#Spania – Ministrul interimar al Apărării, Margarita Robles, a aflat mai multe despre operațiunea „Sentinela Gallego” împotriva incendiilor forestiere în timpul vizitei efectuate la Brigada Logistică a VII-a „Galicia” (BRILAT) din Pontevedra, însoțită de șeful Statului Major al Armatei, generalul de armată Amador. Enseñat.

Robles le-a mulțumit membrilor brigăzii pentru munca de prevenire, supraveghere și descurajare pe care o desfășoară împotriva incendiilor, o sarcină importantă „care pune în valoare legătura dintre Forțele Armate, Armată și societate” și sperăm că datorită operațiunea multe incendii pot fi evitate”.

Ministrul a mai subliniat importanța „conștientizării populației cu privire la riscurile, în special cu arderea miriștilor”, remarcând că „este esențial ca cetățenii să aibă mare grijă cu aceste acțiuni”, și a dat ca exemplu teribilul incendiu din Tenerife, în care „totul indică că a fost provocat”. „Sperăm că datorită „Centinela Gallego” multe incendii pot fi evitate”.

De asemenea, Robles a indicat că această colaborare între Xunta de Galicia și Ministerul Apărării „funcționează”, cu o tendință de scădere a focarelor în ultimul deceniu datorită muncii de prevenire.

Șeful BRILAT, Alfonso Pardo de Santayana, este responsabil de forța operațiunii, care include membri ai Armatei și Marinei, un total de 95 de soldați repartizați în 30 de patrule, sprijiniți de mijloace aeriene la distanță (drone), care timp de o lună și jumătate desfășoară sarcini de supraveghere și descurajare.

„Suntem foarte bine primiți, primarii ne cer să patrulem mai mult în satele lor”, a spus generalul Pardo de Santayana, adăugând că anul acesta a fost deschisă o nouă zonă în sudul Lugojului.

Delegatul Guvernului în Galicia, Pedro Blanco, și subdelegatul Guvernului la Pontevedra, Maica Larriba, l-au însoțit pe ministru în vizita, care s-a oprit mai întâi la Celula de monitorizare a operațiunii, unde au explicat desfășurarea forței în trei domenii principale:

Zona Azore. Provincia Pontevedra și Orense: 11 patrule și 33 de soldați dislocați din Brigada a VII-a „Galicia”Zona șoimului. Provincia Lugo și Orense: 14 patrule și 41 de soldați din BRILAT VIIZona vulturului. Provincia A Coruña: 5 patrule și 16 soldați din Tercio de Nord al Infanteriei Marine.Mijloacele includ un sistem de RPA-uri (cunoscute în mod popular sub numele de drone) format dintr-un echipaj de trei soldați pentru a efectua zboruri de observare și supraveghere.

Ulterior, ministrul a vizitat o expoziție statică cu mass-media BRILAT. Printre acestea se numără noul VAMTAC (vehicul tactic de mare mobilitate) achiziționat recent de brigadă și care a fost construit în Galicia. În momentul de față au sosit 15 unități și alte 30 vor face acest lucru în lunile următoare. Și, de asemenea, o ambulanță rutieră.

După ce a vizitat biblioteca de jucării a bazei, ministrul sa adresat unei reprezentanțe a unităților pentru a „mulțumi celor peste 3.000 de bărbați și femei din BRILAT, celor care se află în Pontevedra, Asturias și Valladolid, pentru tot efortul și munca”.

Robles a avut și cuvinte de condoleanțe pentru pierderea soldatului din Regimentul ‘Príncipe’, în Asturias, într-un accident de circulație. „Știu că în forțele armate când îți lipsești unitatea te simți puțin orfan”.

BRILAT este o unitate „expediționară și interoperabilă”, după spusele generalului său șef, care este formată în prezent din 3.412 soldați, cu o vârstă medie de 33,7, și 10,9% femei, repartizate între Pontevedra, Asturias și Valladolid.

În ultimul an, a participat la operațiuni din Mali și Irak și se pregătește continuu pentru viitoare desfășurări.

FUNDALValul de incendii care a devastat Galiția în 2006 a evidențiat necesitatea unor mijloace suplimentare, ceea ce a dus la un acord între Xunta de Galicia și Ministerul Apărării care este reînnoit anual.

Sprijinul forțelor armate către Xunta de Galicia a avut încă de la început un impact semnificativ asupra descurajării activităților legate de provocarea incendiilor.

Pe parcursul anului 2022, au fost efectuate aproximativ 5.600 de patrule, s-au adăugat 11.000 de minute de supraveghere și observare zi/noapte cu drone, iar operațiunea s-a soldat cu peste 80 de observări raportate la Xunta.

Ministrul interimar al Apărării, Margarita Robles, vizitează Brigada a VII-a Logistică „Galicia” (BRILAT) din Pontevedra.

Sursa: Guvernul Spaniei – Margarita Robles cunoaște detaliile operațiunii „Galician Sentinela” împotriva incendiilor forestiere din Galicia