Agenția Catalană pentru Apă (ACA) a demarat procedurile pentru a promova recuperarea spațiului fluvial al râului Gaià în zona cunoscută sub numele de Mas Esplugues, în municipiul Querol, în regiunea Câmpului Înalt. Întocmirea proiectului de construcție a fost scoasă la licitație cu o sumă mai mare de 64. euro. Este disponibil până la 21 în aprilie pentru a putea depune oferte și, odată ce contractul a fost atribuit și semnat, există o perioadă de șapte luni

Domeniul acțiunii este situat în aval de vechea stație de querol a Querol, în prima lărgire a râului Gaià la ieșirea din lanțul litoral și se extinde pe o lungime aproximativă de 1. metri, cu o suprafață asociată de aproximativ 10 hectare. Această acțiune completează proiectul de demolare a vechii stații de ecartament și este, prin urmare, un proiect care se adaugă la refacerea bazinului râului Gaià.

Acțiunea vizează refacerea ecologică a acestei zone. , cu scopul, de asemenea, de a-l consolida ca un culoar riveran. Trebuie avut în vedere că în această zonă există existența unor specii alohtone și invazive (ierburi, arbuști și arbori) și amplasarea a trei ecluze: cea de la Mas Esplugues, cea a vechii hidrocentrale de la Molinet și cea a irigatorilor din Armentera.

Proiectul va trebui să definească mai multe alternative, ținând cont de utilizările actuale ale spațiului, și prevede, de asemenea, un plan de urmărire și întreținere pe parcursul unei an după finalizarea acțiunilor planificate.

Sursa: ACA promovează recuperarea spațiului a râului Gaià într-o secțiune de peste 1 kilometru la trecerea acestuia prin municipiul Querol