#AlcaladeHenares – Departamentul de Egalitate al Consiliului Local Alcalá de Henares va lansa, în cadrul Târgurilor din 2023, o nouă campanie împotriva violenței sexuale. Obiectivul este prevenirea situațiilor de violență la care sunt expuse femeile în spațiile vieții de noapte, în special în timpul Târgurilor, sensibilizarea cetățenilor în respingerea violenței sexuale și a celor care o exercită, promovând o atmosferă festivă de respect, securitate, distracție și libertate.

„La târguri, relaționați cu simț” este motto-ul din acest an care își propune să facă vizibilă necesitatea și importanța educației că relațiile încep cu consimțământul sexual ca bază fundamentală pentru prevenirea agresiunii sexuale. Relaționarea cu sens, pe lângă relația cu consimțământ, înseamnă să vă bucurați, să aveți grijă, să dansați, să respectați și să ascultați.

Campania are diferite linii de acțiune. Pe de o parte, două puncte de îngrijire și prevenire a violenței sexuale vor fi instalate la Târg, în perioada 26 august – 2 septembrie, de la 21:00 până la 2:00, și la festivalul Gigante situat în Huerta del Obispo, de la Joi, 31 august – 2 septembrie, de la 21:00 la 2:00 a.m. „Sunt spații temporare din care se vor desfășura activități de conștientizare, informare și atenție și se va distribui materialul publicat pentru această campanie”, a explicat consilierul pentru Egalitate, Santiago Alonso.

Aceste puncte, a explicat consilierul, vor fi prezenți de profesioniști experți în violență sexuală, astfel încât populația care dorește să vină să solicite informații, sfaturi și/sau atenție. Acesta va avea un dispozitiv pentru a contacta Poliția direct și imediat pentru ca acestea, la rândul lor, să anunțe serviciile de urgență sanitare dacă este cazul.

Zile de instruire și conștientizare

Pe de altă parte, se desfășoară zile de instruire și conștientizare înainte de începerea târgurilor care vizează, pe de o parte, cluburile festive, casele regionale și asociațiile culturale, iar pe de altă parte, Poliția Locală și Națională, și Protecția Civilă. Obiectivul său este de a transmite concepte de bază despre violența sexuală și de a ști cum să acționeze în cazul unei agresiuni, pe lângă cunoașterea resurselor de specialitate pentru a asista eventualele victime.

În final, se vor desfășura diferite acțiuni de diseminare a acestei campanii, al cărei obiectiv este informarea și conștientizarea societății în general și în special a tinerilor prin mesajele și materialele concepute în acest scop.

Printre acestea, autocolante, unde Alonso a evidențiat colaborarea Sindicatului Taxi, care va instala pe fiecare autovehicul câte un autocolant cu protocolul de acțiune și resursele de îngrijire în caz de suferință sau asistare la un agresiuni sexuale.

Vor fi publicate și broșuri informative, ‘La târguri, relaționați CU-SENS’, concepute în formă de evantai, care prezintă mesaje cu pilonii de bază pentru ca o relație să fie sănătoasă și stabilită din consimțământ: de acord în cuplu, întrebați și participați, confirmați consimțământul și respectați deciziile.

În plus, în diferitele spații ale târgului (Târg, Plaza Cervantes, Festival Gigante) vor fi difuzate afișe cu informații detaliate și despre resursele de îngrijire în caz de asistare sau de suferire a unei agresiuni sexuale, și vor fi distribuite pungi albe și cu imaginea și sloganul campaniei. În plus, campania va fi diseminată de pe rețelele de socializare pentru a crește gradul de conștientizare și a încuraja oamenii să încarce fotografii și mesaje de sprijin pentru aceasta.

De asemenea, Consiliul Municipal Alcalá ne reamintește că în Alcalá de Henares avem un serviciu permanent pentru a oferi îngrijire cuprinzătoare femeilor care au suferit violență sexuală la Punctul Municipal al Observatorului Regional pentru Violența de Gen al Departamentului de Egalitate – C/ Siete Esquinas , 2. Telefon 918797380, unde victimelor se acordă suport psihosocial și îndrumare juridică.

Sursa: Consiliul Local Alcalá lansează o nouă campanie împotriva violenței sexuale la Târgurile din 2023