Ambasada Romaniei din Spania a anuntat ca toate solicitarile de pasapoarte vor fi procesate fara programare la Sectia Consulara de la Madrid, incepand de la 1 februarie.

Persoanele care au nevoie de pasaport se pot prezenta la Sectia Consulara de luni pana joi, intre orele 10.00-15.00 si vor fi primite fara necesitatea unei programari.

Ambasada de la Madrid urmareste sa elimine astfel timpul de asteptare, care ajunsese in anii trecuti si la 4 luni, pentru emiterea unui pasaport. De asemenea, prin renuntarea la obligativitatea programarilor, Ambasada doreste sa evite situatiile in care unele programari sunt facute degeaba de cetateni care nu se mai prezinta la data stabilita la sediul Consulatului.

In cazurile in care cetatenii vor totusi sa-si faca programare pentru solicitarea unui pasaport pot sa trasmita solicitarea prin email la adresa programari@consuladoderumania.es sau prin fax la numarul +34 914165025.

Taxa consulara pentru un pasaport este 100 euro, iar termenul de eliberare este de aproximativ 30 zile lucratoare de la data depunerii cererii, se precizeaza in comunicatul Ambasadei.

PASAPORTUL SIMPLU ELECTRONIC se elibereaza cetatenilor romani cu domiciliul in Romania (conform legii, o persoana poate avea un singur domiciliu si o singura resedinta) si cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate.

Noua procedura de eliberare a pasapoartelor electronice si a titlurilor de calatorie presupune prezenta obligatorie a solicitantului la sediul consulatului, inclusiv a minorilor, avand in vedere ca este necesara prelevarea amprentelor, fotografia si semnatura digitala. De asemenea, este necesara prezentarea in original a tuturor actelor necesare eliberarii documentelor de calatorie.