#AlcaladeHenares – Primaria orașului Alcalá de Henares, Judith Piquet, împreună cu directorul adjunct de programare și industrii culturale al Comunității Madrid, Ruperto Merino, și consilierul pentru cultură, Santiago Alonso, au înmânat vineri autoarei Premiul Fuente de Castalia 2023. și regizorul de scenă Laila Ripoll, acordat de Consiliul Local Alcalá de Henares în cadrul Festivalului Ibero-American al Epocii de Aur din Comunitatea Madrid. Clásicos din Alcalá, în semn de recunoaștere a perseverenței și a deciziei lor de a reda valoarea teatrului clasic, din propuneri inovatoare, apropiere de public și cercetare, creând un corpus esențial de titluri din Epoca de Aur și autorii lor care au știut să îndeplinească toate așteptările publicului și ale criticilor.

Primaria orașului Alcalá a ținut să mulțumească cu acest premiu, care se acordă din 2006, „acelor oameni care, precum Laila Ripoll, și-au pus talentul în slujba delectării publicului. Este una dintre figurile care a contribuit cel mai mult, nu doar la recuperarea repertoriului teatrului clasic, ci și la întoarcerea acestuia, dându-i o viziune contemporană cu intenția de a-l face să ajungă la toate publicurile”.

Ripoll se alătură astfel listei numelor mari ale teatrului care au primit premiul Fuente de Castalia în edițiile precedente, precum Compania Națională de Teatru Clasic, Festivalul de Teatru Clasic Almagro, Rafael Álvarez ‘El Brujo’, Nuria Espert, Eduardo Vasco, Blanca. Portillo sau, în ediția din 2022, compania Ron Lalá.

După festivitatea de premiere, Laila Ripoll a participat la întâlnirea Other Views: Epoca de Aur văzută de femeile de astăzi, alături de alți cercetători și creatori de seamă precum Helena Pimenta, Carolina África, Aurore Évain, Marifé Santiago, Brenda Escobedo, Belén Almeida sau Maria. Folguera.

Tot vineri, Teatro Salón Cervantes va găzdui, începând cu ora 20.00, cea mai recentă comedie a Epocii de Aur în premieră de Ripoll, Mornings of April and May, un text de Calderón de la Barca, într-o variantă de Carolina África, dus în scenă într-o coproducție între teatrul Fernán Gómez. Centrul Cultural al Vilei și compania Teatro de Malta.

În acest sens, Judith Piquet a invitat localnicii și vizitatorii să se bucure în continuare de festival. „Suntem țara lui Cervantes, avem o bijuterie precum Corral de Comedias, Centrul nostru istoric este un teatru… Să continuăm să ne bucurăm de teatru și cultură. Vinerea aceasta ne vom putea bucura de opera Lailei Ripoll la Teatro Salón Cervantes și de restul programului după trei săptămâni de teatru cu un răspuns fantastic din partea publicului. Referindu-ne la motto-ul festivalului, este timpul să profităm la maximum de acest ultim weekend de Clasicos”, a punctat el.

Laila Ripoll: dedicatie Teatrului Clasic

Laila Ripoll și-a dedicat o mare parte a carierei, atât în ​​compania sa (Micomicón), cât și în alte companii, recuperării Teatrului Siglo de Oro, fie că este vorba de montări, din versiunea și adaptarea marilor texte ale lui. corpus de aur (La dama boba) împreună cu unele dintre cele mai necunoscute (El rufian Castrucho), sau din interpretare. De asemenea, este autoarea a douăzeci de texte teatrale traduse în diverse limbi și a regizat spectacole, pe lângă Micomicón, pentru alte companii precum Centrul Dramatic Național, Teatrul Spaniol, Compania Națională de Teatru Clasic, Festivalul Mérida sau Producciones Andrea. D’Odorico, printre mulți alții.

În 1991, împreună cu alți colegi actori și actrițe, a fondat compania Micomicón, cu care a montat peste treizeci de spectacole de autori clasici și contemporani în toată Spania și America Latină. De la înființare, compania a optat pentru două aspecte, unul mai clasic și celălalt de autori contemporani, iar cu Micomicón Laila Ripoll a prezentat în premieră numeroase propuneri bazate pe texte din Epoca de Aur.

A pus în scenă texte ale unor autori clasici precum Calderón de la Barca (Diminețile din aprilie și mai), Rojas Zorrilla (Del rey abajo, none), Lope de Vega (La dama boba, El acero de Madrid, La judía de Toledo, El Rufián Castrucho, El bastardo Mudarra, Arte nuevo de hacer comedias), pe lângă textele lui Cervantes sau aperitivele din Epoca de Aur.În multe ocazii textele au fost acoperite de ea însăși. De asemenea, a regizat piesele lui Shakespeare (Visul unei nopți de vară, Macbeth). Și a fost responsabil de montarea lui Don Juan Tenorio de Zorrilla în 2008, în clasica întâlnire din Alcalá de Henares în fiecare toamnă, Don Juan în Alcalá.

De asemenea, a semnat versiuni și adaptări ale textelor din Epoca de Aur pentru alte companii, precum La courtesy de España y Fuenteovejuna de Lope de Vega, Los cabellos de Absalón de Calderón de la Barca, La venganza de Tamar de Tirso de Molina sau El casamiento Inducerea în eroare și Colocviul câinilor lui Cervantes. În plus, cu Micomicón, ea a lansat în premieră un text scris de ea însăși împreună cu Mariano Llorente, It is enough for the stars to listen to me, care tratează despre viața lui Lope de Vega, și a fost responsabilă de ceremonia de inaugurare a lui. Muzeul Casa Lope de Vega în 2009, cu un spectacol muzical alcătuit dintr-o selecție de texte de Lope.

A primit, printre altele, Premiul Național pentru Literatură Dramatică, Max pentru cel mai bun autor, omagiu de la Spectacolul de teatru spaniol al autorilor contemporani, Premiul Ojo Crítico de la Radio Nacional de España sau Premiul pentru cea mai bună regie de la ADE. . Cel mai recent premiu al său a fost Premiul Talía pentru cea mai bună regie de scenă pentru săli de ceai, acordat de Academia Spaniolă de Arte Spectacolului. Și anul acesta primește Premiul Fuente de Castalia.

Laila Ripoll este în prezent directorul artistic al Fernán Gómez-Centro Cultural de la Villa, teatrul în care și-a prezentat în premieră cea mai recentă operă din Epoca de Aur, Mañanas de abril y mayo, care poate fi văzută vineri această la Teatro Salón Cervantes.

Sursa: Primarul Judith Piquet îi dă Lailei Ripoll Premiul Fuente de Castalia 2023