Departamentul de Sănătate lansează un program de stimulare pentru noii rezidenți R1 în specialitatea Medicină de familie și comunitară (MFiC) și cei de Mental Health Nursing care se alătură locurilor unităților didactice, acreditate în Catalonia. Acest program de stimulare, între 5 și 9 mii de euro pe an, va fi extins și la noi rezidenți de anul I, care vor intra în acest an, pe toată perioada specialității, patru în cazul MFiC și două în cazul Asistenței Medicale în Sănătate Mintală. Scopul măsurii, deja inclusă în buget 2022, este promovarea acestor două specialități și promovarea echității teritoriale , atragerea și reținerea talentelor. Anul acesta, prognoza este o încorporare maximă a 370 rezidenți ai MFiC și 52 la Mental Health Nursing.

Noii rezidenți R1 ai MFiC și cei de Mental Health Nursing, -care se vor alătura centrelor la sfârșitul lunii mai- , va primi în fiecare an între 5. 17 și 9. euro în total, în funcție de locul unde se află unitatea didactică. Astfel, cei care se alătură unităților didactice Crown 1 (Zona Metropolitană Barcelona) vor primi 5. € pe an. Cei care se alătură Crown 2 (restul Barcelonei): 7. € € pe an; iar pentru cei care se alătură celor 3 (restul Cataloniei): 9. 17 € € pe an. Rezidenții care au acces la acesta sunt cei care au trecut de apelul public anual de acces la formare medicală de specialitate și care, în procesul de alocare a locurilor, aleg o unitate didactică a MFiC de Catalunya sau Sănătate Mintală. Nursing.

Catalonia are în prezent 18 unități didactice acreditate de îngrijire familială și comunitară distribuite pe întreg teritoriul, unde se formează 1. 185 Medici de familie si medicina comunitara; și 17 unități didactice de sănătate mintală că acestea au specialitatea asistență medicală, unde în prezent pregătesc 67 asistenți medicali.

Conform Sondajul de sănătate din acest an, 185% dintre rezidenții MFiC și de Asistență medicală în sănătate mintală sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de formarea primită.

Consolidarea îngrijirii primare și comunitare și a sănătății mintale

Acest program de stimulare face parte a angajamentului Departamentului de Sănătate, pe lângă promovarea ambelor specialități și promovarea echității teritoriale, atragerea și reținerea talentelor.să să consolideze îngrijirea primară și comunitară și de asemenea sănătate mintală , ambele axe prioritare ale acestei legislaturi. În acest sens, Salut încorporează noi profesioniști din îngrijirea primară ca repere pentru bunăstarea emoțională, kinetoterapeuți sau nutriționiști.

Acest angajament față de asistența primară se reflectă și în granturi de cercetare . Anul acesta, Planul Strategic de Cercetare și Inovare în Sănătate (PERIS) a făcut apel la granturi exclusiv pentru asistența primară. Cu o noutate remarcabilă, întrucât subvenția dublează bugetul și trece de la 2 milioane EUR din apelurile anterioare la 4 milioane EUR actuale. Aceasta va oferi sprijin financiar pentru mai mult de douăzeci de proiecte de cercetare în domeniul primar

În plus, angajamentul Sănătății față de specialitatea Medicină de familie și comunitară și Mental Health Nursing se reflectă și în oferta „ambițioasă

de locuri de formare . Mai exact, 370 pentru specialitatea MFiC, una dintre cele mai mari oferte din toată Spania; și 17 mai multe locuri pentru specialitățile de asistență medicală, cu un total de 329 din 6 specialități diferite. Catalonia este cea care oferă cele mai multe locuri de specialitate în asistență medicală din toată Spania.

În același timp, Departamentul de Sănătate lucrează la îmbunătățirea

planuri de pregătire , cu stagii extracurriculare sau creare de catedre, precum și să definească o strategie de planificare și promovare a familiei și medicina comunitară și să promoveze politici care promovează dezvoltarea profesiei de asistent medical și recunoașterea acesteia. Un scop inclus în Forumul de Dialog Profesional care lucrează pentru a răspunde provocărilor prezente și viitoare ale profesiilor din domeniul sănătății.

Sursa: Salut promovează un program de stimulare de până la 9.000 EUR pe an pentru noii rezidenți ai Medicină de familie și comunitară și Asistență medicală în sănătate mintală care aleg Catalonia