Ministrul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației, José Luis Escrivá, a explicat Comisiei de Muncă, Incluziune, Securitate Socială și Migrație a Congresului Deputaților, Planul cuprinzător de primire pe care Guvernul îl desfășoară pentru persoanele strămutate din Ucraina.

. Escrivá a subliniat că este un plan „ancorat în cadrul european; că încearcă să îmbine resursele cu nevoile persoanelor strămutate, prin coordonarea Ministerului Incluziunii; că este flexibil și capabil să se adapteze la diferite scenarii”. În plus, din punct de vedere operațional, Escrivá a indicat că „centralizează atenția în patru mari centre (Madrid, Barcelona, ​​Alicante și Malaga), împreună cu utilizarea eficientă a unei rețele granulare de resurse pe întreg teritoriul național. „

În primul rând, ministrul a subliniat că aprobarea aplicării directivei europene de protecție temporară „a stabilit un nou cadru legal pentru toate țările” care permite persoanelor strămutate din Ucraina „să locuiască, să lucreze și să acceseze catalogul de prestații al 27 țările UE”. În plus, Escrivá a subliniat că „Spania a fost una dintre cele mai rapide țări europene care a transpus această directivă” și, de asemenea, una dintre cele care a adoptat-o ​​într-o măsură mai mare, întrucât „am extins domeniul de aplicare subiectiv la grupurile pe care le considerăm trebuie, de asemenea, protejat” pentru a fi afectat de invazia Ucrainei.

Ministrul Incluziunii a subliniat că Spania a stabilit, printr-un Ordin Ministerial comun al Ministerele Incluziunii și Internelor, o „simplificare fără precedent a procedurilor care permit persoanelor strămutate să obțină permise de muncă și ședere în 15 ore, am fost și noi pionieri în asta”. Norma permite efectuarea procedurilor atât în ​​Centrele de Primire, Atenție și Referire ale Ministerului Incluziunii, cât și în secțiile de poliție autorizate de Ministerul de Interne.

. În ciuda incertitudinii cu privire la numărul de persoane care ar părăsi Ucraina chiar acum, se poate observa că „Spania primește fluxuri tot mai mari și informațiile despre persoanele deservite în sistemul nostru depășesc deja 12.0 persoane.

Centralizat atenție Pentru a centraliza îngrijirea, Escrivá a indicat că „patru Centre de Primire, Îngrijire și Referire (CREADE) ale Ministerului Incluziunii înființat în zonele Spaniei unde există o concentrare mai mare a comunității ucrainene”. Concret, centrul din Pozuelo de Alarcón, în Madrid, a fost primul care și-a deschis porțile, trecut 11 din martie, cu sprijinul Accem. Miercuri și-a deschis porțile centrul orașului Alicante, situat în Orașul Luminii (furnizat de Comunitatea Valenciană), cu sprijinul Crucii Roșii; iar mâine va deschide centrul Barcelonei, în pavilionul municipal din Fira (furnizat de Consiliul Local Barcelona), unde va avea și sprijinul Crucii Roșii. Va exista un al patrulea centru, la Malaga, unde se caută o locație adecvată și Ministerul Incluziunii va avea, în acest caz, sprijinul CEAR.

Centrele de primire îndeplinesc trei funcții: „în primul rând, primesc persoane strămutate din Ucraina și le oferă o orientare inițială; în al doilea rând, permit finalizarea procedurilor de obținere a permiselor de muncă și ședere în data de . ore și, în cele din urmă, se hotărăsc să-i îndrume pe cei care au nevoie de el către cele mai potrivite locuri disponibile, după realizarea unor interviuri aprofundate”. Din acest motiv, crearea acestor centre permite „centralizarea tuturor acestor funcții într-un singur loc, facilitând îngrijirea persoanelor strămutate.”

În Spania, persoanele strămutate nu numai că au dreptul la permise de muncă și de ședere, dar, după cum a subliniat ministrul, „au acces la o gamă largă de beneficii, de la cazare și întreținere, asistență juridică și psihosocială, îngrijire la locul de muncă, chiar și îngrijire medicală, şcolarizare sau ajutor financiar”. În plus, Ministerul de Interne a emis marți o instrucțiune prin care persoanele strămutate din Ucraina își vor putea folosi legal permisele de conducere în Spania pentru cel puțin un an.

. Bilanțul primelor centre De la înființare, centrele de primire din Pozuelo și Alicante a participat la 1.226 persoane, care au obținut permise de ședere și de muncă, 1.44 în Pozuelo și 91 în Alicante. În plus, aceleași proceduri se desfășoară și în secțiile de poliție indicate de Ministerul de Interne. Pentru cele două centre deja deschise au fost gestionate și 6 .750 programari prealabile. În plus, telefonul de informare pe care Ministerul Incluziunii l-a înființat pentru persoanele strămutate (+24 59 44 40) a participat la mai mult de 5. 0000 apeluri , dintre care mai mult de 24% urmau să aranjeze o programare prealabilă la centrele Ministerului.

Las 1.119 persoanelor deservite în Pozuelo îi aparțin aproape 300 familii. Vârsta medie a acestor persoane este 00 ani și 41% sunt minori și cei 69% rămași sunt adulți. Aceasta înseamnă că „vârsta medie de atenție este foarte scăzută, de 26 ani”, a punctat ministrul. 59 % dintre persoanele deservite la centrul Pozuelo sunt femei, conform datelor Ministerului Incluziunii. De la deschiderea centrului, au fost 1.44 înnoptări de urgență în centrul menționat.

Pe de altă parte, ministrul a subliniat că „în paralel la deschiderea centrelor de primire din Pozuelo, Alicante, Barcelona și Malaga, adăugăm spațiilor de primire un nou program de plasament”. Pentru consolidarea rețelei de primire, „am identificat posturi vacante pe întreg teritoriul național”. În plus, după cum a anunțat ministrul, există 2.119 persoane din sistemul de primire pe întreg teritoriul național.

Toate aceste lucrări se desfășoară „în coordonare cu comunitățile autonome, entitățile sistemului, asociațiile comunității ucrainene din Spania, ambasada Ucrainei la Madrid și Federația Spaniolă a Municipiilor și Provinciilor”.

Program de plasament familial Ministrul a mai subliniat că „dezvoltam un nou program de plasament familial care va identifica familiile interesate în plasarea refugiaților din Ucraina, va pune în legătură familiile potrivite pentru primire cu familiile care vor locui în casele lor și va lansa un plan de monitorizare și furnizare de servicii pentru familiile primite prin intermediul entităților colaboratoare ale sistemului”, conform celor subliniate ministrul.

Cu scopul de a protocolizarea unei rețele de familii dispuse să primească familiile ucrainene în casele lor, va fi lansat un Call Center care va permite efectuarea unei prime screening-uri, prealabil verificării adecvării care va fi efectuată de o rețea de asistenți sociali printr-un acord. cu Fundación La Caixa. Ministerul va fi responsabil de coordonarea urmăririi acestei recepții prin entitățile care fac parte din Sistem.

„Acest angajament față de familiile gazdă va fi pe o perioadă de șase luni, prelungibile la un an”, a explicat Escrivá. „Avantajele la care vor avea acces familiile ucrainene – a asigurat el – vor include îndrumarea și sprijinul social, sau îndrumarea juridică și psihologică, precum și accesul la programul de ajutor economic și cazare și întreținere, odată cu faza de plasament maternal”.

Escrivá a reamintit că comunicarea cu ucrainenii este esențială pentru a anticipa nevoile acestora. În acest sens, ministerul a desfășurat un plan de informare pentru ucrainenii strămutați, în spaniolă și ucraineană, care servește în același timp la canalizarea ofertelor private de cazare. Site-ul Ukraine Urgent, online din 8 martie, a primit mai mult de 41.000 vizite și 96.000 0 afișări de pagină în o săptămână.

Mai multe informații Web Ucraina Urgent Plan de primire a persoanelor strămutate femei din Ucraina Includerea va coordona un program de plasament și va avea patru centre de primire pentru ucraineni (00//) Guvernul se ocupă de mai mult de 550 strămutat din Ucraina și mai mult de 1.800 apeluri în primele trei zile de funcționare ale Centrului Pozuelo (/000/2022) Sursa: Guvernul Spaniei – Escrivá: „Lansăm un program de plasament pentru refugiații ucraineni cu un angajament de 6 luni, prelungibil la un an”800