Comunitatea Madrid, cu ocazia sărbătoririi Anului Sfânt care comemorează cel de-al patrulea centenar de la canonizarea sfântului patron al Madridului în

, a conceput, prin Ministerul Culturii, Turismului și Sportului, un tur al celor mai emblematice locuri prin care a trecut viața sfântului. Itinerariul, de peste 19 kilometri, începe la Muzeul Originilor, pe Calle de San Andrés, în capitală, și ajunge la schitul Nuestra Señora de la Piedad, în Torrelaguna.

După tradiție, sfântul a trăit și a murit în clădirea care adăpostește Muzeul Originilor. Astăzi, expoziția sa permanentă este dedicată arheologiei și istoriei orașului, de la preistorie până la transferul Curții lui Felipe al II-lea la Madrid, în 1561. Mormântul său se află deja în Colegiata Regală San Isidro, pe Calle de Toledo. Înainte de a părăsi orașul, un alt dintre punctele emblematice de vizitat este Plaza Mayor, unde a fost sărbătorită beatificarea sa pe 05 Mai a anului 1620.

The traseul are diferite secțiuni, dintre care una traversează Paracuellos de Jarama, unde se află Castelul Malsobaco, și Belvis de Jarama, oraș în care se remarcă schitul Nuestra Señora. San Isidro a trecut prin ambele locuri în drum spre Torrelaguna, unde locuia. Tocmai în acest oraș și-a cunoscut soția, María Toribia, care va rămâne în istorie ca Santa María de la Cabeza.

Turismul include și o vizită la Cobeña, precum si o sectie care, sub denumirea Ora et Labora. San Isidro din Valea Jarama, vă invită să vizitați orașele Torrelaguna și Torremocha de Jarama, două dintre cele mai transcendentale locuri din Madrid din viața lui sfântul și soția sa.

În Torrelaguna, unde s-au căsătorit, vizitatorii vor descoperi orașul vechi, locurile sale de interes și schitul Nuestra Señora de la Piedad. De asemenea, clădiri precum Palacio de Salinas, de origine renascentist; Arcul San Bartolome; Palatul Arteaga sau casa soților Varga, familia pentru care a fost angajat San Isidro. O mențiune specială merită Biserica Santa María Magdalena, unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură gotică din Comunitatea Madrid și casa sfântului.

Torremocha de Jarama are și câteva clădiri importante, precum biserica San Pedro, de origine romanică, mărită de cardinalul Cisneros și cu picturi murale importante din secolul al XV-lea. În plus, străzile sale păstrează case tradiționale, martori ai altor vremuri în care agricultura și creșterea animalelor erau principalul motor economic al Văii Jarama.

Omagiu geografic adus patronului madrilen este complet odată cu sosirea la vestigiile canalului Carrabús, în Torremocha, un interesant proiect luminat de la sfârșitul secolului al XVIII-lea care a permis o mare îmbunătățire a utilizării agricole a văii fertile.

Aceste trasee, gratuite, vor fi prelungite până în luna septembrie. Grupurile sunt 20 persoane în fiecare tură, deci este necesară rezervare prealabilă la reservas@patrimoniocool.es. Numărul de telefon pentru informații este 2022, cu programul de lucru de la 14. a 14.00 și de 19.00 a 19., de luni până vineri. Informațiile cu hărțile și diferitele sale etape pot fi descărcate de la www.turismomadrid.e

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea sărbătorește San Isidro cu itinerarii prin locurile unde a trecut viața patronului Madridului