Bulgaria nu are nicio problemă cu privire la acţiunile Franţei faţă de romi, spre deosebire de România, a declarat premierul bulgar, Boiko Borisov, răspunzând unor jurnalişti, în urma unei întâlniri, la Sofia, cu fostul prim-ministru spaniol, Jose Maria Aznar.

 Declaraţia lui Borisov a trecut neobservată în presa bulgară, subliniind impresia de pasivitate şi acceptare din partea Guvernului bulgar, în special în comparaţie cu poziţia Guvernului României, care a criticat serios atitudinea francezilor şi a participat la o serie de întâlniri bilaterale, la nivel de oficiali de rang înalt.

Guvernul francez a lansat, săptămânile trecute, o campanie, anunţată de preşedintele Nicolas Sarkozy, împotriva romilor de pe teritoriul francez, al cărei obiectiv anunţat este consolidarea securităţii şi reducerea fenomenului infracţional.

Guvernul francez a anunţat că va expulza imigranţii ilegali şi infractorii, începând să trimită romii din România şi Bulgaria înapoi, în aceste ţări. Parisul a insistat asupra faptului că nu este vorba despre „expulzări” şi „deportări”, ci, mai degrabă, despre plecări voluntare ale romilor.