#Spania – Ponferrada (Castilia și León)

Maroš Šefčovič, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Pactul verde european, relații interinstituționale și prognoză, și Zakia Khattabi, ministrul pentru Climă, Mediu, Dezvoltare Durabilă și Pactul Verde European, au participat la o masă de dialog cu ea din Belgia, țara care va prezida Uniunea Europeană în prima jumătate a anului 2024.

Ministerul Tranziției Ecologice și Provocării Demografice (MITECO) a definit cinci obiective pentru această întâlnire: amplificarea dialogului privind tranziția justă ca vehicul motor al reindustrializării în UE în cadrul neutralității climatice în anul 2030; avansarea tranziției energetice bazată pe justiție socială; identificarea de bune practici care să permită progrese în implementarea și monitorizarea tranziției juste în Europa; promovarea participării societății civile pentru a ajunge la un consens asupra tranziției ecologice și, în sfârșit, promovarea dialogului cu alte țări care se angajează pe o cale similară cu cea a Uniunii Europene în ceea ce privește ambiția climatică și tranziția justă.

Iar pentru a le realiza, are participarea a peste 180 de reprezentanți din țara noastră și din Uniunea Europeană, precum și din alte țări precum Chile, Statele Unite sau Africa de Sud. De asemenea, de la Comisia Europeană și organizații internaționale precum Agenția Internațională pentru Energie, Organizația Internațională a Muncii sau Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Vor participa diverse organizații sociale naționale, europene și globale, precum și entități și fundații legate de acțiunea climatică, tranziția energetică și egalitatea de gen din întreaga lume și numeroase companii legate de această transformare.

Ceremonia de deschidere În discursul său, Teresa Ribera a evidențiat învățarea dobândită de Uniunea Europeană după o perioadă în care a avut de înfruntat dificultăți extraordinare: „În ultimii ani, țările care compun Uniunea Europeană au lucrat intens la soluții comune la probleme. fără precedent, precum pandemia sau războiul din Ucraina. Rezultatul este acolo. Am construit o Europă mai puternică. Împreună am proiectat noi instrumente de urgență, ne-am dovedit capacitatea colectivă de rezistență și am construit mecanisme de protecție care ne vor ajuta în viitor „Trebuie să avansăm această Europă, astfel încât să fie mai rezistentă și mai durabilă, dar și mai echitabilă și mai incluzivă”.

La rândul său, Maroš Šefčovič a subliniat că „tranziția ecologică este una dintre cele mai mari provocări cu care s-a confruntat Uniunea Europeană. Dar este și o oportunitate grozavă. Regiunile cu emisii mari de carbon găzduiesc industrii care furnizează materiale critice necesare pentru ecologizare. tranziția, cum ar fi oțelul, cimentul sau produsele chimice. Și regiunile cărbunelui sunt bine plasate pentru a deveni centrale de energie curată, deoarece au cunoștințele, abilitățile și infrastructura de rețea adecvate. Acum trebuie să ne asigurăm că tranziția este echitabilă pentru toți lucrătorii, în toate regiunile .

Ministrul belgian, Zatia Khattabi, a subliniat, la rândul ei, că „tranziția ecologică este provocarea socială a acestui secol. Pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris și ale Pactului verde european, avem nevoie de un european puternic, de sprijin și ambițios. Uniunea. Guvernul belgian este alături de Spania pe această cale și mergem mână în mână pentru ca nimeni să nu fie lăsat în urmă pe calea care ne va duce către o societate durabilă. Justiția socială și cea de mediu sunt două părți ale aceleiași piese, iar aceasta este ceea ce este vorba despre tranziția justă”.

Dialogul ca axă a programului Programul va fi dezvoltat prin mese rotunde unde se pot face schimb de experiențe pentru a avansa tranziția justă la nivel local și sectorial. Întâlnirea are loc într-un moment important pentru a reflecta asupra necesității de a consolida tranziția justă în cadrul Pactului verde european, o viziune împărtășită atât de președinția spaniolă, cât și de următoarea președinție belgiană, precum și de dezbateri privind tranziția justă pentru următorul climat. summit-ul schimbării (COP 28) care va avea loc în Dubai în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie.

La sfârșitul primei zile, participanții și participanții vor avea ocazia să viziteze La Térmica Cultural – locul evenimentului și noul spațiu din Ponferrada deschis publicului care găzduiește activități culturale, de agrement și de formare, legate de identitatea minieră a orașului. și să asistăm la o performanță a Programului Dinamiz-ARTj, menit să genereze oferte culturale în zonele de tranziție energetică.

Programul celei de-a doua zile se încheie cu un tur al minei de cărbune cu cară deschisă Gran Corta de Fabero, aflată în proces de restaurare a mediului, și o vizită la unitățile industriale ale Fundației Energy City, CIUDEN, o platformă pentru dezvoltarea tehnologiilor energetice. . stocarea energiei si hidrogen verde apartinand MITECO.

Comemorarea a 5 ani de la acordul minier În cadrul acestui eveniment, vicepreședintele Ribera a comemorat cea de-a cincea aniversare de la semnarea Acordului-cadru pentru o tranziție justă în exploatarea cărbunelui și dezvoltarea durabilă a regiunilor miniere din Spania, semnat de Guvern; sindicatele Comisiile Muncitorilor (CCOO), Sindicatul General al Muncitorilor (UGT) și Sindicatul Muncitorilor (USO); și Federația națională a angajatorilor din minerit de cărbune (Carbounion), la 24 octombrie 2018.

Reprezentanții sindicatului care au fost implicați în acea semnare, s-au întâlnit astăzi în Sala Condensadores a La Térmica Cultural unde Teresa Ribera le-a transmis un document care cuprinde progresul angajamentelor atinse în acești cinci ani, printre care și crearea Institutului pentru Tranziție Justă. și aprobarea Componentei 10 a Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență (PRTR). Finanțarea suplimentară de 300 de milioane a făcut posibilă refacerea minelor din punct de vedere ecologic, îmbunătățirea infrastructurii locale, lansarea unui program de recalificare pentru foști mineri, femei și tineri și promovarea cercetării în hidrogenul regenerabil și stocarea energiei prin Fundația Energy City (CIUDEN). ).

Monitorizarea acordului de inchidere a centralei termiceTot coincidind cu actul Președinției, a avut loc și Comisia de Monitorizare a „Acordului pentru o Tranziție Energetică Echitabilă pentru centralele termice aflate în închidere” semnat în aprilie 2020 între Administrația Generală a Statului prin Ministerul Tranziției Ecologice și Departamentul Demografic. Challenge și Ministerul Muncii și Economiei Sociale, companiile care dețin centralele termice care se închid (Endesa, Iberdrola, Naturgy și EDP, aceasta din urmă în martie 2021) și sindicatele (CCOO Industria și UGT FICA).

Obiectivul întâlnirii este de a împărtăși informații cu privire la evoluția angajamentelor dobândite în acord, axate pe garantarea ieșirilor adecvate pentru lucrători, precum și pe identificarea și promovarea investițiilor și proiectelor care generează noi activități economice în zonele afectate de închideri.

Ponfeblino: primul tren cu hidrogen din Spania La sosirea ei la La Térmica Cultura, vicepreședintele a anunțat mass-media că trenul minier „Ponfeblino” va deveni primul transport feroviar care utilizează un motor cu combustie internă pe hidrogen din Spania. Acesta este trenul care a făcut legătura între regiunile miniere El Bierzo, între Ponferrada și Villablino.

Astfel se activează cea de-a doua fază a acestui proiect, care a primit recent un ajutor de 4 milioane de euro pentru refacerea lui ca element motor al activității de turism durabil în zonă. Acest tren istoric va fi obiectivul proiectului tehnologic ce va fi dezvoltat de un consorțiu la care participă Fundația Orașul Energiei (CIUDEN) din MITECO și pe măsură ce reconstrucția acestuia va fi finanțat prin Componenta 10 Tranziție Justă a Recuperării, Transformării. și Planul de Reziliență.

La acest anunț, Ribera a adăugat vestea că facilitățile CIUDEN vor găzdui sediul Centrului de Coordonare a tuturor Centrelor de Inovare a Provocării Demografice din țară. „Centre în care vom lucra pentru a identifica propuneri care aduc viitorul și inovația în toate zonele noastre rurale și care vor găsi în acest sediu motorul de care au nevoie pentru a schimba, disemina și coordona inițiative care ne ajută să păstrăm populația, să păstrăm viața, să rețină tinerii” a declarat vicepreședintele.

Vicepreședintele Guvernului și ministru interimar pentru Tranziția Ecologică și Provocarea Demografică, Teresa Ribera, inaugurează evenimentul la nivel înalt privind Tranziția Justă a Președinției Spaniole a Consiliului Uniunii Europene.

Mai multe informatii Site-ul web al președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene Site-ul web al Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 UE Plan de recuperare, transformare și reziliență Plan de recuperare Schimbarea climei Energie Sursa: Guvernul Spaniei – Tranziția echitabilă, justiția socială și respectul pentru limitele de mediu trebuie să fie cheile reindustrializării Europei