Galerie foto

Declarații susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă la începutul ședinței de guvern

[Check against delivery]

Nicolae-Ionel Ciucă: Bună ziua! Desfășurăm astăzi o ședință de guvern pe care o considerăm aparte, ținând cont de faptul că am fost de acord cu propunerea doamnei ministru atunci când am discutat despre Ziua Tinerilor, pe 2 Mai, și am agreat ca, dincolo de activitățile și mesajele care au fost dedicate acestei zile, să organizăm o ședință de guvern la care să fie invitați tineri din cât mai multe domenii de activitate, care studiază în diverse instituții de învățământ preuniversitar și universitar, absolvenți care își desfășoară activitatea, în diferite domenii. Deci, pe de o parte, am avut ziua de 2 Mai în atenție, pe de altă parte, anul 2022 este Anul Tineretului și, la nivelul Guvernului României, am convenit ca focusul nostru să fie dedicat tinerilor, în sensul în care, iată, deschidem ușa sălii de ședință a Guvernului pentru tineri, deschidem ușa clădirii Guvernului pentru ca tinerii să aibă acces cât mai des și cât mai mult la activitățile pe care noi le planificăm și le desfășurăm la Guvern. Folosesc acest prilej ca să spun că vreau să  transmit un mesaj din partea tuturor în sensul în care, cu adevărat, dincolo de ceea ce este scris în programul de guvernare, dincolo de activitatea pe care o desfășurăm fiecare dintre noi, este absolut important că tot ceea ce facem, ca deciziile pe care noi le luăm să fie îndreptate către România de mâine. Pe cea de astăzi o gestionăm, așa cum am făcut-o până acum și cum o vom face în continuare, cu responsabilitate, prin dialog cu întreaga societate civilă. Dar cred că trebuie să fim conștienți de faptul că dialogul trebuie să se îndrepte cât mai consistent către tineri, pentru că datoria noastră este să pregătim România pentru a putea să fie condusă de cei care sunt astăzi la masă cu noi.

Înainte de începerea ședinței de guvern fiecare dintre dumnealor s-a prezentat, a menționat unde își desfășoară activitatea, unde studiază și am putut să desprindem fiecare dintre noi bucuria lor pentru că au fost invitaţi la acest eveniment şi, mai ales, faptul că ei contează și că, la nivelul Guvernului României, s-a gândit o astfel de inițiativă, astfel încât să poată să își prezinte opiniile, iar noi să putem să îi ascultăm și să învățăm și noi de la ei. Iar din partea noastră, cred că este foarte important ca ei să afle că nu este doar o invitație de a fi participat astăzi la această ședință de guvern, ci este, de aici înainte, o obligativitate pentru ei să aibă o ritmicitate, un anumit plan prin care să rămână în legătură cu guvernul. Probabil că la asta nu vă așteptați, ați crezut că doar participați și încheiem activitatea. Nu. De aici înainte, periodic, vom avea astfel de întâlniri- vom decide în ce ritm le vom stabili – pentru că vrem de la voi răspunsuri, soluții, propuneri, inițiative, așteptăm de la voi creativitate, astfel încât, împreună cu voi, tot ceea ce reprezintă decizie la nivelul guvernului să se concretizeze în acea fundație pe care voi să continuați să construiți România de mâine. Un lucru pe care trebuie să îl subliniez este că am învățat de la tânărul din dreapta mea un cuvânt foarte înțelept, și anume că un tânăr educat astăzi este un adult câștigat mâine. Este clar că avem nevoie să continuăm să investim în educație, în sănătate, în digitalizare, avem nevoie să investim în tot ceea ce poate să însemne încredere pentru noi, încredere și oportunități pentru voi și mai ales încrederea că veți rămâne în țară, că veți avea contribuția voastră și satisfacția de mai târziu că, într-adevăr, ați pus umărul la tot ceea ce înseamnă efortul acestei țări de a face față oricăror provocări. Vedem cu toții că trăim într-o situație complicată, deosebit de complexă, care necesită de la sine decizii și măsuri în conformitate cu situația concretă. Dar trecerea printr-o astfel de situație este responsabilitatea noastră. Că așteptăm de la voi propuneri este, de asemenea, foarte evident. Dar, împreună cu voi, trecem dincolo de acest moment și ne gândim la ceea ce avem de făcut pentru viitorul țării, așa cum spuneam. Este, de asemenea, perioada în care, la nivelul guvernului, începe programele de internship. Sigur, parte dintre voi fie ați parcurs acest program, fie nu l-ați parcurs.

Voi veți fi internship-ul fiecărui ministru și al premierului pentru perioada următoare, așa cum spuneam, și vă așteptăm să veniți atât cu propuneri, cu idei, și așteptăm ca, la următoarea ședință de guvern, să vă ascultăm cu propuneri concrete, nu doar cu partea de prezentare și introducere a fiecăruia dintre voi.

Am mai avut o invitație, pe care a onorat-o primarul municipiului Calafat – domnule primar, vă mulțumim că sunteți alături de noi! L-am invitat pentru că săptămâna viitoare, pe 9 mai, urmează să aniversăm 145 de ani de la câștigarea independenței. Iată, un moment foarte important, 9 mai 1877 – 9 mai 2022. Domnule primar, veți avea posibilitatea să exprimați în cadrul Guvernului semnificația momentului respectiv. Folosim această oportunitate, fiind tinerii aici, alături de noi, să constituie un moment de reflecție pentru tot ceea ce a însemnat istoria, sacrificiile și eforturile pe care le-au făcut înaintașii noștri pentru ca noi astăzi să putem să ne exprimăm liber și să ne gândim la construcția viitorului țării.

În cadrul ședinței de guvern de astăzi vom continua să luăm decizii, care se referă la pachetul „Sprijin pentru România”. Am înțeles de la domnul ministru de finanțe că deja a fost aprobat primul pachet de finanțare pentru susținerea investițiilor de peste un milion de euro – este vorba de un pachet care acoperă 92 de domenii de activitate. Lucrăm împreună cu Ministerul Fondurilor Europene să finalizăm până vineri celelalte documente, în care asigurăm cadrul legislativ și cadrul de reglementare pentru celelalte măsuri. Ca atare, doamnelor și domnilor, vom mai avea o ședință de guvern vineri, o ședință de guvern excepțională, pentru a aproba acest cadru, și de asemenea, încă una la începutul săptămânii viitoare, luni, astfel încât să putem să asigurăm pachetul de măsuri cu decizii concrete, reglementate, și ele să poată să fie puse în aplicare la timp, așa cum ne-am asumat.

Tot în cadrul măsurilor pe care guvernul le are în vedere, astfel încât să putem să avem un parcurs coerent pe decizia de a ne asigura independența energetică, ieri am reușit să finalizăm tranzacția prin care Romgaz a achiziționat participațiile companiei Exxon și, în felul acesta, Compania Romgaz împreună cu OMV Petrom, într-un timp foarte scurt, să poată să înceapă exploatarea gazelor în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, făcând astfel un pas important către asigurarea independenței în ceea ce înseamnă asigurarea resursei de gaz. Astăzi, vom aproba o ordonanță de urgență care va pregăti gestionarea celor aproximativ 13 miliarde de euro, bani destinați pentru îmbunătățirea infrastructurii, pentru investiții în ceea ce înseamnă surse noi de energie regenerabilă, bani care sunt convins că vor asigura capitalul necesar astfel încât, dincolo de dezvoltarea infrastructurii energetice, să putem să investim și în activități de cercetare, așa cum spunea unul dintre tinerii aflați astăzi alături de noi, care e preocupat și pasionat de tot ceea ce înseamnă dezvoltările în domeniul energetic. Sperăm ca prin aceste măsuri pe care le luăm să asigurăm și resursele necesare ca activitatea de cercetare și dezvoltare în domeniu să poată să evolueze și în țara noastră. Practic, ne dorim ca tot ceea ce noi ne-am propus să aibă la bază investiții, să aibă la bază inovare, cercetare și să ne înscriem în acest trend prin care cu adevărat să putem să fim cât mai aproape de parcursul țărilor din vestul Europei. Avem potențial, avem resursă umană, resurse naturale prin care să putem să stimulăm tot ceea ce reprezintă evoluție tehnică și tehnologică, iar România să fie una dintre țările care s-a aliniat tuturor demersurilor care s-au făcut până în acest moment la nivelul Uniunii Europene.

Ceea ce doresc să mai subliniez este faptul că astăzi avem la masă, am să spun, doi domni miniștri – domnul ministrul Boloș nu este un membru nou în cabinet, dânsul și-a mai desfășurat activitatea în acest guvern și în guvernele anterioare, a revenit la portofoliul care l-a consacrat din punct de vedere profesional -, iar speranța și așteptările noastre, domnule ministru, și ale tinerilor de aici este să facem în așa fel încât să atragem fondurile europene și să îndeplinească așteptările pentru ceea ce înseamnă un învățământ dezvoltat, un sistem de sănătate dezvoltat și modern, un mediu de cercetare și inovare adaptat la evoluțiile de pe planul european și internațional. Ca atare, sunt convins că prin efortul dumneavoastră și al echipei ministeriale reușim să atragem toți banii care se cuvin României de la Uniunea Europeană.

Şi avem într-adevăr un membru nou în cabinet, este vorba de domnul Sebastian Burduja, cel care va conduce Ministerul Cercetării și Digitalizării. Domnule ministru, este un domeniu pe care ni-l dorim cu toții să îl vedem că intră în ritm, că ajunge să aibă acea dinamică pe măsura enunțului din titulatura ministerului și tot ceea ce veți face acolo este să reușim într-adevăr să digitalizăm, să sprijinim toate eforturile care se fac la nivel guvernamentale pentru a facilita tot ceea ce înseamnă servicii publice, activitate guvernamentală, interinstituțională, pe de o parte, iar pe de altă parte, să reușiți să daţi acel impuls activităţii de cercetare, pentru că avem deja domenii unde putem să obținem excelență. Ele au început, trebuie finalizate şi, de asemenea, trebuie să demarăm, să începem în sectoare şi domenii noi de cercetare, în care să ne punem în valoare, aşa cum spuneam, resursa şi capacitatea de care dispunem. Vă mulţumesc foarte mult! Începem şedinţa de guvern.

Sursa: Ședința de guvern din 4 mai 2022