#Spania – Aproape o mie de companii au solicitat ajutor din cadrul celui de-al doilea apel Last Mile, încadrat în Planul de recuperare, transformare și reziliență al Guvernului Spaniei, destinat implementării proiectelor de digitalizare în sectorul turismului.

Acest al doilea apel își propune să susțină competitivitatea companiilor din sectorul turismului și să îmbunătățească digitalizarea și inteligența aplicată managementului, promovării, sustenabilității, îmbunătățirii și diseminării pentru destinații și sectorul turistic.

În total, au fost prezentate 805 proiecte la care participă 978 de companii cu un buget total de aproximativ 184 de milioane de euro, pentru care au solicitat finanțare de 152,8 milioane de euro.

Plicul financiar pentru apelul, al cărui termen de depunere s-a încheiat pe 13 martie, este de 104 milioane de euro. Dintre acestea, 54 sunt destinate proiectelor de digitalizare, iar celelalte 50 proiectelor legate de spațiul de date, ambele din sectorul turismului.

Printre noile caracteristici ale acestui al doilea apel, merită subliniat faptul că facilitează accesul IMM-urilor la finanțare, permițând mai multor companii să beneficieze de ajutor. Astfel, pe lângă grupurile de afaceri, asociațiile nonprofit, federațiile și confederațiile din sectorul turismului care au dovedit că nu desfășoară activitate economică și companiile individuale au putut participa la acest apel.

Tipologia proiectelor eligibile Apelul finanțează trei tipuri de proiecte în tot atâtea linii de ajutor. Linia 1, destinată proiectelor care încorporează tehnologii emergente sau nou dezvoltate cu risc tehnologic mediu-scăzut, pentru care au fost primite 19 cereri, grupând 110 companii. În acest sens, au fost prezentate proiecte cu un buget total de 37,7 milioane de euro, pentru care se solicită finanțare în valoare de 18,3 milioane de euro.

Linia 2, pentru proiecte demonstrative de tehnologii testate precum Big Data, securitate cibernetică, aplicații mobile, cu risc tehnologic scăzut, pentru care au fost primite 34 de proiecte care acoperă 116 companii. În acest sens, au fost prezentate proiecte cu un buget total de 18,9 milioane de euro, pentru care se solicită finanțare în valoare de 9,5 milioane.

Al treilea tip de proiecte care sunt finanțate cu acest ajutor sunt cele pentru implementarea, de către IMM-uri, a tehnologiilor testate legate de senzorizare, siguranța vizitatorilor, cererea turistică, echipamente de infrastructură etc. Această linie, care este singura eligibilă 100%, a primit 752 de cereri cu un buget total de 127,2 milioane euro pentru care se solicită finanțare în valoare de 124,8 milioane.

Repartizarea pe comunități autonomeCompanii din toate comunitățile autonome au depus proiecte la apelul de ajutor pentru digitalizarea IMM-urilor. Cele trei comunități în care cele mai multe companii au depus cereri au fost Catalonia, Comunitatea Madrid și Andaluzia, cu 227, 148 și, respectiv, 129 de proiecte.

După volumul cererilor, acestea sunt urmate de Comunitatea Valenciană (123), Insulele Canare (88), Insulele Baleare (64), Galicia (48), Aragón (32), Țara Bascilor (27), Castilla y León (27) , Regiunea Murcia (17), Cantabria și Extremadura (12 fiecare), Principatul Asturias (9), Comunitatea Forală Navarra (7), Castilla-La Mancha (5) și La Rioja (3).

Arhiva

Mai multe informatii Industrie și Turism alocă 104 milioane de euro pentru digitizarea companiilor din sectorul turismului (01/04/24) Aflați mai multe despre ajutorul pentru proiectele de digitalizare de „ultimul mile” în companiile din sectorul turismului Etichete: Companii IMM-urile Plan de recuperare, transformare și reziliență Plan de recuperare PERTE Transformare digitală Sursa: Guvernul Spaniei – Aproape o mie de companii solicită ajutor din apelul Last Mile pentru digitalizarea sectorului turistic