#Madrid –

A INCLUS UN OMAJ LUI TOMÁS GASCÓN, FOSTE DIRECTOR FIIBAP

A IX-a Conferință de Cercetare în Asistența Primară din Comunitatea Madrid a avut ca obiectiv diseminarea rezultatelor cercetărilor efectuate cu aplicabilitate ridicată în practica clinică și să facă vizibile oportunitățile de a efectua cercetări în Asistența Primară, atât la nivel național, cât și european. . A avut loc pe 19 octombrie trecut la Institutul de Sănătate Carlos III (ISCIII), la ea au participat peste 150 de profesioniști, ceea ce a transformat acest spațiu de întâlnire și diseminare științifică în agenda cercetătorilor.

Conferința a fost inaugurată de către managerul de îngrijire al Asistență primară a Comunității Madrid, Luisa López Díaz-Ufano, directorul general adjunct al Cercetării și Documentației în Sănătate al Ministerului Sănătății, Álvaro Roldán, directorul Fundației pentru Cercetare și Inovare Biosănătății în Asistența Primară (FIIBAP), Miguel Amengual, șeful Sănătății Unitatea de cercetare de către Managementul Asistenței Primare din Madrid. Isabel del Cura și directorul general adjunct al Evaluării și Promovarea Cercetării al ISCIII, Pilar Gayoso López.

Înainte de prezentarea prezentărilor, a fost ținut un omagiu lui Tomas Gómez Gascón, medic de familie cu o carieră îndelungată în activitatea de asistență medicală, managementul sănătății și în consiliul societăților științifice și până pe 8 septembrie, director al FIIBAP. La eveniment au participat medicii Pilar Gayoso, Esther Tapias, Jesús Martín, Isabel del Cura și managerul Asistenței Primare (AP), încheindu-se cu un spectacol susținut de acordeonistul și medicul Esther González Expósito. La finalul acesteia, Tomas Gómez i-a mulțumit pentru recunoaștere și a ținut un discurs emoționant.

PROIECTE DE CERCETARE

La nivel științific, ziua a fost structurată în patru mese de prezentare și un spațiu de apărare a celor 24 de comunicări gratuite selectate. În primul tabel, moderat de managerul AP, Charo Azcutia, au fost prezentate proiecte premiate în cadrul apelului Medicină de Precizie în care participarea Asistenței Primare (PC) are un rol relevant, precum lBioFRAM, OMIC -CARD, DENDRITE și cohorta IMPaCT.

În cel de-al doilea tabel, coordonat de directorul de îngrijiri medicale din cadrul Western Care Directorate, Susana Martín, au fost prezentate rezultatele studiilor clinice non-farmacologice care au evaluat intervențiile care urmează să fie implementate în Asistența Primară asupra efectului exercițiului fizic la pacienții cu dureri cronice de gât. (COGMO_AP ) și la pacienții cu ulcere venoase (picioare active), pentru a îmbunătăți gradul de adecvare a prescripției (MULTIPAP PLUS), abilitarea pacientului (EMPODERA) sau a studiului clinic independent pe regimuri scurte de antibiotice în tratamentul infecțiilor tractului urinar la femeile adulte (CERCETAȘ).

În cel de-al treilea tabel sub motto-ul generare de dovezi, au fost rezultate ale proiectelor care oferă cunoștințe pentru aplicarea lor în practica clinică, notificarea evenimentelor adverse în PC (TRIGER-PRIM), Care (CUIDAMOS 75), risc cardiovascular și performanță cognitivă (NEDICES_2). prezentat. ), impactul HTN asupra mortalității, scorul clinic pentru screeningul diabetului de tip LADA în AP (LADA), analiza tendințelor infecțiilor tractului urinar (ITURA-AP) și proiectul COTRACO, dezvoltat în colaborare cu mai multe studii din țările ibero-americane. monitorizarea de către personalul sanitar nemedical a pacienților cu hipertensiune arterială. Această sesiune a fost moderată de Marina Guisado, tehnician de la Unitatea Didactică Nord.

La ultimul masă, responsabilul Unității Tehnice de Susținere a Programelor Europene a FIIBAP, Gloria Villar, a prezentat diferitele apeluri și rezultatele unora dintre proiectele europene la care participă Asistența Primară au fost anunțate: POSITIVE, EHDEN, SPIDERR , TANDRĂ ŞI FĂRĂ RAC.

IN MEMORIAM TOMÁS GASCON

Sursa: Comunitatea Madrid – A IX-a Conferință de Cercetare în Asistența Primară din Madrid a Comunității Madrid a avut loc