În această dimineață a avut loc ședința Juriului Premiului Gastronomic Cervantes, prezidată de viceprimarul și consilierul pentru Turism, María Aranguren, și formată, printre alți membri, de președintele Alcalá Gastronómica Fomentur, José Valdearcos, câștigătoarea Isabel Mijares, și reprezentanți ai diferitelor partide politice care alcătuiesc corporația municipală.

De la Alcalá Gastronómica – Fomentur (AGF) s-a ridicat premisa că premiul trebuie să fie legat de persoane care cu traiectoria lui sunt recunoscute în mod justificat, ies în evidență și influențează lumea Gastronomiei și a Culturii Vinului, deoarece în Spania, pe lângă faptul că se lăuda cu cea mai bună gastronomie din lume, nu mai puțin importantă și nu trebuie să uităm, că suntem și țara cu cea mai mare producție de vin din lume și una dintre cele mai bune trei împreună cu Franța și Italia.

Din aceste motive, a fost propusă candidatura lui Don José Hidalgo Togores, persoană cu traiectorie recunoscută. ctoria, binecunoscută și admirată în rândul agronomilor și enologilor, precum și provenind dintr-o sagă prestigioasă din cultura academică a lumii vinului. Domnul José Hidalgo este un demn moștenitor al cunoștințelor și muncii de diseminare și cercetare a tatălui său, domnul Luis Hidalgo, botezat drept înțeleptul viilor pentru contribuția sa de cercetare la viticultura spaniolă și mondială.

Aranguren a explicat că premiul va fi acordat lui José Hidalgo Togores în cadrul Galei Gastronomice de la Alcalá, care va avea loc luni viitoare la Parador de Turismo, o gală în care unitățile câștigătoare ale Concursului Gastronomic Alcalá își vor primi și premiile. .

Curriculum

Petre alte posturi, Doctor în Inginerie Agricolă, Oenolog și Diploma în Planificarea Afacerilor, este profesor universitar cu activitate de cercetare extinsă și recunoscută, precum și ca tehnician și manager al numeroaselor crame din Spania. Timp de opt ani, președinte al Asociației Oenologilor din Madrid și secretar al Naționalului, iar în prezent membru al Consiliului de Administrație al Uniunii Spaniole a Degustătorilor.

În activitatea sa didactică, activitatea sa pentru ani se remarcă ca profesor de Enotehnică la Școala de Vie și Vin din Madrid, precum și în diverse cursuri universitare de master și postuniversitare, seminarii, cursuri scurte și conferințe. Pe lângă dezvoltarea unei importante activități de cercetare, și-a dezvoltat și activitatea profesională ca speaker la un număr mare de congrese, forumuri și alte evenimente vinicole, precum și ca editorialist obișnuit la reviste de specialitate.

Autor a nenumărate articole și a peste o duzină de cărți tehnice de specialitate, a primit premiul OIV pentru cea mai bună carte a anului 2002 pentru lucrarea Inginerie și Mecanizare Viticolă, la . pentru Tratatul său de oenologie, iar la 2007 pentru lucrarea Calitatea vinului din podgorie.

Printre premiile sale, are titlul de cel mai bun oenolog al anului în 1987, și un număr mare de premii naționale și internaționale pentru vinurile produse sub conducerea sa. În prezent este consilier tehnic la crame de prestigiu într-un număr mare de zone viticole din țara noastră, specializat în proiecte noi sau dezvoltări viticole.

Sursa : Venicul José Hidalgo Togores a fost recunoscut cu Premiul V Gastronomic Cervantes