#AlcaladeHenares – În această dimineață, la Alcalá a avut loc prezentarea unei noi ediții a Don Juan, un Festival de Interes Turistic Național, la care au fost prezenți primarul Judith Piquet, consilierii Isabel Ruiz Maldonado și Santiago Alonso, alți membri ai Corporației, directorul reprezentarea Triana Lorite și o bună parte din distribuție.

Spectacolele, jucate în această ediție din 2023 de Ana Ruiz și Daniel Muriel, vor avea loc în incinta cu ziduri a Huerta del Obispo, în cinci etape interconectate. Distribuției se adaugă și alte chipuri binecunoscute publicului, precum Juan Fernández, care îl interpretează pe Gonzalo de Ulloa; Eva Isanta ca Doña Brígida, al cărei debut profesional a fost interpretat de Doña Inés la Alcalá în 1990; și Antonio Albella, din Alcala, care va juca printre alții rolul tatălui lui Don Juan.

Sâmbătă, 28 octombrie și duminică, 29 octombrie, începând cu ora 19.30, publicul va avea o nouă oportunitate de a se bucura de lucrare.

„O experiență unică în Alcalá”

Primarul Judith Piquet a explicat că „toamna de la Alcala este aproape de neconceput fără un eveniment precum Don Juan, declarat Festival de Interes Turistic Național, pentru că aceasta este una dintre acele experiențe unice și neobișnuite care pot fi trăite doar aici, în orașul nostru. Un eveniment care reunește zeci de mii de oameni în aer liber în două nopți de toamnă, pentru a se bucura de o piesă care este deja cunoscută aproape pe de rost, într-un cadru istoric înconjurat de ziduri și cu profil de turnuri și clopotnițe.” .

Piquet a indicat că „Don Juan, care se desfășoară din 1984, este un eveniment care reprezintă perfect și acea alianță pe care această echipă de Guvern vrea să o cultive și să o maximizeze, cu uniunea culturii și turismului.” .

La rândul ei, regizoarea Triana Lorite a dat asigurări că „este o poveste de durere a inimii, a lui Don Juan și Doña Inés, care după mulți ani sunt încă cuplul la modă”. După ce au luat cuvântul regizorul, Ana Ruiz și Daniel Muriel, protagoniști la această ediție. „Este o onoare să fac parte din acest proiect de teatru care a fost produs din 1984 și să am această distribuție minunată. Prima dată când am făcut-o pe Doña Inés a fost când aveam 16 ani. Sper să vă bucurați mult și să nu plouă”, a spus Ruiz. Între timp, Muriel, care reia rolul lui Tenorio, a subliniat marea primire a locuitorilor din Alcala pentru acest spectacol. „Publicul este brutal, tăcerea, respectul și afecțiunea cu care ne-au primit. 8.000 de oameni trecând de la o scenă la alta, în tăcere, este minunat să vedem cum ne însoțesc, cum se bucură de piesa, este magic”, a declarat el.

Eva Isanta repetă și rolul doamnei Brígida, care a fost deja doña Inés de două ori în Don Juan din Alcalá. „Sunt încântat și entuziasmat, ca atunci când am jucat-o pe Doña Inés. Aceasta este o bijuterie pe care o ai și pe care o pun în valoare în fiecare an, nu doar pentru actorii care au ocazia să interpreteze personajele, ci și pentru publicul care o vede și de la copii până la adulți, este o adevărată frumusețe.”

Cartografie și alte elemente scenice

Pentru al doilea an consecutiv, ne vom putea bucura de propunerea SEDA Producciones, o versiune regizată de Triana Lorite care propune o revizuire a clasicului cu limbajul propriu și foarte specific al regizoarei de Córdoba în care îmbină tradiția și tehnologia. O propunere scenică conceptuală care are „cartografiere ca element audiovizual protagonist şi cu alte elemente scenice evocatoare ca cadru de desfăşurare a acţiunii. Triana Lorite, în interpretarea ei, profită de geo-estetica locului în sine ca decor și îi oferă subtextul și atmosfera necesare pentru a finaliza propunerea.

Dramaturgia Trianei Lorite este împărțită în două părți, Pământ și Cer, respectând prozodia și structura autorului și încercând să dea o anumită lejeritate textului. O piesă contemporană care respectă și laudă textul original, propunând o revizuire a clasicului cu un limbaj specific, îmbinând tradiția și tehnologia cu scopul de a ajuta la apropierea literaturii lui Zorrilla și a figura lui Don Juan de noile generații.

Partitura încorporează dansul flamenco interpretat de dansatorul Eduardo Guerrero în prima și a doua parte.

Volumul este protagonistul costumelor concepute de Pier Paolo și Roger Portal Cervera; tifonuri minunate care sugerează zborul și lejeritatea și țesăturile de fuste largi care acționează ca pelerine pentru a acoperi fețele oamenilor înveliți care umplu continuu scena. Ygnacio Isasi propune o călătorie în timp prin versiuni de piese pe cât de unice, pe atât de rafinate pentru decorul acustic al propunerii.

eseu general

Vineri, 27 octombrie, va avea loc repetiția generală a adunării. În timpul acestei repetiții generale, cu capacitate limitată, activitatea poate fi întreruptă de câte ori se consideră necesar, la discreția conducerii. La acest test au fost invitate entități culturale și mass-media.

Prietenii CST care sunt la curent cu plățile lor, cluburile sau asociațiile de fotografi din oraș, asociațiile culturale ale orașului înregistrate la Departamentul de Cultură, mass-media și membrii Companiei pot participa la această repetiție, la confirmarea prezenței. Odată confirmată prezența, și dacă au mai rămas bilete, biletele rămase pot fi ridicate de la casa de bilete a Teatro Salón Cervantes, până la împlinirea capacității, pe 27 octombrie, până la ora 20:00.

INFORMATII ARTISTICE

Regie, dramaturgie și spațiu scenic | Triana Lorite

DISTRIBUȚIE

Don Juan Tenorio | Daniel Muriel

Doña Inés de Ulloa | Ana Ruiz

Doña Brigida | Eva Isanta

Don Gonzalo de Ulloa | Juan Fernandez

Don Diego Tenorio | Antonio Albella

Don Luis Mejía| Crispulo Cabezas

Marcos Ciutti | Didier Otaola

Doña Ana de Pantoja | Lisi Linder

Lucía (doamna Ana) / La Tornera de Idem | Lucia Espín

Don Rafael de Avellaneda | Antonio Ponce

Cristofano Buttarelli | Chema Moro

Căpitan Centellas | Juan Caballero

Pascual | Gaston | Sculptorul | Jorge Pena

Stareța Calatravelor din Sevilla | Belen Orihuela

Dans | Eduardo Guerrero

Vizite dramatizate despre mitul lui Tenorio „Alcalá îl ​​face pe Don Juan să se îndrăgostească”

Pe de altă parte, cu ocazia reprezentării lui Don Juan la Alcalá, în fiecare vineri și sâmbătă din 3 până în 25 noiembrie vor avea loc vizite teatrale despre mitul Tenorio „Alcalá se îndrăgostește de Don Juan”.

Aceste vizite, care durează aproximativ două ore, fac un tur al centrului istoric al orașului Alcalá de Henares prin figura lui Don Juan. Ei vor pleca de la Capela Oidor la ora 18:30 și vor vizita Patio Hospedería de Estudiantes, Plaza de San Diego Fațada Colegio Mayor de San Ildefonso, Calle Libreros, Plaza Cervantes, Calle Mayor, Patio del Hospital de Antezana, Patio Casa Natal de Cervantes și Patio de Armas a Palatului Arhiepiscopal. (Mai multe informații despre vizite și bilete la 91 889 26 94-91 881 06 34).

Sursa: Ana Ruiz și Daniel Muriel joacă în Don Juan în Alcalá, Festivalul de Interes Turistic Național