În 2022, de când a fost lansat în aprilie, Centrul de servicii telefonice sanitare din Asistența Primară din Comunitatea Madrid a gestionat un total de 796.469 de consultații pentru a rezolva îndoielile cu privire la problemele de sănătate care nu necesită asistență față în față sau probleme administrative. Este o resursă gratuită de sprijinire a centrelor de sănătate publică din regiune cu care se coordonează în funcție de nevoile utilizatorilor.

Acest dispozitiv este prezentă în prezent de o echipă de 80 de profesioniști: medici de familie, asistenți și asistenți administrativi de la Managementul Asistenței în Asistență Primară din Comunitatea Madrid, iar programul de funcționare este de la 8:00 la 21:00, de luni până vineri. .

Acest Centru este accesat din sistemul automat de solicitare telefonică de programare al fiecărui centru de sănătate, selectând opțiuneatelefoncare dă anunţul de la centrală sau prin apăsarea tastei 1. După acest prim contact, apelul utilizatorului este redirecţionat către profesioniştii operatori.

Dintre apelurile primite în 2022 de Centrul de Serviciu Telefon Sanitar Primar, 678.225 corespund informațiilor privind procedurile administrative și un total de 118.244 pentru a răspunde unor probleme minore de sănătate.

Serviciul s-a consolidat de-a lungul anului trecut, iar cererea cetățenilor este condiționată de problemele de sănătate asociate fiecărui anotimp. În prezent, aceștia se concentrează pe îndoieli cu privire la medicamente, consultări despre COVID, pentru simptome respiratorii, precum și probleme de sănătate în general despre probleme minore etc.

Alte aspecte solicitate de utilizatori sunt legate de rezolvarea procedurilor administrative, cum ar fi modificarea datelor de pe Cardul de Sanatate sau Cardul Virtual, informatiile privind eliberarea documentelor de sanatate pentru nou nascut, sau in general despre serviciile de sanatate ale sanatatii. centre.

Deschiderea acestui Centru de Apel Sanitar face parte din măsurile avute în vedere în Planul de Îmbunătățire a Asistenței Primare din Comunitatea Madrid pentru a crește calitatea îngrijirii și, în acest caz, cu scopul de a consolida capacitatea de răspuns, accesul la acest nivel, accelerarea asistenței și evitați călătoriile inutile către utilizatori.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid a gestionat 800.000 de întrebări de la Centrul de servicii telefonice de sănătate primară în 9 luni