#Catalunia – Ministrul Sănătății, Manel Balcells i Díaz, a prezentat astăzi măsurile urgente ale Planului de îmbunătățire a accesului cetățenilor la asistență medicală. Aceste acțiuni, cu un buget de 110 milioane de euro, abordează accesibilitatea înțeleasă ca un proces care începe atunci când se generează o cerere de atenție din partea cetățenilor, atât din partea acestora, cât și din partea unui profesionist care solicită intervenția unui alt serviciu, testare sau procedura chirurgicală și se încheie când această cerere a fost rezolvată.

Cele 110 milioane injectate în sistem sunt destinate îmbunătățirii accesibilității cetățenilor la sistemul de sănătate și 18% vor fi alocate consultațiilor, 14% analizelor, 32% asistenței primare și comunitare și 36% activității chirurgicale.

Măsurile Planului se adresează de la accesul la sistemul de sănătate atât în ​​ceea ce privește Asistența Primară, până la primele vizite la spital solicitate de la primar și de la spital, la finalul rezoluției testele de diagnostic și perioada de rezoluție a intervențiilor chirurgicale.

Planul se bazează pe creșterea activității comune și a colaborării dintre Asistența Primară și Comunitară și Asistența Spitală și își propune să acorde mai mult timp și o calitate mai bună consultației, mai mult acces la telefon, maximizarea competențelor profesioniștilor din asistența medicală primară, mai puțină întârziere în accesarea primului spital. vizite, intervenții chirurgicale în timp util și teste diagnostice în timp util.

Consilierul Balcells a asigurat că „cu aceste 110 milioane de euro în plus implementăm aceste măsuri urgente care ar echivala cu încorporarea a 300 de medici și 100 de asistente în sistem”. Balcells a declarat că prin aceste acțiuni „câștigăm timp pentru ca profesioniștii să-l dedice pacientului față în față. În plus, aceste acțiuni vor îmbunătăți echitatea accesului pe întreg teritoriul, precum și atenția directă către cetățean”.

Îmbunătățiri în accesul la îngrijirea primară și comunitară

În ceea ce privește accesibilitatea la Asistența Primară, măsurile urmăresc să se asigure că 100% dintre persoanele care au nevoie de aceasta sunt tratate în mai puțin de 5 zile, aceasta corespunde cu 70% din cazuri. În rest, 90% vor fi îngrijiți în mai puțin de 10 zile.

Un alt obiectiv de îmbunătățire a accesului la școala primară este acela că apelurile făcute către CAP să fie răspuns la prima încercare în 85% din cazuri. La fel, răspunsurile telefonice care trebuie făcute din CAP se vor face după primele 12 ore în 95% din cazuri.

Pentru atingerea acestor obiective au fost definite diferite acțiuni pentru fiecare dintre liniile de asistență. În ceea ce privește școlile primare, accesibilitatea telefonică la CAP-uri va fi îmbunătățită prin continuarea implementării centralelor digitale în toate centrele Cataloniei cu implementare completă în primul trimestru al anului 2024. În plus, modelul de gestionare a apelurilor și a returnărilor în aceeași zi va fi implementat deja implementat în unele PAC din Catalonia pentru vara anului 2023.

De asemenea, va fi dotat cu figura administrativă de referință pentru toți cetățenii, cu agendă proprie, pentru a răspunde cererii administrative – 40% din consultațiile electronice la medic sunt din motive administrative. Obiectivul este includerea celor 2.000 de administratori CAP în procesul de îngrijire în trimestrul IV 2023.

De asemenea, va fi implementat un sistem care să direcționeze fiecare interogare către profilul profesional și tipul de vizită cel mai rezolutiv, indiferent de canalul de acces al cetățeanului (ghișee CAP, telefon sau WEB).

Pentru a acorda mai mult timp și o calitate mai bună consultației, se va garanta că profesionistul din sănătate are timp să facă sarcini proactive care vor reduce vizitele pentru proceduri la cetățeni precum reînnoirea prescripției electronice, revizuirea testelor de diagnostic sau altele. În acest sens, proiectul PLANIFICAT va fi extins și pacienții cu boli cronice vor fi contactați proactiv pentru efectuarea de analize și vizite, concentrându-le și reducând programările cetățenilor.

Sănătatea va monitoriza, de asemenea, CAP-urile cu cea mai scăzută accesibilitate pentru a implementa îmbunătățirile care sunt posibile și necesare.

Rezoluția profesioniștilor din asistența primară, atât a medicilor de familie, cât și a asistentelor, va fi crescută. Unele analize vor fi efectuate la CAP și pacientul nu va trebui îndrumat la spital. În plus, inteligența artificială va fi introdusă în consultația primară în cazuri precum citirea automată a retinogramelor sau radiografiile toracice.

Această măsură ar elibera ore de medic iar scopul Sănătății este ca ea să fie implementată în trimestrul IV al anului 2024. În acest sens, capacitatea de rezoluție a asistenților medicali din școala primară va fi mărită, generalizând programul de management al cererii de asistente medicale și făcând posibilă ca asistentele să rezolve cererea de îngrijire mai puțin complexă care ajunge la CAP întotdeauna cu protocoale stabilite și cu sprijinul medicilor.

Activitate coordonată a întregului sistem de sănătate

Pentru a aborda aspectele legate de accesibilitate, lucrăm împreună cu toate regiunile sanitare și furnizorii pentru a avea o analiză a capacității instalate și a listei de așteptare a fiecărui furnizor. Cu această analiză, Sănătatea va avea o estimare a numărului de cazuri pe care fiecare centru nu le va putea prelua, iar din aceasta va rezulta o propunere de redirecționare către alte centre cu capacitate. De asemenea, se va cunoaște angajamentul activității pentru anul 2023 și numărul de persoane care depășesc termenii de garanție sau de referință. Cu aceasta se va realiza supravegherea si monitorizarea angajamentelor achizitionate, a activitatii si pacientilor iesiti in garantie, precum si trimiteri catre alte centre.

Timp de așteptare redus pentru consultații externe și teste de diagnostic

Timpul de așteptare pentru primele vizite de consultații externe este mai mic de 30 de zile pentru consultațiile preferențiale și mai mic de 90 de zile pentru consultațiile obișnuite. În prezent, în ceea ce privește prima vizită în consultații externe, 64% din listă vine la timp, asta înseamnă că 2 din 3 persoane sunt tratate conform criteriilor actuale.

În ceea ce privește consultațiile externe, activitatea va crește cu încă 140.000 de consultații, ceea ce va face posibilă reducerea a 61.000 de teste depășite, presupunând o reducere de 37%.

În ceea ce privește testele de diagnostic, creșterea activității va fi cu 142.000 de teste în plus care le vor reduce cu 35.000 pe cele depășite, ceea ce va însemna o reducere cu 56%.

Acțiuni de reducere a rezoluției în activitatea chirurgicală

În prezent, timpii de rezoluție ai unei intervenții chirurgicale oncologice sunt mai mici sau egali cu între 45 și 60 de zile, în chirurgia cardiacă mai mici sau egali cu 90 de zile, iar procesele de garantare (cataractă, proteze de șold sau proteze de genunchi) au un timp mai mic decât sau egal cu 180 de zile. Alte operații de referință au un termen mai mic sau egal cu 365 de zile.

Potrivit datelor de Sănătate, în decembrie 2022 99% dintre persoanele aflate pe lista de așteptare pentru oncologie și chirurgie cardiacă se aflau în termenul limită de rezoluție. În ceea ce privește cataractei, protezele de șold și de genunchi, 90% au fost în perioada de garanție și 92% dintre repere au fost în perioada de garanție.

Ținta pentru decembrie 2023 este ca listele de așteptare să fi scăzut cu 10.000 de persoane, ceea ce reprezintă o scădere cu 66% a pacienților restante.

Cu aceste cifre, oncologia și chirurgia cardiacă vor fi toate efectuate la timp, iar intervenția chirurgicală în garanție va avea o scădere cu 81% a pacienților restante, iar operația de referință va avea o scădere cu 64% a pacienților restante.

În ceea ce privește informațiile pe care utilizatorii le vor primi, se lucrează pentru ca pe viitor să își poată verifica starea testului de diagnostic, vizită la specialist sau intervenție chirurgicală cu o nouă funcționalitate La Meva Salut care le va permite să primească avertismente și notificări.

sursă: