Consiliul de conducere al Comunității Madrid a aprobat astăzi decretul de declarare a picturii Adorarea păstorilor, operă anonimă, Site de Interes Cultural -BIC- al valencianului scoala din secolul al XV-lea. Astfel se încheie procedura declanșată la solicitarea Direcției Generale Arte Plastice a Ministerului Culturii și Sportului, care a atribuit condiția de inexportabil ca măsură asigurătorie în data de . Noiembrie 2020, după ce pictura a fost licitată la Galeria Fernando Durán în octombrie acelui anus.

Piesa a aparținut colecției lui Manuel González Martí, care a reunit un număr important de ceramică, dar a prețuit și un mare număr de picturi, atât ale artiștilor contemporani, cât și ale picturii antice, cu un interes în secolul al XV-lea, unde este cuprinsă lucrarea obiect al declaraţiei. Odată cu donația către Stat a acestui set, în luna februarie 1947, a fost creat Muzeul Național de Ceramica, instalat la început, între și 26 , în casa privată a lui González Martí, conacul Barberá, iar mai târziu în Palacio del Marqués de Dos Aguas, actualul său sediu.

Dintre colecțiile documentare ale Muzeului Național de Ceramica Se păstrează o evidență fotografică a conacului Barberá, care permite identificarea multor piese care au alcătuit colecția sa, iar printre acestea se poate identifica fi văzut într-una din camere Adorarea păstorilor. Reprezintă Nașterea și Adorarea păstorilor, cu Fecioara, Pruncul și Sfântul Iosif pe o podea din țiglă valenciană.

Acest panou din ulei, tempera și foită de aur, cu rama din lemn sculptat si aurit cu traceria gotica, are calitate tehnica si artistica datorita compozitiei, culorii si desenului. Autorul recurge în execuția sa la noi registre expresive pe care le integrează împreună cu altele existente, configurând o lucrare singulară și relevantă, reprezentativă pentru școala valenciană a secolului al XV-lea, una dintre cele mai importante ale artei picturale hispanice, datorită producției sale. și proiecție europeană… De fapt, scena este un exemplu de nouă configurație vizuală care asimilează estetica flamandă într-un gotic final și îmbină ambele stiluri.

Acest tabel i-a servit lui González Martí să-și susțină teza despre relevanța pe care țiglăria medievală valenciană a obținut-o când a fost încorporată în retablouri și a contribuit la perspectivă și la crearea spațiului, precum și la recrearea unor medii rafinate. În plus, evidențiază importanța pe care a atins-o gresieria valenciană în timpul său, până la punctul de a deveni o icoană frecventă în pictura gotică medievală, nu numai în Spania.

Din toate aceste motive , aceasta Adorarea ciobanilor acrediteaza valorile istorice si culturale interes relevant pentru declarația sa ca BIC de către guvernul de la Madrid.

)

Sursa: Comunitatea Madrid – 2020 Comunitatea Madrid declară pictura din Interes cultural anonim secolul al XV-lea Adorarea păstorilor