Argentina a provocat reactii dure din partea Spaniei prin nationalizarea companiei petroliere YPF, decretata luni de guvernul de la Buenos Aires.?Compania Repsol pierde o importanta parte din activitate si solicita din partea Argentinei plata unor despagubiri in valoare de 8 miliarde de euro.

Presedintele Repsol, Antonio Brufau, a condamnat exproprierea si ocuparea sediului companiei din Buenos Aires si a denuntat miza actiunii ca fiind controlul asupra zacamintelor de petrol din regiunea Vaca Muerta, la granita cu Chile.

Repsol a descoperit anul trecut un zacamant de petrol de marimea Austriei, care ar putea asigura consumul Argentinei timp de 5 secole. Presedinta Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner a anuntat in aplauzele sustinatorilor ca nationalizeaza 51% din actiunile companiei petroliere YPF, controlata din 1999 de catre firma spaniola Repsol.

Nu am ales un model de nationalizare. Vreau sa fie clar. Este o schema menita sa ne ajute sa ne recuperam suveranitatea. Vom conduce compania intr-un mod profesionist”, a declarat Cristina Fernandez de Kirchner.

Presedinta Argentinei a justificat expropierea prin faptul ca pentru prima data in ultimii 17 ani, in 2011, tara sa a fost nevoita sa importe petrol si gaze naturale in valoare de aproape 10 miliarde de dolari pentru acoperirea consumului. Cristina Fernandez de Kirchner considera ca Repsol nu a investit destul din profitul obtinut si a destinat banii pentru plata de dividende, in loc sa exploreze noi zacaminte.

Guvernul Spaniei a calificat expropierea firmei petroliere spaniole ca fiind un act ostil care rupe astfel prietenia traditionala cu Argentina. Guvernul spaniol va anunta in cateva zile care vor fi masurile din partea Spaniei.