Primăria din Alcalá de Henares a decis să adapteze câteva dintre regulile de convieţuire din oraş şi printr-o nouă ordonanţă a stabilit amenzi usturătoare pentru cei care mâzgalesc pereţii sau pentru cei care lipesc afişe în locuri în care se interzice acest lucru.

Aşadar, primăria a stabilit amenzi de 6000 de euro pentru cei care fac grafitti, de 3000 de euro pentru cei care lipesc afişe pe monumente istorice şi amenzi de 1500 de euro pentru persoanele care-şi fac necesităţile fizice pe spaţiul public.
Primarul localităţii, Bartolome Gonzalez, a precizat că cele 74 de articole ale noii ordonanţe vor face din Alcalá de Henares unul dintre oraşele cele mai exigente în ceea ce priveşlte respectarea ordinii publice.

Noua lege stabileşte sancţiuni nu doar pentru cei care murdăresc spaţiul public, dar şi pentru persoanele care practică cerşetoria sau prostituţia. În cel de-al doilea caz, municipalitatea a stabilit amenzi şi pentru clienţii prostituatelor.
Noile sancţiuni se referă şi la poluarea acustică sau la proprietarii de animale care nu strâng fecalele acestora de pe spaţiul public.

Primarul oraşului lui Cervantes a precizat că noile reguli nu urmăresc scopuri legate de acoperirea cheltuielilor bugetare. Normativa urmează să intre în vigoare prin luna septembrie, iar primăria va distribui atunci mai multe broşuri în diverse limbi cu informaţii despre cele prevăzute în ordonanţa municipală, iar poliţiştii locali vor fi instruiţi şi ei cu privire la noile sancţiuni.