#AlcaladeHenares – Scriitorul Pedro Mañas a strâns în această dimineață din mâinile primarului Judith Piquet Premiul Cervantes Chico 2023, premiu cu care Consiliul Municipal Alcalá a onorat un autor de literatură pentru copii și tineret de mai bine de trei decenii.

Această ediție, desfășurată în mod tradițional la Teatro Salón Cervantes, a inclus și o recunoaștere a școlarilor și a membrilor comunității educaționale pentru munca lor în favoarea lecturii și a valorilor umane, precum și a scriitoarei ecuadoriane Mariana Fernanda Heredia Pacheco.

În total, 240 de școlari, câte 6 pentru fiecare dintre cele 40 de școli din oraș, au fost distinși în cadrul unei ceremonii prezidate de primar, însoțiți de consilierul pentru Educație, Lola López, și de consilierul pentru Cultură, Santiago Alonso, ca precum și de directorul zonei teritoriale Madrid-Est, Milagros de Pedro, și de directorul de Arte și Cultură al Universității din Alcalá, José Raúl Fernández del Castillo. Juan José Leal, responsabil pentru Acordurile de Cooperare în Educație ale Organizației Statelor Ibero-Americane (OEI), și Almudena Hernández de la Torre, director adjunct pentru Promovarea Cărții al Ministerului Culturii și Sportului, au completat președinția evenimentului.

În timpul discursului său, Judith Piquet a declarat că „sărbătorirea Premiului Cervantes Chico este marea sărbătoare a cărților și a tuturor valorilor umane conținute în acea minunată pasiune care este lectura. Mai presus de toate, acest premiu este despre cinstirea și recunoașterea oamenilor buni, în numele civilizației și literaturii; și acest teatru este plin de ambele chiar acum.”

Primarul i-a felicitat pe toți câștigătorii și a asigurat că „această recunoaștere este despre cinstirea oamenilor care fac binele, care inventează povești și personaje minunate, care înfrumusețează lumea în care trăiesc și care încearcă să o facă mai ușoară și mai bună zi de zi față de ceilalți. .”

La rândul său, premiatul Pedro Mañas a declarat după ce a primit premiul că „mai mult decât un scriitor sau un autor, mă consider un povestitor, cineva care inventează minciuni nu pentru a înșela sau răni, ci pentru a distra, a amuza și emoționa”. Mañas a adăugat că „acesta este premiul pentru o carieră și trebuie să vă mulțumesc tuturor, mici cititori grozavi”, iar adresându-se acestora a indicat că „lectura vă va transforma cu siguranță în oameni mai buni și sper că acest premiu „M-a ajutat”. pentru a fi un scriitor mai bun.”

Muzică, omagiu și recunoașteri

Ceremonia a început la ora 11 și a fost animată muzical de studenții Conservatorului Profesional de Muzică și cu proiecția mai multor materiale audiovizuale. Gala a început cu decernarea de premii elevilor selectați de fiecare centru de învățământ, remarcandu-se prin solidaritate, civilizație și colaborare.

În continuare, a fost adus un omagiu profesorului și scriitorului Juan Muñoz, care a murit în februarie anul trecut și primul autor care a inaugurat lista de onoare Cervantes Chico în 1992. Fiica sa, Ninfa Muñoz, a primit o placă comemorativă.

A urmat apoi blocul de recunoașteri speciale al acestei ediții, care a început cu distincția către amintita María Fernanda Heredia Pacheco, ca scriitoare ibero-americană. Doi școlari și-au primit ulterior placa comemorativă, Paula Jabardo Rol, de la CEIP Dulcinea; și Alejandra Martín Moreno-Fernández, de la CEIP Ernest Hemingway. A fost recunoscută și profesoara Cervantes Chico 2023, María del Val García López; iar pentru mama acestei ediții, Teresa González Rodríguez, de la Colegio Calasanz.

În cele din urmă, primarul a fost însărcinat cu prezentarea Premiului Cervantes Chico 2023 lui Pedro Mañas pentru a pune capăt galei. Licențiat în filologie engleză și autor al unor serii de cărți de succes precum cele ale Prințeselor Dragon, Frida McMoon, Marcus Pocus Anna Kadabra, Muñoz (Madrid, 1981) este un adevărat omolog al literelor, deoarece a scris și poezie pentru copii și chiar a regizat și a jucat cu propria sa companie de teatru.

Lucrarea ei a fost tradusă în mai multe limbi și a fost distinsă cu unele dintre cele mai prestigioase premii în literatura pentru copii în limba spaniolă, precum Leer es Vivir de la editura Everest sau premiul Ciudad de Málaga de la editura Anaya, pe lângă El Barco.of Vapor de la editura SM sau Premiul Anaya.

La sfârșitul ceremoniei, Pedro Mañas a semnat cărți pentru școlari care au dorit să facă acest lucru de pe scena Teatrului Salón Cervantes.

Sursa: Scriitorul Pedro Mañas colectează premiul Cervantes Chico 2023 la Alcalá de Henares