#Madrid –

Această scară, care combină datele clinice și genomice, este un pionier în lume

Pacienții cu cancer au un risc mare de a suferi un eveniment trombotic care le poate agrava prognosticul și este una dintre cele mai importante cauze de mortalitate la acești pacienți. Cercetătorii de la Serviciul de Oncologie Medicală al Spitalului Gregorio Marañón, condus de Andrés Muñoz, au participat la dezvoltarea și validarea unui nou instrument, numit ONCOTHROMB, care combină pentru prima dată datele clinice și genomice de la pacient și a demonstrat o predicție excelentă. capacitatea.a riscului de a suferi evenimente tromboembolice venoase de către bolnavii de cancer care urmează tratament ambulatoriu de chimioterapie. La acest studiu, care este publicat de prestigioasa jurnală „Journal of Clinical”, participă și cercetători de la Grupul de Cercetare Genomica Bolilor Complexe al Spitalului de la Santa Creu i Sant Pau, condus de José Manuel Soria, și de la Secția de tromboză. Oncologie” și Cancer al Societății Spaniole de Oncologie Medicală (SEOM).

Unul din cinci pacienți cu cancer dezvoltă în cele din urmă o tromboză, mai ales în primele luni de tratament. Pentru a reduce acest risc, alternative precum heparina cu greutate moleculară mică sau noile anticoagulante orale sunt disponibile în prezent pe piață. Provocarea este de a afla care pacienți pot beneficia cu adevărat de pe urma acestui tratament pentru a-și îmbunătăți prognosticul și, în același timp, pentru a preveni riscul de sângerare al altor pacienți ca urmare a tratamentului.

„Acest nou instrument de diagnostic aplică un algoritm, bazat pe analiza a nouă variante genetice ale factorilor de coagulare care este combinat cu trei factori de risc clinici clasici (tipul tumorii, stadiul bolii și indicele de masă corporală) a fiecărui pacient cu cancer. Acest lucru face posibilă identificarea pacienților cu un nivel de risc ridicat, moderat sau scăzut. Este important de subliniat faptul că acest studiu este un pionier în lume în aplicarea geneticii în măsurarea riscului de tromboză în cancer”, explică Andrés Muñoz, medic oncolog la Spitalul Gregorio Marañón și coautor al proiectului.

noi variante genetice

Studiul a analizat date de la 364 de pacienți din cohorta spaniolă ONCOTHROMB 12-01. După cum au detaliat cercetătorii, în momentul diagnosticului au fost colectate date clinice asociate cu riscul de evenimente tromboembolice venoase, inclusiv scorul Khorana, care este singura scală disponibilă până în prezent pentru a evalua riscul de tromboză la acești pacienți, dar a căror valoare predictivă este foarte limitată.

În plus, au fost studiate genotipurile pentru cele 51 de variante genetice cunoscute a fi asociate cu tromboză și a fost efectuată regresia logistică multivariată pentru a determina ponderea fiecărei variabile genetice și clinice în raport cu riscul de tromboză. Instrumentul a fost validat cu o cohortă de pacienți austrieci (Viena-CATS).

Cercetătorii au putut verifica că nouă variante genetice specifice, pe lângă localizarea și stadiul tumorii, precum și un indice de masă corporală mai mare de 25 kg/m2 au fost asociate cu un risc crescut de tromboză.

„Cu noul instrument oferit de acest studiu, se estimează că cazurile de tromboză pot fi reduse cu până la 70% prin posibilitatea de a aplica tratamente preventive care să prevină apariția acesteia și, prin urmare, să îmbunătățească complicațiile și calitatea vieții pacienților. Trebuie remarcat faptul că această complicație este mai tipică unei serii de cancere: pulmonar, pancreas, stomac, rinichi, ovarian, colorectal și tumoră cerebrală”, spune Muñoz.

José Manuel Soria, de la Spitalul de la Santa Creu i Sant Pau, subliniază că, conform datelor din registrul SEOM_REDECAN, în cursul anului 2022 au fost în jur de 280.000 de cazuri noi de cancer în Spania. În plus, un alt studiu publicat în urmă cu câteva zile în aceeași jurnală raportează că 10,8% din toți pacienții cu cancer au suferit un eveniment de tromboembolism pulmonar.

„Pe baza acestor date, putem estima că aproximativ 30.000 de pacienți cu cancer vor suferi un eveniment tromboembolic și aproximativ 2.500 ar putea muri din această cauză. Acest instrument ar putea ajuta la îmbunătățirea rezultatelor de supraviețuire a pacienților cu cancer prin prevenirea trombozei”, subliniază Soria.

o pereche fatală

Tromboza este o situație clinică foarte relevantă la pacienții cu cancer. Simpla prezență a unei tumori reprezintă deja un risc suplimentar de a prezenta evenimente trombotice, dar atunci când acești pacienți primesc și tratament cu chimioterapie, probabilitatea de tromboză este și mai mare.

În prezent, oncologii indică de obicei tratamentul anticoagulant la acei pacienți la care există antecedente de tromboză, fie din cauza antecedentelor familiale, fie din cauza unor evenimente anterioare dezvoltate.

Unul dintre marile avantaje ale scalei ONCOTHROMB este că poate fi folosită încă din momentul diagnosticării. „Acest instrument poate fi deosebit de util atunci când cancerul este diagnosticat, întrucât din punct de vedere clinic, tromboza venoasă la un pacient cu cancer are un impact foarte negativ asupra supraviețuirii și calității vieții, de unde și necesitatea identificării cât mai curând posibil a riscului de apariție. tromboză în stadiul inițial al bolii”, subliniază Andrés Muñoz.

„Când oncologul solicită o biopsie, o analiză, un PET, un CT sau orice altă baterie de teste diagnostice, poate solicita și acest lucru. Scor pentru a determina riscul de tromboză. Prin urmare, atunci când începe să trateze pacientul, acesta ar putea deja indica anticoagulantul în cazul în care ar avea nevoie. În plus, a fost posibil să se demonstreze că acest instrument prezice evenimente trombotice la acești pacienți pe termen lung, până la 18 luni, făcând capacitatea sa de predicție mult mai fiabilă și utilă pentru practica clinică”, explică Andrés Muñoz.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Gregorio Marañón participă la dezvoltarea unui instrument pentru a prezice riscul de tromboză la pacienții cu cancer