Muncitorii romani din Spania, care ingrijesc varstnici la domiciliu sau care fac curatenie („serviciul domestic„), nu mai platesc de anul acesta cotizatii catre stat, beneficiari fiind cateva sute de mii de persoane, informeaza Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).

Guvernul spaniol a decis ca, de la 1 ianuarie 2012, cetatenii romani care sunt ingrijitori/infirmieri la domiciliu, nu mai trebuie sa plateasca nici o cotizatie catre stat, aceasta obligatie revenind de acum inainte angajatorului.

Pana in acest moment, legislatia era confuza si nu exista o reglementare clara privind obligativitatea angajatorilor de a plati in totalitate cotizatiile, asa ca in cele mai multe situatii, ingrijitorii erau cei care plateau cotizatiile, precizeaza Ministerul Muncii din Romania.

De la 1 ianuarie 2012, baza de cotizare va fi determinata prin 15 trepte: de la primul nivel de salarizare de 74,83 euro/lunar la ultimul care este de peste 700,11 euro/luna.

Angajatorii care platesc un salariu de pana la 74,83 euro/lunar, vor plati o cotizatie de aproximativ 15,88 euro/lunar, iar cei care platesc un salariu de peste 700,11 euro/luna, vor plati o cotizatie de aproximativ 131,68 euro/lunar.

La solicitarile unui roman din Spania, Mihaela Nica, atasatul pe probleme de munca la Ambasada Romaniei de la Madrid, a oferit explicatii suplimentare pe pagina de pe Facebook a institutiei.

In cadrul Regimului General a fost inclus Sistemul Special pentru lucratorii domestici. S-a prevazut o perioada tranzitorie de 6 luni, din 1 ian 2012 pana in 30 iunie 2012, perioada in care angajatorii trebuie sa intreprinda toate demersurile necesare pentru a-si inregistra angajatii in noul Sistem Special pentru Angajatii Domestici (TA-HOGAR), solicitand pentru acestia, prin intermediul formularelor tipizate, un cod de cont de cotizare, CCC. Daca lucratorul in casa lucreaza pentru mai multi angajatori, fiecare dintre acestia va trebui sa solicite o inscriere, vor exista deci atatea inscrieri cate camine sunt in care angajatul munceste. In cadrul acestui sistem special nu se cotizeaza pentru somaj, deci angajatii nu vor avea protectie sociala in caz de somaj„, se precizeaza pe pagina de pe Facebook a Ambasadei.

Responsabil pentru cotizare este capul familiei (el titular del hogar familiar), acesta platind atat partea de cotizare ce ii corespunde ca angajator cat si cea care corespunde angajatului. Cotele se platesc prin domiciliere bancara. Pentru anii 2012, 2013 si 2014 va exista o reducere de 20% a valorii cotizatiilor pentru contractarea de angajati domestici incorporati in sistemul special, si va creste aceasta reducere pana la 45% in cazul familiilor numeroase.

Cele mai recente date ale Institutului National de Securitate Sociala din Spania arata ca 16.760 de cetateni dintre cei 272.489 de cotizanti romani la sistemul spaniol de securitate sociala, lucreaza, oficial, in case.

Potrivit unui comunicat al MMFPS, neoficial, cateva zeci de mii de romani ingrijesc varstnici si copii sau fac curatenie in Spania, acestia fiind preferati deseori de angajatorii spanioli inaintea altor nationalitati.