Politia spaniola a arestat 18 romani, acuzati ca au comis mai multe furturi in diverse regiuni din Spania. O parte dintre ei sunt acuzati si de crima si vatamare corporala, dupa ce au ucis un om in timpul unei spargeri. Tintele grupului de hoti erau fermele, casele de tara si depozitele agricole din Madrid si alte regiuni din Spania precum Burgos, Caceres, Toledo, Cuenca, Guadalajara si Ciudad Real.

Romanii actionau noaptea si furau cupru, aluminiu si orice obiecte de valoare, care erau trimise apoi in Romania. In timpul unui furt in localitatea Alcazar de San Juan, membrii gruparii au fost alungati de doi ciobani care stateau peste noapte la o ferma. Ulterior, hotii s-au intors sa fure de la aceeasi ferma si i-au atacat pe cei doi. In urma loviturilor primite, unul dintre ciobani a murit, iar celalalt a suferit rani grave.

Politia a reusit sa ia urma gruparii datorita furgonetei de culoare alba pe care o folosea in mod frecvent. Anchetatorii au descoperit ca membrii grupului locuiau in zona Madrid si au planificat interventia impreuna cu Grupul de Operatiuni Speciale (GEO). Politistii au descins concomitent in 5 locuinte din cartierul Usera din Madrid si i-au retinut pe membrii gruparii.

Judecatorul a dispus inchiderea a 10 dintre romanii retinuti in cadrul operatiunii. In casele arestatilor s-au gasit numeroase obiecte furate, printre care si mobilul si televizorul ciobanului decedat. Obiectele gasite in urma perchezitiei au fost expuse la Politia din Ciudad Real.