#Spania – Arhivele de Stat ale Ministerului Culturii și Sportului propun în această vară o ofertă culturală variată adresată atât rezidenților, cât și turiștilor din cinci provincii, cu expoziții, tururi ghidate, proiecții audiovizuale și nou conținut digital specializat, precum piesele lunii sau ghidurile de lectură.

La Salamanca, Centrul Documentar pentru Memoria Istorică găzduiește ultimele zile ale „Femei, luptă și transformare: reflectarea lor în afișele Centrului Documentar pentru Memoria Istorică” la sediul său din Los Bandos.

Prelungită până pe 30 iulie, această expoziție, alcătuită din reproduceri de afișe, explică rolurile atribuite femeilor și lupta lor pentru egalitate.

O altă mostră de afișe poate fi văzută în Arhiva Cancelariei Regale din Valladolid până pe 30 septembrie. Este vorba despre „Lupta centaurului. Societate, jocuri de noroc și subversiune în afișele lui Manuel Sierra”, în cadrul manifestărilor organizate de Comisiile Muncitorilor din Castilla y León la aniversarea a 45 de ani.

Tot în Valladolid, Arhiva Generală Simancas oferă intrare gratuită la expoziția sa „Forța memoriei” despre istoria și colecțiile sale. Această propunere coincide la sfârșitul lunii iulie cu o tabără de tineret în care aproximativ douăzeci de elevi vor desfășura activități de protecție a patrimoniului.

În plus, la Arhiva Generală a Indiilor, din Sevilla, vor fi proiectate până în septembrie scurtmetrajele câștigătoare ale Proiectului „Comori digitale europene”.

Tur ghidat și servicii de consultanță în camerăLa fel, vara, accesul la dependențele unor Arhive ale Statului este oferit publicului: cea din Simancas oferă vizite ghidate gratuite și gratuite, acestea din urmă aranjate în prealabil. În același mod, Centrul de Documentare a Memoriei Istorice organizează vizite pentru grupuri între 20 și 25 de persoane la cele două locații ale sale. La rândul său, Arhiva Istorică a Nobilimii organizează în fiecare miercuri, până pe 6 septembrie, un tur cu ghid, cu un tur care include o selecție atentă a documentelor, în timp ce Arhiva Generală a Indiilor permite accesul gratuit la sediul său din La Lonja.

Această propunere culturală are scopul de a promova o mai bună cunoaștere a Arhivelor Statului și se realizează în paralel cu serviciul obișnuit de consultare, lectură, cercetare și reprografie, cu orare adaptate perioadei de vară.

Mai multe propuneri culturale, pe webArhivele Statului extind oferta culturală de vară pe paginile lor web: Arhiva Istorică Națională, din Madrid, și-a publicat lucrarea remarcabilă pentru iulie și august despre „Pedro de Gante și munca sa educațională și de evanghelizare în America”, în timp ce Centrul de documentare a memoriei istorice a publicat o ultimă secțiune a secțiunii Fragmente de memorie, dedicată lui Pablo Ruiz Picasso la 50 de ani de la moartea sa.

În sfârșit, trebuie menționat că Rețeaua de Biblioteci ale Arhivelor Statului a întocmit un Ghid de lectură cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la Generația lui ’98 pentru a-și valorifica importanța în istoria literaturii și gândirii din țara noastră, precum și pentru a da vizibilitate femeilor care au făcut parte din mișcare. Acest ghid se adaugă celor publicate de Centrul de Informare Documentară al Arhivelor despre Las Sinsombrero, femeile din Constituția din 78 și Bicentenarul Trieniului Liberal (1820-1823), printre alte subiecte diverse.

Expoziție de afișe în Arhiva Cancelariei Regale din Valladolid

Sursa: Guvernul Spaniei – Arhivele Statului propun o vară culturală cu expoziții, tururi ghidate și nou conținut digital