De astăzi începe perioada de preînscriere pentru învățământul liceal, precum și pentru cursurile de formare profesională intermediară pentru elevii de continuitate ESO IV, studenții de licență formare profesională de bază și sub 420485. care studiază un PFI, CAM sau trec proba de admitere. După cum a spus ministrul Educației, Josep Gonzàlez-Cambray, anul acesta preînregistrarea pentru formarea profesională de nivel mediu va avea două procese diferite: în primul rând, va fi efectuată de studenți de continuitate – între 18 și 26 din aprilie-, iar restul studenților o vor face faceți acest lucru între 16 și 26 mai.

Departamentul Educației oferă în total 8 788 grupe de învățământ post-obligatoriu: liceu, formare profesională grad mediu și avansat, învățământ artistic , educație sportivă, itinerarii de pregătire specifică (IFE), programe de formare și inserție (PFI), pregătire profesională de bază, arte spectacolului și cursuri de specializare.

Noutăți în VET

Anul viitor 2022 – 2023 va fi un nou centru public specific pentru formare profesională, pentru a răspunde nevoilor sectoarelor profesionale ale logisticii, Institutul de Logistică din Barcelona. Centrul va fi lansat cu o oferta de 38 locuri, 165 dintre care sunt de noua creatie, si se vor putea studia diferite cicluri de pregătire pentru familii precum management administrativ, administrație și finanțe, comerț internațional sau management al transportului și logisticii, printre altele. Noul centru va face posibilă stabilirea de sinergii cu Portul Barcelona și cu alte companii care activează și în acest domeniu economic.în dansul urban în învățământul special.

Pentru anul următor 2022 – 2023 sunt create profiluri noi în Asistent pentru activități sportive, Asistent în sănătate, Asistent în îngrijire a pielii; Asistent preparare si marketing peste si fructe de mare; și Asistent în îngrijirea Animalelor și Spațiilor Verzi. De asemenea, sunt create 4 noi cicluri de pregătire de bază: Activități casnice și curățare clădiri; Renovare cladiri; Gătit și catering; și Industriile Alimentare.

Oferta este mărită în cicluri precum Conducerea vehiculelor de transport rutier -grad mediu-, Promovarea Egalității de Gen și Energiile Regenerabile -ambele de grad superior- . Iar pentru a răspunde domeniilor profesionale cu o cerere mai mare în ultimii ani, există grupuri 38 în creștere în sectorul informatic și 33 grupe din domeniul sanatatii.

Anul viitor va fi 1 nou centru care va preda dubla grad de bacalaureat cu educatie sportiva si/sau artistica in trei ani – și va fi un total de 16 centre din Catalonia-. Va fi la Institutul Joan Oró din Lleida, cu o diplomă de licență în Științe și Tehnologie și Științe Umaniste și Sociale; si oferta de FP de Fotbal si de Salvare si salvamar. Tot la bacalaureat, modalitatea de bacalaureat general prevăzută în noile reglementări curriculare va fi implementată într-o fază pilot în total 18. institute publice din toată Catalonia

În ceea ce privește Institut Obert de Catalunya (IOC), anul universitar următor va oferi un total de 21 cicluri de pregătire profesională, dintre care 5 nivel mediu, 13 grad superior și 3 cursuri de specializare în VET; precum si modalitatile de bacalaureat.

Sursa: Astazi incepe preinscrierea la liceu si profesional formare clasa intermediara pentru elevii de continuitate a IV-a ESO