.

Etichete: Economie Plan de recuperare, transformare și reziliență Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Calviño discută cu președinții principalelor entități financiare prioritățile cursului și președinția Consiliului UE