Pe 22 mai, alegerile au produs in Spania o reactivare electorala a curentelor xenofobe si anti-imigratie care se manifestau de mai multi ani, in special, in orase cu imigratie importanta. Partide de extrema dreapta precum Espana 2000 sau Plataforma per Catalunya au reusit sa obtina locuri in consilii locale din municipii din regiunile Madrid si Barcelona, pe fondul crizei economice.

Potrivit cotidianului „Publico”, partide cunoscute pentru ideologia anti-imigranti precum Falange Espanola de las Jons (FE) sau Alternativa Espanola (AES) au primit 11.162 de voturi la alegerile regionale, 0,34% din sufragii. Falange Espanola a fost votat de 6.431 de persoane spre deosebire de alegerile din 2007 cand nu a trecut de pragul celor 2.675 de voturi.

Cea mai importanta suma de voturi obtinute de aceste doua formatiuni s-a inregistrat in Madrid unde FE a primit 3.123 de voturi si AES – 3.726.

Un caz special este orasul Alcala de Henares unde majoritatea strainilor sunt romani, peste 20 de mii, si unde formatiunea anti-imigranti Espana 2000 a primit 4500 de voturi, fapt care i-a permis sa ocupe, pentru prima data, un loc in Consiliul Local.

Vrem sa le inapoiem orasul spaniolilor” sau „Nici unul in plus. Spaniolii primii” au fost principalele teme de campanie ale partidului Espana 2000, care chiar daca ajunge in Consiliul Local nu va putea guverna intr-o coalitie pe care partidul cel mai votat, Partidul Popular, o va face probabil cu celelalte formatiuni UpyD sau IU, de stanga.

In orasul Alcala de Henares erau inscrisi la vot peste 2700 de romani, dintre care insa au votat se pare doar cateva sute, fapt care a fost pana la urma in favoarea formatiunii de extrema dreapta care a prins astfel un loc de consilier.

La nivel national, Espana 2000 a castigat 5 consilieri, cu trei mai mult decat in 2007 si in special in regiunea Comunitatea Valenciana unde a primit 12.200 de voturi, devenind a 6 – a forta politica dintr-o regiune cu peste 150 de mii de romani.

In regiunea Catalunia, alta formatiune de extrema dreapta, Plataforma per Catalunya, a reusit sa ajunga de la 17 consilieri locali la 67.

In Spania traiesc peste 864.000 de romani, potrivit datelor oficiale, dintre care peste 650.000 ar putea vota la alegerile locale din Spania, in calitatea de cetateni europeni. In urma campaniilor derulate pentru inscrierea europenilor si strainilor din tarile extracomunitare acceptate, s-au inscris in registrul electoral spaniol 103.000 de romani, cea mai numeroasa nationalitate.