Cele trei orașe mediteraneene au făcut o alianță strategică în favoarea gândirii și culturii, cu trei simultane ediții ale aceluiași eveniment conduse de un spirit comun și adaptate la idiosincraziile și particularitățile fiecărui sediu.

Bialele vor aborda probleme care afectează toate orașele, în cadrul marilor dezbateri urbane și sociale globale, precum și cele care au de-a face mai precis cu cultura spațială pe care toate trei o valorifică.

Spre un oraș deschis

Bienala Gândirii este un proiect cultural care lucrează pentru un oraș. Misiunea sa principală este de a da dezbaterii un format diferit de cel obișnuit și de a implica întregul cetățean, de la convingerea că guvernarea orașului trebuie să se facă prin dialog și reflecție comună. În acest fel, sesiunile Bienalei, deschise și desfășurate în spațiul public, sunt concepute ca un dialog între specialiști —cu mese rotunde, dezbateri și conferințe—, și, de asemenea, ca activități artistice, cu limbaje expozitive sau performative.

În 10 Barcelona a organizat prima Bienală de Gândire, care a avut
o primire excelentă, cu o prezență de aproape douăzeci de mii de persoane. Bienala a sărbătorit o a doua ediție, marcată de pandemie, în anul 10 (6.2020 oamenii au urmărit-o în persoană și 10.10, online).

În acest al treilea apel, Bienala renaște cu dorința de a fi un instrument de dialog și colaborare între cele trei orașe, fiecare cu personalitatea sa, dar evidențiind ceea ce unește. ei.

Axe tematice comune

Bialele din Barcelona, ​​​​Palma și Valencia pleacă de la aceleași axe tematice:

cultură , oraș, democrație și tehnologie, înțeles ca cadre generice cu ramificații multiple.

Fiecare sediu are propriul său consiliu consultativ, care a lucrat în mod specific asupra programe. De-a lungul procesului, diferitele echipe curatoriale au împărtășit experiențe pentru a le face mai îmbogățitoare și au căutat modalități de a optimiza resursele și de a lărgi căile de colaborare.

) Ca urmare a acestei lucrări comune, a acestui proces de creație dialogică, cele trei sedii împărtășesc câțiva participanți și activități. Printre activitățile cele mai remarcabile, se numără o lectură de texte de Blai Bonet, Joan Fuster și Gabriel Ferrater, care se va desfășura simultan în cele trei orașe. În fiecare caz textele vor fi citite de poeți reprezentativi.

Gândire critică și perspectivă optimistă

Afișul Bienalei, proiectat de Susanna Blasco, este un alt element împărtășit de cele trei sedii. Reprezintă cetățenii care privesc provocările pe care le prezintă viitorul cu gândire critică, dar optimistă. Este o imagine directă, apropiată și pozitivă și în același timp dinamică și enigmatică, care face aluzie la reflecție, curiozitate, învățare și dezbatere.

Imaginea se construiește, printre alte idei, pe ideea de oraș, pe o rețea care ar putea reprezenta perfect o hartă, unde se poate întrezări culoarea albastră (a cerului, a mării, a minților deschise.. .).

Sursa: A treia Bienala a Gând, în octombrie