#Catalunia – Imagine a ședinței de lucru privind testul pilot al Agenților RuraliCorpul Agenților Rurali, cu colaborarea Serviciului Catalan de Trafic, Mossos d’Esquadra și Departamentele de Teritoriu și Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, va lansa în diferite puncte de pe rețeaua rutieră a demarcației Lleida un pilot test pentru reducerea accidentelor de circulație cauzate de pătrunderea faunei sălbatice.

Așa a explicat astăzi delegatul Guvernului la Lleida, Montse Bergés, după întâlnirea de lucru avută cu directorul Serviciului Catalan de Trafic, Ramon Lamiel, însoțit de șefa Serviciului Teritorial de Trafic Lleida, Maria Trilla; directorii/res ai serviciilor teritoriale de Interne, Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală și Teritoriu, Xavier Garròs, Ferran de Noguera și Josefina Terés; șefii zonelor regionale din Lleida și Pirineii de Sus ai Corpului agenților rurali, Llorenç Ricou și Anna Servent, și șefii zonelor regionale de trafic ale Mossos d’Esquadra din Ponent și Pirineii de Sus și Aran, Damià Larriba si Albert Cela.

După cum a detaliat delegatul, culegând informațiile furnizate de Mossos d’Esquadra cu privire la accidentele rutiere între 2019 și 2021, Zona Regională Lleida a Corpului Agenților Rurali a întocmit un document care, în primul rând, identifică cele opt puncte. a rețelei rutiere din demarcația Lleida (cu excepția celei din regiunea Solsonès), cu cel mai mare număr de accidente cauzate de animale sălbatice răsturnând în acești trei ani și, în al doilea rând, încorporează propuneri concrete de măsuri corective pentru reducerea acestui tipul de accidente care au fost studiate în mod specific pentru fiecare dintre cele opt puncte rutiere în funcție de caracteristicile lor respective (locația, starea mediului, starea traversărilor cu animale sălbatice, tipul drumului, viteza permisă în tronson, intensitatea traficului, tipul faunei). , etc.).

Odată implementate în fiecare caz aceste propuneri de măsuri specifice, care implică, în ansamblu, departamentele de Interne, Teritoriu și Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală în mod coordonat, se preconizează urmărirea acestora pentru a permite o evaluare. să fie efectuate din efectele produse asupra accidentului. După cum a subliniat Bergés, „intenția testului pilot este ca, dacă rezultatele aplicării măsurilor indică o reducere a numărului de accidente în acele opt puncte rutiere, această procedură să poată fi aplicată și în alte locuri ale drumului. rețeaua de demarcație și restul Cataloniei care o solicită”.

Cele opt puncte de acțiune analizate

Cele opt puncte din rețeaua rutieră cu cea mai mare concentrație de accidente de circulație cauzate de animalele sălbatice afectate sunt următoarele:

Punct conflictual

drum

PK

Lungime (km)

Municipiul

Accidente in 3 ani

1

C-12

145 până la 146

2

Lleida

18

2

C-12

148 până la 149

2

Corbins

29

3

C-12

163 până la 164

2

Balaguer

19

4

C-26

30

1

Sionul Sionului

13

5

C-14

125 până la 126

2

Vilanova de l’Aguda

22

6

C-14

139 până la 140

2

Oliana

24

7

N-260

305 și 307

2

Satul Segur

28

8

C-13

94,8 până la 96

2

Salás de Pallars

18

Corespunde km afectati plus cei 500 de metri anteriori si urmatori (de vreme ce Pk au fost rotunjiti).

Măsuri propuseTipurile de măsuri aplicabile propuse sunt incluse în aceste grupuri:Excludere: Este vorba despre instalarea unor sisteme care împiedică intrarea mistreților și a altor specii de mamifere în zonele protejate. De exemplu, garduri perimetrale, cuști capcane sau modificarea gardurilor bio pentru a facilita sau a preveni trecerea faunei sălbatice.Expulzare: Sisteme care îndepărtează animalele pentru a le împiedica să provoace daune în zonele localizate. Dispozitivele acustice sau elementele de descurajare olfactive sunt un exemplu.Extracție: Destinat să captureze animale care provoacă conflicte, de obicei atunci când sunt în zone urbane sau limitate în locuri în care ar fi putut fi prinse, cum ar fi elemente de infrastructură.Comunicare: Vizată informarea și motivarea schimbărilor în obiceiurile oamenilor care pot contribui la generarea sau agravarea conflictelor generate de mistreți și alte animale sălbatice, diferitele tipuri de semnalizare sau recomandarea de a nu percheziționa vineri și weekend-uri în zonele private de vânătoare care se confruntă cu conflicte. tronsoane pentru a evita zilele cu cea mai mare intensitate a traficului.

Managementul habitatului: are ca scop acționarea asupra vegetației sau adaptarea altor elemente precum containerele de deșeuri sau alt mobilier urban, cu scopul de a evita atragerea mistreților sau de a împiedica accesul acestora la hrană. De exemplu, adaptarea trecerilor cu animale sălbatice sau înființarea unei fâșii de protecție pe marginea drumurilor fără a crește porumb. Măsurile specifice definite pentru fiecare punct rutier sunt următoarele:

Punct conflictual 1

(C-12, PK 145-146. Lleida). Principalul pericol: mistret.

®Avand in vedere imposibilitatea montarii unui gard de vanatoare si a modificarii comportamentului animalelor, in conditiile in care pe ambele maluri ale drumului sunt multe cai de intrare, se propune modificarea comportamentului soferilor, informându-i ca exista un punct conflictual. cu un semnal de lumină infraroșu fix (Măsura de comunicare). ®Creșterea efortului de captare (Măsura extracției).

Punctul conflictual 2

(C-12, PK 148-149. Corbins). Principalul pericol: mistreț.

®Pune un gard dublu biona (galben si rosu) in fata scolii din Alba astfel incat sa fie inchis intregul camp de porumb (masura de excludere).

®Creșterea efortului de captare cu ajutorul capcanelor (Măsura extracției). ®Îmbunătățiți semnalizarea (măsura de comunicare).

Punctul conflictual 3

(C-12, Pk 163 la 164. Balaguer). Principalul pericol: mistreț.

®Se propune semnalizarea acestui punct de trecere cu un semnal luminos (Măsura de comunicare).

®Se propune scurtarea barierei de pe cealaltă parte a drumului pentru a facilita trecerea mistreților în linie dreaptă și a reduce timpul petrecut pe drum (măsura de management al habitatului).

®Ar trebui să existe o fâșie de protecție de aproximativ 5 metri fără cultivare în câmpurile de porumb (măsura de management al habitatului). ®Se propune redirecționarea mistreților către o anumită trecere, prin efectuarea a 4 traversări canadiene pe potecile care traversează canalul sau prin închiderea acestora (Măsura de excludere).

Punct conflictual 4

(C-26, PK 29 la 30. La Sentiu de Sió). Principalul pericol: mistret.

®Puneți un gard bio dublu pe toată curba care traversează râul Sió pentru ca mistreții care trec pe sub pod să nu urce la șosea (măsura de excludere).

®Profitând de faptul că majoritatea accidentelor au loc de la PK 29,5 până la PK 30, se propune semnalizarea foarte bine a acestor 500 de metri cu semnale luminoase (măsura de comunicare). ®Se propune îndepărtarea sau reducerea, pe cât posibil, a gardului bio care există în acest tronson de 500 de metri pentru a facilita trecerea faunei sălbatice (măsura de management al habitatului).Punctul conflictual 5

(

C-14, Pk 125 la 126. Vilanova de l’Aguda).Pericol principal: mistreţ şi căprior. ®Se propune deschiderea gardului bio la fiecare 50-100 de metri sau deschiderea lui în fața trecerilor de faune care se observă pentru a permite trecerea faunei sălbatice care intră pe drum pe marginea lacului și care nu poate ieși pe altele (măsura de management al habitatului).

Punct conflictual 6

(C-14, Pk 139 la 140. Oliana). Principalul pericol: mistreț.

®Se propune imbunatatirea fermei (betonului) celor 4 traversari de fauna salbatica de la PK 139 la 140 dat fiind ca acestea pot sa nu fie functionale cu firma actuala (masura de management al habitatului). Se propune monitorizarea cu camere de captare foto (CAR).

®Se propune repararea sau punerea noi gratare sub gardurile bio prezente pe ambele maluri ale drumului, intre PK 139 si 140, avand in vedere ca in prezent sunt avariate (masura de excludere).

®Se propune îmbunătățirea semnalizării de la PK 140 la 140.3 și să nu se modifice pașii întrucât sunt concentrați în această secțiune (Măsura de comunicare). ®Puneți o linie continuă de la PK 140 la 140,5 pentru a evita avansurile.Punct conflictual 7

(

N-260, Pk 307 si 305. La Pobla de Segur). Pericol principal: mistreți și căprioare.

®Se propune montarea unui gard de aproximativ 600 de metri care face imposibilă trecerea faunei sălbatice a drumului și servește la redirecționarea acestuia către cele 3 treceri de faune sălbatice prezente (măsura de excludere).

®Se propune ameliorarea celor două traversări de faunei sălbatice și curățarea zonei înconjurătoare (măsura de management al habitatului).

®Trebuie activat al treilea pasaj faunistic si trebuie revizuit gardul electric al fermelor adiacente (masura de management al habitatului). ®Se propune îmbunătățirea semnalizării la pk 307 (Măsura de comunicare).Punctul conflictual 8

(

C-13, Pk 94,8-96. Salás de Pallars). Pericol principal: mistreți și căprioare.

®Se propune montarea unui gard la fiecare dintre cele două treceri de faună pentru a dirija fauna sălbatică spre acestea (măsura de excludere).

®Se propune degajarea potecilor și îmbunătățirea fermității potecii situate în râpa Sant Pere (măsura de management al habitatului).

Șeful Zonei Regionale Lleida a Corpului Agenților Rurali, Llorenç Ricou, a explicat că alegerea acestor măsuri specifice pentru fiecare dintre cele opt puncte rutiere a fost efectuată după o monitorizare exhaustivă a comportamentului faunei sălbatice din fiecare. carcasă (piese, capcane foto etc.) astfel încât acestea să poată fi reglate cât mai mult în funcție de nevoile specifice. Ricou a mai evidențiat că măsurile propuse de documentul Agenților Rurali sunt „acțiuni la scară mică și relativ ușor de implementat care, pe de altă parte, pot ajunge să fie destul de eficiente în reducerea accidentelor din cauza evacuării faunei sălbatice” . După cum a spus el, într-un an ar putea fi deja primele rezultate ale testului pilot.

Mistreți și căprioare Montse Bergés a descris testul pilot ca fiind „foarte necesar și oportun”, deoarece demarcația Lleida este afectată în mare măsură de accidente din cauza călcării faunei sălbatice și pentru că densitatea acestor animale prezintă o tendință ascendentă. Astfel, el a subliniat că, potrivit datelor de la Mossos d’Esquadra, între 2019 și 2021 au avut loc 3.468 de coliziuni cu animale sălbatice pe drumurile demarcației Lleida (nu este inclus Solsonès). Mistreții și căprioarele au fost animalele implicate în cel mai mare număr dintre aceste incidente: 1.912 în primul caz (55%) și 997 în al doilea (28,7%). Toamna a fost anotimpul anului cu cele mai multe accidente cu mistreți, în timp ce lunile martie, aprilie și mai au fost cele cu cele mai multe accidente cu căprioare.sursă:Agenții rurali vor lansa un test pilot în 8 puncte de pe rețeaua de drumuri din Lleida pentru a reduce accidentele de trafic cauzate de pătrunderea animalelor sălbatice.