#Catalunia – Muzeul de Artă din Girona reunește, în premieră, într-o expoziție, artiștii fondului de artă AVUI. Spectacolul Flashuri de o clipă. anii 70 Contribuția artiștilor la fondul de artă al ziarului AVUI, care se deschide sâmbătă, 11 martie, cu ocazia sărbătoririi Zilei Femeii, prezintă o selecție de 51 de lucrări ale celor mai relevanți artiști catalani ai momentului și reprezintă o nouă posibilitate. pentru a enumera nume și traiectorii despre care astăzi știm că sunt slab reprezentate și nu foarte vizibile în sălile muzeelor ​​de artă din Catalonia.

La evenimentul inaugural, care va avea loc la ora 12, vor fi prezenți directorul general al Patrimoniului Cultural al Departamentului de Cultură, Sònia Hernández; de la directorul serviciilor teritoriale ale Departamentului de Egalitate și Feminism, Marta Casacuberta; de la directorul Muzeului de Artă din Girona, Carme Clusellas, și de la curatorul expoziției, Elina Norandi.

Vor participa și câțiva dintre artiști precum Rosa Amorós, M. Rosa Andrés și Madola, precum și rude ale Susinei Amat, Roser Agell și Aurora Gassó.

Izbucniri de o clipă. anii 70 Contribuția artiștilor în fondul de artă al ziarului AVUI, acesta poate fi vizitat până în ianuarie 2024. Pe parcursul anului 2023 va fi organizat un amplu program de activități care va aprofunda în propuneri care dau voce și prezență multora dintre autorii care sunt încă activi.

Radiografia unei clipe, la femei

Când a apărut primul număr al ziarului AVUI, de Sfântul Gheorghe din 1976, fondul de artă al ziarului avea deja un număr mare de opere de artă, aproape 600, care fuseseră donate de artiști, cum ar fi în sprijinul direct al proiectului. a publicării primului cotidian în limba catalană după dictatura Franco. Ediția rotativă a reunit o mare parte a societății catalane și mulți intelectuali, scriitori și artiști ai vremii.

Dintre artiști, lista femeilor a fost și ea înaltă și remarcabilă: aproape o sută de nume care ne permit să avem o viziune asupra momentului, de parcă ar fi radiografia unei clipe.

Mulți artiști și-au oferit lucrările în concordanță cu convingerile lor politice, dar postularea a reprezentat și o oportunitate importantă de vizibilitate într-un domeniu artistic care era încă foarte defavorabil intervenției femeilor, și posibilitatea de a face parte dintr-o colecție care, a fost deja ghicit, ar fi foarte important. Astfel, colecția deține o sută șase lucrări semnate de femei, multe dintre ele astăzi fiind nume esențiale în arta catalană, altele sunt încă în curs de studiu și recunoaștere.

Relevanța expoziției constă și în faptul că toate lucrările au fost realizate și prezentate la un moment foarte anume, și ne permite să facem o primă lectură a ceea ce a fost paradigma artei în Catalonia produsă de femeile artiste: putem vedea o marea diversitate de stiluri – de la propuneri figurative mai clasice la propuneri abstracte si chiar primele optiuni conceptuale – si mai ales varietatea tehnicilor – pictura pe panza, lemn, sculptura, ilustratie… – printre care se remarca productiile ceramica, emailul. sau tapiserie. Vom putea vedea lucrări de Roser Agell · Carme Aguadé · Antònia Aguiló · Angelina Alòs · Aurora Altisent · Susina Amat · Rosa Amorós · M. Rosa Andrés · Lola Anglada · M. Dolors Balanyà · Pilarín Bayés · Maria Bofill · Esther Boix · Magda Bolumar · Roser Capdevila · Engracia Casas · Maria Cirici Pellicer · Colita · Claude Collet · Carme Coma · Rosa Farré · Sefa Ferré · Pilar Font · Carme Garcés · Aurora Gassó · Maria Girona · Eulàlia Grau · Chon Hernández Cros · Conxa Ibáñez · Nuria Llimona · Carme Llobet · Madola · Montserrat Mainar · Isabel Mas · Fina Miralles · Mercè Morey · Esther Palomer · Pilar Perdices · Maria Assumpció Raventós · Amèlia Riera · Maria Teresa Roca · Elisenda Sala · M. Teresa Sanromà · Isabel Serrahima · Rosa Siré · Conxita Sisquella · Anita Solà d’Imbert · Montserrat Torras Sans · Maria José Vela · Alejandra Vidal · Emília Xargay.

Deși nu toți au produs muncă și sunt incluși în prezent în fond, sunt cei care au continuat să fie activi dincolo de anii 1970 și care și-au dezvoltat o carieră profesională, pe care vrem să o evidențiem astăzi.

Selecția se limitează la lucrările realizate în anii 1970 și care au fost date în primul apel de sprijin pentru ziar. Mai târziu, în deceniul anilor 1990, a fost făcut un al doilea apel pentru a crește fondul de artă al Today, dar apoi participarea femeilor artiste a fost mai mică. Aceste lucrări și artiști vor face obiectul unei a doua expoziții care va avea loc în 2024 ca o continuare a celei prezentate în prezent. Ambele expoziții vor avea un singur catalog cu texte ale Elinei Norandi și catalogarea tuturor lucrărilor.

Proiectul Muzeului de Artă din Girona completează și adaugă lucrării care în acest sens promovează Rețeaua Muzeelor ​​de Artă din Catalonia pentru recuperarea femeilor artiste și pentru compilarea mărturiei acestora, proiect încredințat tot Elinei Norandi.

Fondul de Artă al ziarului AVAI

În 2011, și după falimentul companiei Premsa Catalana SA, editor al revistei, Generalitat de Catalunya a făcut un pariu pentru achiziționarea celor 604 lucrări care constituiau atunci fondul de artă al ziarului. Achiziția a evitat dezintegrarea unei colecții semnificative din punct de vedere istoric și artistic și, de asemenea, un posibil export de lucrări în afara Cataloniei.

Fondul a fost înființat din donația unei lucrări de către artist pentru a sprijini apariția primului ziar în limba catalană, în anii 1970. Ziarul Avui, primul ziar în limba catalană după dictatura franquista, a primit sprijinul unui mare număr. parte a societății catalane și, de asemenea, a artiștilor care au răspuns la un apel anterior al aceluiași ziar de a dona o lucrare și de a ajuta la finanțarea companiei. Când a apărut primul număr al ziarului AVUI, pe 23 aprilie 1976, fondul de artă avea deja un număr bun de lucrări, expuse în ianuarie 1976 la Fundația Miró din Barcelona, ​​cu titlul sugestiv de „Un popor își face propriul ziar”.

În deceniul anilor 1990 fondurile au fost extinse cu 69 de noi donații, sub îndrumarea artistică a lui Pilar Parcerisas. Aceste noi completări au fost expuse împreună cu o selecție a celor anterioare într-o expoziție extinsă la CCCB în septembrie 1994.

Întreaga colecție, din 1991, a fost depusă la mănăstirea Vilabertran, unde au fost expuse rotativ până în 2004. Odată cu falimentul ziarului, lucrările au fost păstrate în depozite din mănăstire, iar în cele din urmă au fost achiziționate de Guvern. a Cataloniei. După achiziție, fondul a fost împărțit în două blocuri mari. O premieră au fost cele 24 de coperți originale comandate de ziar timp de douăzeci de ani diverșilor artiști catalani. Întregul set a fost depus în Muzeul de Istorie a Cataloniei, care în același an al anului 2011 a dedicat o expoziție care a legat originalele de coperțile ziarelor editate și a subliniat latura mai istorică a ziarului. Restul lucrărilor, marea majoritate, au fost depuse la Muzeul de Artă din Girona, cu scopul de a consolida colecția cu opere de artă contemporană.

sursă: Artiștii din fondul de artă al ziarului AVUI s-au reunit, în premieră, într-o expoziție la Muzeul de Artă din Girona