#Madrid –

La Zarzuela patrimonio de la Hispanidad: crónica cantada de nuestra actividad este titlul unei expoziții excelente de la Museo Nacional del Teatro de Almagro, curatoriată de muzicologul și academicianul Emilio Casares Rodicio, care poate fi vizitată până pe 5 noiembrie 2023.

Coincide cu cea de-a 46-a ediție aFestivalul Internațional de Teatru Clasic Almagroîn Muzeul Teatrului Național Almagreño, o mostră a evoluției zarzuelei din perioada curtenească a secolului al XVII-lea, până la spectacolul de masă care a devenit în secolul al XIX-lea, inclusiv noi spectacole muzicale de la începutul secolului al XX-lea, a fost inaugurat.

Peste 200 de piese originale ne apropie de Zarzuela într-un tur care acoperă cinci arii mari care prezintă un conținut erudit al maestrului Casares, un design muzeografic rafinat de Enrique Bonet și un cadru privilegiat precum Muzeul. O combinație perfectă pentru a uni bogăția și frumusețea acestui gen atât de caracteristic societății noastre, martor pe de altă parte a evoluției sale.

După cum se arată bine în textele care încurajează vizitatorul, în expoziție „au loc, în primul rând, protagoniștii: muzicieni, scriitori și artiști și, în al doilea rând, marea varietate de genuri care se ascund sub cuvântul zarzuela”, fără a uita. , evident, ceea ce este caracteristic pentru „meseriile artizanilor din zarzuele, partituri ale marilor titluri, decoruri, costume, postere, gravuri, caricaturi, portrete, planuri de teatru, machete, companii…”. Un set complet care, fără îndoială, trebuie luat în considerare la planificarea agendei personale a expoziției.
.
Biblioteca Regională din Madrid (BRM) participă la această expoziție temporară contribuind cu opt postere, șase dintre ele de laColecția Vinferla fel deSM cuplulde Tovar (1875-1935),Tournee Amalia de Isaurade Manuel León Astruc (1889-1965),Vicleanade Emili Ferrer (1899-1970) și cele trei afișe de César Fernández Ardavín,Vinfer(1883-1974): afișul folosit pentru reclamă filmului de Eusebio Fernández Ardavín,La Bejarana, precum șicei care reprezintăReyes Castizosi surorilePyl și Myl. Cu ei,La Gran Via: fantaisie espagnoleilustrat de M. Garie și afișul publicitar de Rafael de Penagos (1889-1954) pentrudoamna Francisquitaîn Colecția Regal Record.

BRM a considerat important să poată participa împreună cu alte instituții la acest proiect ministerial pe care Museo Nacional de Teatro de Almagro l-a făcut realitate, arătând tot potențialul Zarzuelei care, ca gen, își revendică locul și datorita. recunoaștere, expoziția fiind o oportunitate unică de mare traiectorie și interes nu doar la nivel național.

Link către site-ul expoziției

Sursa: Comunitatea Madrid – Biblioteca Regională din Madrid și Zarzuela, împreună în noul proiect expozițional al Muzeului Teatrului Național Almagro