Galerie foto

COMUNICAT DE PRESĂ

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: Guvernul oferă soluții pentru a asigura standardele europene de protecție socială cetățenilor români care lucrează în Italia

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a participat astăzi la întâlnirea de lucru a miniștrilor Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, cu ministrul Muncii și Politicilor Sociale din Republica Italiană, Andrea Orlando.

În cadrul discuției de la Palatul Victoria au fost abordate mai multe teme de interes între care răspunsul Uniunii Europene la conflictul din Ucraina și sprijinul acordat refugiaților, propunerea de directivă privind salariile minime precum și cea privind îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrul pe platforme. De asemenea, discuțiile au vizat și economia socială, extinderea măsurilor sure în gestionarea tranziției verzi și digitale și formarea profesională și recalificarea lucrătorilor, cu referire în special la forța de muncă angajată de companiile italiene din România.

La finalul întâlnirii, cei doi miniștri ai muncii au semnat Memorandumul de înțelegere privind colaborarea și schimbul de informații în domeniul Inspecției Muncii.

Documentul are ca scop îmbunătățirea cooperării între autoritățile de control și monitorizare române și italiene cu privire la prevenirea și combaterea practicilor ilegale din domeniul detașării transnaționale, muncii nedeclarate și plasării ilegale, inclusiv în context sezonier. De asemenea, prin semnarea memorandumului se urmărește promovarea și asigurarea unei aplicări corecte a legislației naționale și a legislației europene în scopul protecției drepturilor lucrătorilor care muncesc pe teritoriul celor două state, ținând cont și de condițiile specifice create de pandemia de Covid – 19.

Documentul mai stabilește punctele de contact pentru eficientizarea comunicării reciproce, prevede derularea unor acțiuni de informare adresate atât lucrătorilor, cât și angajatorilor stabiliți într-un stat care doresc să presteze servicii în celălalt stat și  efectuarea de inspecții concertate sau comune, precum și realizarea schimbului de informații și de documente necesare între autoritățile competente din cele două state.

”În centrul preocupărilor Guvernului se află cetățeanul român, indiferent unde se află el. Datoria noastră este să oferim soluții pentru a asigura standardele europene de protecție socială cetățenilor români care lucrează în Italia – și aici discutăm de peste un milion de persoane, precum și în alte state europene. Avem în vedere drepturile salariale, de pensie, precum și cele care țin de siguranţa muncii. Comunitatea de români din Italia și cea de italieni din România sunt punți de legătură între țările noastre, care se bucură și de relații economice consistente, aflate pe un trend de consolidare”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

“Memorandumul semnat astăzi reprezintă un pas important în consolidarea cooperării româno-italiene în domeniul muncii și în același timp cred că este extrem de important pentru lucrătorii români din Italia, dar și pentru lucrătorii italieni din România. Am stabilit cu domnul ministru ca prin Autoritatea Europeană a Muncii, instituție înființată în anul 2019 datorită finalizării unui dosar extrem de important în perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, echipe mixte de inspectori din Italia și România să participe la grupuri de lucru de profesionalizare și armonizare a condițiilor de lucru și a legilor din cele două țări, astfel încât, la controalele mixte care se vor desfășura și în Italia, și în România, să ne fie mult mai ușor. Un alt aspect important stabilit astăzi vizează cooperarea în ceea ce privește certificarea și confirmarea stagiilor de cotizare ale cetățenilor români care lucrează în Italia. Am stabilit să lucrăm împreună pentru a scurta cât mai mult timpul de așteptare al cetățenilor care au dreptul la pensie, iar noi să ne străduim și mai mult pentru a le deschide cât mai rapid acest drept”,  a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, domnul Marius Budăi.

La rândul său, ministrul Muncii și Politicilor Sociale din Republica Italiană, Andrea Orlando, a apreciat că Memorandumul semnat la București este un instrument prețios care va permite inspectoratelor de muncă din cele două țări să intensifice colaborarea pentru întărirea protecției muncii lucrătorilor și siguranța la locul de muncă.

”Este necesară cooperarea prin schimbul de informații și de bune practici în cadrul inspecției muncii pentru a asigura protecția eficientă a lucrătorilor detașați de pe teritoriul unuia dintre statele noastre pentru a desfășura activități pe teritoriul celuilalt. Este esențială cooperarea activă în domeniul prevenirii și combaterii muncii nedeclarate, a detașării transnaționale false a lucrătorilor, a plasării ilegale a forței de muncă și, în general, a încălcărilor drepturilor lucrătorilor. Interesul guvernelor noastre este de a proteja și de a facilita libera circulație a lucrătorilor, asigurând în același timp protecția drepturilor acestora, a condițiilor de muncă, legalitatea relațiilor contractuale. Sunt sigur că în viitor, datorită înțelegerii pe care o semnăm astăzi, de fiecare dată când inspectorii noștri vor resimți necesitatea de a lucra împreună pentru a asigura o mobilitate echitabilă și demnă, putem cu toții să fim disponibili și să ne întărim capacitățile pentru a combate fenomenele de fraudă și abuzuri, de muncă nedeclarată și de exploatare”, a declarat ministrul Muncii și Politicilor Sociale din Republica Italiană, Andrea Orlando.

[Check against delivery]

Marius Budăi: Vă mulțumesc pentru interes, o activitate extrem de importantă astăzi, despre care o să vă vorbesc când o să iau cuvântul.

Acum îl invit pe domnul prim-ministru, care ne-a făcut plăcerea şi onoarea să ni se alăture la acest eveniment extrem de important pentru cetățenii români care lucrează în Italia, dar și pentru cetățenii italieni care lucrează în România.

Nicolae-Ionel Ciucă: Bună dimineața! Domnule ministru, doamnelor și domnilor, vreau să încep prin a le mulțumi tuturor celor care s-au implicat în pregătirea și desfășurarea acestei activități. Este o activitate foarte importantă pentru Ministerul Muncii, dar și pentru Guvernul României. Spun că este foarte importantă pentru că, așa cum am afirmat de fiecare dată, în centrul programului de guvernare, în centrul preocupărilor Guvernului României se află cetățeanul român, indiferent unde se află el. Prin activitatea de astăzi, este datoria noastră – a Guvernului României, a Ministerului Muncii din România, a Ministerului Muncii din Italia – să putem să identificăm acele soluții și să concretizăm acele măsuri care pot fi luate la nivelul ambelor ministere, astfel încât să putem să asigurăm standardele europene de protecție socială atât a cetățenilor români care lucrează în Italia – și aici discutăm de peste un milion de români aflați în Italia – cât și, desigur, a cetățenilor italieni care lucrează în România – discutăm de aproximativ 9.000 de cetățeni italieni.

Practic, prin activitatea de astăzi se asigură acele elemente de colaborare și coordonare între Ministerele Muncii român și italian pentru a putea să își coordoneze cât mai bine instrumentele, astfel încât să poată să asigure, așa cum spuneam, că se respectă standardele, că cetățenii români și cetățenii italieni beneficiază atât de drepturile și reglementările la nivel național din Italia și din România și, în mod deosebit, se respectă drepturile în conformitate cu reglementările Uniunii Europene.

Ceea ce doresc să subliniez este ca astfel de activităţi – şi sunt convins că domnul ministru Budăi va continua demersurile de acest fel – să se desfăşoare şi pentru românii care lucrează în alte ţări din UE şi nu numai, şi în felul acesta să ne asigurăm că ei sunt ambasadori de bază ai României, pentru că acolo unde au fost primiţi, cum Italia i-a primit cu braţele deschise, îşi desfăşoară activitatea, lucrează aşa cum trebuie acolo, sunt cetăţeni respectabili şi noi ne asigurăm că drepturile lor sunt asigurate şi protejate. Și am asistat la discuţii – se vorbea atât de drepturile salariale, cât şi de drepturile care li se cuvin în momentul în care îşi încetează activitatea şi au drept la pensie şi, desigur, toate celelalte drepturi care ţin de siguranţa muncii pe timpul activităţilor care le desfăşoară, încă o dată, atât pentru cetăţenii români, cât şi pentru cetăţenii italieni. Este cu atât mai important cu cât trebuie să subliniem că relaţiile economice dintre România şi Italia sunt unele cât se poate de consistente şi prin tot ceea ce noi desfășuram acum nu facem altceva decât să contribuim la consolidarea lor şi la asigurarea cadrului ca ele să se dezvolte şi să poată să prindă mai multă consistență.

Încă o dată, domnilor miniștri, vreau să vă mulțumesc pentru această decizie și efortul pe care l-a făcut domnul ministru Andrea Orlando și îl rog să transmit salutul meu premierului Draghi şi, de asemenea, aşa cum am discutat cu domnul ambasador şi cu comunitatea oamenilor de afaceri italieni din România, privim cu încredere că în viitor vom continua astfel de activităţi bilaterale şi, de ce nu, să avem o întâlnire la nivel de premieri, la nivel guvernamental pentru a putea să consolidăm şi mai bine relaţiile bilaterale dintre ţările noastre. Vă mulţumesc.

Marius Budăi: Mulţumesc frumos, domnule prim-ministru. Domnule ministru Orlando, vă rog să ne adresaţi câteva cuvinte.

Andrea Orlando: Sunt extrem de un onorat de primirea pe care am avut-o astăzi, pe care ne-a acordat-o domnul ministru. Astăzi facem un pas care consider că este foarte important pentru comunitățile noastre, pentru că construim un sistem mai eficient de cooperare pentru a combate forme de ilegalitate a muncii, de exploatare, de discriminare. Țările noastre au niște tradiții de colaborare în spate și trebuie să intensificăm, în acest sector, efortul nostru pentru că tocmai această experiență pe care o avem în spate a făcut în așa fel încât una din problemele cele mai importante cu care ne-am confruntat, în momentul în care au fost condițiile pentru reluarea muncii, să avem atunci mâna de lucru calificată, asta și pentru că, în trecut, nu ne-am ocupat cu foarte multă atenție de muncă și de lucrători. Această considerație cred că este foarte actuală în acest moment și cu siguranță că este pentru comunitățile care activează în Italia și care vin din alte țări, din care comunitatea română este una din cele mai importante. Și aș dori să profit aici pentru a mulțumi tuturor lucrătorilor și tuturor lucrătoarelor români și românce, care sunt unul din elementele esențiale pentru ca economia țării noastre să meargă înainte.

Din păcate, în lumina crizei datorate războiului din Ucraina, unul din factorii importanți ai cadrului economic este faptul că această comunitate română este una care s-a integrat puternic în societatea noastră și probabil că a ajutat și faptul că avem o rădăcină comună și faptul că avem și atitudini care nu sunt foarte diferite, dar cert este că noi, astăzi, putem să contăm pe acest factor puternic și dorim să consolidăm acest lucru, prin pași înainte. Și am discutat cu domnul ministrul, i-am împărtășit acest obiectiv, iar la întâlnirea pe care am avut-o ne-am propus și un alt obiectiv, acela de a îmbunătăți formele de cooperare în sectorul asigurărilor sociale, pentru că mulți lucrători au întârzieri în recunoașterea muncii pe care ei au desfășurat-o în țara noastră în vederea beneficierii de pensie. Şi acest lucru cred că este o problemă pe care o vom rezolva în următoarele săptămâni sau luni, printr-un act ulterior care sper să poată fi semnat în țara noastră.

Așadar mulțumesc încă o dată, domnule prim-ministru, domnule ministru. Noi suntem interesați, evident, să întărim, într-un moment dramatic ca acesta, toate formele, toate modalitățile prin care țările noastre pot face față mai bine acestor situații dificile, care au făcut astfel încât cooperarea dintre țările noastre să crească și la nivelul apărării, care a devenit foarte bună. Vorbim și de gestionarea chestiunii umanitare care a apărut și care, ulterior, poate fi întărită. Cred că, prin acest pas, prin acest demers, facem un pas în direcția constituirii unei Europe care să fie nu numai o Europă a circulației capitalurilor și a mărfurilor, ci să aibă ca bază un fundament esențial în protecția muncii, care cred că este una din condițiile esențiale pentru ca Uniunea Europeană să poată deveni un mediu în care toți cetățenii noştri să aibă încredere și să poate fi o condiție de dezvoltare și de creștere sustenabilă. Vă mulțumesc!

Marius Budăi: Mulțumesc şi eu, domnule ministru pentru cuvintele dumneavoastră. Mulțumesc pentru vizită. Și, în primul rând, mulțumesc pentru ceea ce am stabilit astăzi să facem pentru oameni, așa cum spunea domnul prim-ministru, și anume, să fim așa cum trebuie să fim, și anume, în slujba cetățenilor noștri. Am stabilit astăzi cu domnul ministru – vedeți, este foarte bine să vorbești după domnul prim-ministru și după domnul ministru, că nu mai am atât de multe lucruri de spus și am scăpat mai ușor -, dar ceea ce noi am stabilit astăzi împreună este foarte important pentru cetățenii ambelor țări. Pe lângă prietenia deja cunoscută dintre Italia și România, astăzi ne-am împrietenit și mai mult la nivel de ministere ale muncii și solidarității sociale și a politicilor sociale din Italia și am stabilit foarte clar o colaborare intensă și apropiată pentru a rezolva, în primul și în primul rând, câteva lucruri extrem de importante.

În afara celor spuse până acum, așa cum amintea și domnul ministrul Andreea Orlando, am stabilit foarte clar o cooperare în ceea ce înseamnă certificarea și confirmarea stagiilor de cotizare a cetățenilor români care lucrează în Italia și să lucrăm împreună pentru a scurta cât mai mult acest timp de așteptare, pentru că cetățenii au dreptul la pensie și noi trebuie să ne ocupăm cât mai rapid pentru a le deschide acest drept.

Pe lângă acest lucru, vreau – cu mândrie, dar și cu modestie – să vă aduc aminte de un aspect: atunci când am avut onoarea să fiu ministru prima oară, în 2019, pe perioada președinției României la Consiliul Uniunii Europene, am înființat, sau am finalizat, un dosar extrem de important pentru Uniunea Europeană, și anume înființarea Autorității Europene a Muncii. Am stabilit împreună cu domnul ministru că prin această Autoritate echipele noastre mixte de inspectori din Italia și din România vor participa la grupuri de lucru și de profesionalizare și de armonizare a condițiilor de lucru și a legilor din Italia și România, astfel încât la controalele ulterioare mixte, care se vor desfășura bineînțeles și în România și în Italia, să ne fie mult mai ușor să facem acest lucru.

Cam asta a fost ceea ce nu s-a spus până acum. Eu vă mulțumesc pentru pentru atenție și vă rog să ne spuneți pentru cine aveți întrebări și să vă răspundem la întrebări. Vă rog!

Reporter: Bună ziua! Pentru domnul ministru din Italia: în urmă cu o lună, o anchetă a polițiștilor din Italia a dezvăluit că mai mulți români lucrau peste 12 ore pe zi în câmp și nu erau plătiți adecvat. Ce garanții puteți oferi românilor că astfel de cazuri de exploatare nu vor mai exista?

Andrea Orlando: Din păcate, episoade de exploatare a muncii nu privesc doar comunitățile străine sau comunitatea română. Au existat multe cazuri în țara noastră de exploatare, chiar ceea ce în țara noastră este definită drept o exploatare a muncii până la forma de sclavagism – vorbim de unele sectoare cum este și cel al agriculturii. Tocmai din acest motiv, noi întărim structura națională care are sarcina de a combate aceste fenomene, care este Inspectoratul Național al Muncii. Este aici prezent cu mine șeful Inspectoratului Național al Muncii, domnul Bruno Jordano. Încercăm să întărim acest lucru prin creșterea cu 65% a personalului și întărim instrumentele pentru a permite controlul. Am construit un sistem de bănci de date și pregătim un sistem de bănci de date mai eficient, care să permită schimbul între forțele de ordine, între persoanele care sunt abilitate să efectueze controlul informațiilor necesare. De anul trecut ne-am ocupat şi de suspendarea activității unui număr dublu de societăți care au fost suspendate, față de 2001, deoarece au avut încălcări grave, chiar foarte grave, ale legislației muncii.

Ne concentrăm cu multă intensitate pentru a introduce unele instrumente care să permită controlul preventiv al mâinii de lucru care să fie efectiv implicate, deci am subordonat o serie de finanţări publice şi le-am acordat, pentru respectarea efectivă a contractelor, care sunt cele mai reprezentative, cum ar fi în sectorul construcţiilor şi vom continua în această direcţie şi aș spune că şi întâlnirea de astăzi este unul din prilejurile în care noi pregătim instrumente mai bune pentru a combate acest tip de fenomen. Ţara noastră are elemente de mare creştere, de mare calitate, de creştere a muncii şi, din păcate, sunt şi experienţe pe care le-aş putea defini drept medievale, care, din punct de vedere structural, nu ar trebui să fie acceptate şi de aceea facem tot posibilul împotriva lor şi prin înăsprirea unor sancţiuni şi întărirea pedepsirii acestor fenomene.

Reporter: Bună ziua. O întrebare pentru domnul ministru Marius Budăi. Momentul de astăzi este într-adevăr important pentru ambele ţări, însă, la doar câţiva metri de Guvern, în Piaţa Victoriei, cred că îi auzim cu toţii, sunt mai mulţi români, sunt foarte mulţi români care protestează faţă de scumpirile din ultima vreme – ce mesaj le transmiteţi, domnule ministru, şi ce măsuri va lua guvernul?

Marius Budăi: În primul rând, vreau să vă spun că imediat după această acţiune, împreună cu domnul premier, vom primi o delegaţie a cetăţenilor noştri care sunt aici, care pe bună dreptate protestează şi vom transmite mesajul clar după discuţiile cu dumnealor. După cum ştiţi, noi, guvernul, am preferat să fim pro-activi, nu să aşteptăm şi să fim reactivi şi după primul pachet social, implementat în luna ianuarie, exact pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, astăzi avem un al doilea pachet care se cheamă „Sprijin pentru România”, care, în egală măsură sprijină şi mediul privat, dar şi categoriile de cetăţeni cei mai vulnerabili. Nu suntem pasivi şi nu vom fi pasivi, ci vom fi pro-activi în continuare şi orice măsuri vom gândi, la nivel de coaliţie politică care susţine guvernul, prin vocea preşedinţilor partidelor din coaliţie, prin vocea premierului României, prin vocea ministrului muncii, cu siguranţă veţi fi informaţi, aşa cum cred eu că am făcut-o transparent până acum. Mulţumesc frumos.

Reporter: Vă mulţumesc.

Reporter: O întrebare pentru ministrul Andrea Orlando: ce măsuri concrete au luat autorităţile italiene pentru creşterea preţurilor?

Andrea Orlando: Da, am asigurat un sprijin societăților pentru atenuarea creșterii costurilor energiei printr-o contribuție, am oferit un bonus denumit „bonus energie” pentru familiile cele mai sărace și care au un anumit prag de venit, am intervenit printr-un bonus în cuantum de 200 de euro care va fi acordat în următoarele săptămâni pentru a face față creșterii inflației și apoi am construit anumite modalități de facilitare pentru a permite lucrătorilor să facă față anumitor blocaje, pentru societăți, atunci când lipsește materia primă sau când este o creștere nesustenabilă a prețurilor energiei. Acestea au fost principalele măsuri care au fost luate, și considerăm că acestea pot face față situației de primă urgență. Nu excludem că apoi să fie necesar să intervenim ulterior, dacă această situație va continua.

O sursă asupra căreia noi insistăm foarte mult este reînnoirea contractelor, care au expirat în unele sectoare, pentru că în țara noastră contractele implică cam 90% din lucrători care lucrează prin contracte semnate de părțile sociale și trebuie să lucrăm la o adecvare progresivă a acestora, și vom pune în practică toate acestea printr-un dialog social.

Marius Budăi: Nu neapărat ca o completare, dar ca o informație pentru dumneavoastră, vreau să vă spun că noi deja avem plătiți către companiile din electricitate, din energie, peste 1,1 miliarde, cifra la zi, pentru a compensa pentru consumatorii casnici și a veni în sprijinul lor, pentru a trece peste această perioadă. Iată că peste 1,1 miliarde de lei au rămas practic la noi, cetățenii români, prin efortul Guvernului României.

Vă rog, dacă mai sunt întrebări.

Mulțumesc frumos! O să mergem să închidem activitatea noastră. Vă mulțumesc pentru participare!

Excelenţa voastră, domnule ambasador, domnule prim-ministru, domnule ministru, vă mulțumesc frumos pentru activitate!

Noi ne vom continua activitatea de astăzi cu întâlnirea cu reprezentanții cetățenilor, după care, dacă va fi ceva de comunicat, cu siguranță suntem aici şi comunicăm. Mulțumesc frumos tuturor pentru activitate!

Sursa: Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la semnarea Memorandumului de înțelegere privind colaborarea și schimbul de informații în domeniul inspecției muncii de către min. Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, și min. Muncii și Politicilor Sociale din Rep. Italiană, Andrea Orlando