#AlcaladeHenares – Târgurile și Festivalurile de la Alcalá de Henares 2023 au fost închise duminică aceasta odată cu închiderea expoziției din cauza DANA pe care a suferit-o Comunitatea Madrid și suspendarea marii parade a plutilor din cauza avertismentului roșu de ploi abundente dar cu un succes. echilibru de ansamblu, atât în ​​participarea publicului la cele aproape 300 de evenimente desfășurate, cât și în dispozitivul de securitate, cu mai multe trupe pe stradă și o mai bună coordonare, cât și în curățenia în spațiile festive.

Afluxul de oameni la târg a fost masiv în cele opt zile în care acesta a fost deschis, zona clubului fiind din nou una dintre zonele care a atras cea mai mare prezență și animație. La fel ca și diferitele concursuri, jocuri și evenimente de solidaritate organizate de suporterii pe parcursul săptămânii.

De asemenea, Plaza de Cervantes a înregistrat aglomerații semnificative pentru concertele nocturne, precum și programul cultural paralel desfășurat în incinta zidită cu concertele festivalului Gigante, în Teatro Salón Cervantes cu teatrul târg sau în Patio de Santo Tomás de Villanueva cu ciclul „Las Noches del Patio”.

Mai exact, gradul de ocupare a Teatrului Salón Cervantes a ajuns la 99% în toate spectacolele programate, comparativ cu 80% anul precedent, iar biletele pentru spectacolele Las Noches del Patio s-au epuizat în două ore. Un alt fapt revelator au fost cei 1.300 de oameni care s-au bucurat de diferitele spectacole susținute la La Casita del O’Donnell în familie.

Nu mai puțin de succes au fost tururile cu ghid la „Moștenirea la lumina lunii”, cu toate grupurile complete pentru tururile de noapte ale Primăriei, Casei lui Hippolytus și fabricii de făină „La Esperanza”.

Pe de altă parte, activitățile desfășurate în cartiere au avut un mare răspuns popular, tradiționalele parade ale trupei Uriași și Capete Mari luând tortul, deși toboganele acvatice câștigă în fiecare an la participarea copiilor.

Chiar și un eveniment deja clasic, precum expoziția Forțelor și Corpurilor de Securitate din ultima sâmbătă a Târgurilor a avut o prezență mai mult decât notabilă, în ciuda apariției ploii, cu sute de locuitori din Alcalá făcând turul standurilor și contemplând demonstrațiile și exercițiile din Orașul Sportiv Virgen del Val.

Creșterea prezenței poliției

În ciuda concentrării mari a publicului în zonele festive, s-a remarcat absența notabilă a incidentelor și tulburărilor pe tot parcursul festivităților în perimetrul de securitate al Târgului și a altor locuri ale Târgurilor. Desfășurarea unei forțe de poliție largi, cu o creștere semnificativă a agenților municipali, precum și o coordonare îmbunătățită cu Poliția Națională, au fost cheia în acest sens.

Concret, celor 156 de polițiști locali Alcalá dislocați pentru serviciile Târgului (cu aproape 28% mai mult decât în ​​2022, când erau 122), s-au adăugat 92 de agenți din Torrejón de Ardoz, reunind un total de 248 de ofițeri. Rezultatul a fost performanța unui total combinat de 699 de servicii, comparativ cu 591 anul trecut.

Exemple ale acestei creșteri a serviciilor sunt cele 288 de identificări efectuate față de 48 în 2022; sau cele 42 de procese verbale de încălcare emise, față de 14 anul trecut. Prezența mai mare a poliției pe teren și în special cea a ofițerilor în civil au făcut posibilă această îmbunătățire. Au fost ajutate și 44 de persoane, față de 31 în urmă cu un an, iar 3 persoane au fost arestate, una dintre ele dedicată furtului de telefoane mobile, în special la Târg. Agenții au reușit să-l aresteze și să-l identifice, precum și să recupereze un total de 25 de terminale care au fost restituite proprietarilor acestora.

Mai puțină îngrijire medicală

Un alt fapt revelator despre buna desfășurare a acestor zile de Târguri a fost reducerea notabilă a intervențiilor și asistenței sanitare, atât în ​​spațiile festive, cât și în restul orașului. Potrivit datelor furnizate de Grupul Local de Protecție Civilă, în perioada sărbătorilor au fost efectuate în total 142 de intervenții, față de cele 197 care au fost necesare pe tot parcursul Târgurilor din 2022.

În cazurile din acest an, 30 au fost pentru intoxicații cu alcool, 16 pentru accidente pe atracții și 10 pentru agresiuni. Nici măcar includerea alergării populare în programul festiv nu a reprezentat o revenire în domeniul sănătății, voluntarii Protecției Civile înregistrând doar două asistențe minore la aceste sărbători.

De asemenea, punctele de prevenire și îngrijire a violenței sexuale au avut o participare mai mare, trecând de la 4.445 la 6.124 de persoane. Dimpotrivă, prezența a fost redusă de la 66 în 2022 la 5 anul acesta, iar 67 de persoane au participat la asistență de formare.

Dispozitiv mare de curățare

În cele din urmă, serviciul de curățenie a fost, de asemenea, utilizat pe deplin pe tot parcursul ciclului târgului. Astfel, operatorii săi au colectat în total 91.430 de kilograme de deșeuri, ceea ce reprezintă o creștere de peste 14% față de anul trecut, când au fost colectate 79.820 de kilograme.

În acest scop, firma concesionară de servicii a lansat un amplu dispozitiv special de curățenie, cu 40 de persoane dedicate exclusiv Târgurilor, împărțite în ture de dimineață și după-amiază. Iar în ceea ce privește mijloacele mecanice, au fost disponibile camioane de colectare compactoare cu încărcare laterală și cu încărcare spate, autoutilitare de curățare cu înaltă presiune, mașini de spălat trotuare și drumuri, camioane cu roți late, măturătoare mecanice de drum, vehicule cu cutie deschisă și camionete motorizate.

De asemenea, au fost instalate în total 92 de containere în plus față de cele obișnuite (cu 16% mai mult decât în ​​2023), în locurile cu cea mai mare concentrare de public, precum Târgul, Huerta del Obispo, Plaza de Cervantes, Plaza. del Palacio sau zonele stâncoase.

Sursa: Participare masivă la târgurile și festivalurile din 2023 cu o reducere notabilă a incidentelor și tulburărilor