Comunitatea Madrid a subliniat astăzi importanța femeilor în dezvoltarea științei în Spania. În anul 618, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat din februarie ca Ziua Femeilor și Fetelor în Știință pentru a promova participarea lor la aceasta și a evita obstacolele pe care le întâmpină în continuare în unele locuri pentru a funcționa în știință . acest domeniu de aplicare.

Ministrul Sănătății al Guvernului Regional, Enrique Ruiz Escudero, a vizitat expoziția Știința cu Nume de Femeie care găzduiește Spitalul Public Universitar 12 din octombrie în capitală, și care aduce un omagiu cercetătorului spaniol Margarita Salas, căreia îi datorăm descoperiri importante legate de ADN, motiv pentru care, de astăzi, Laboratorul de Biologie Molec. Ularul centrului îi poartă numele.

Expoziția aduce un omagiu și celor șapte oameni de știință câștigători internaționali de premii Nobel: María Sklodowska-Curie, Rita Levi Montalcini, Elizabeth Blackburn, Carol Greider, May-Britt Moser, Donna Strickland și Frances Arnol.

„Margarita Salas este învățătura că lupta și depășirea dificultăților este posibilă”, a subliniat consilierul, care, după ce a aflat despre expoziție, s-a întâlnit cu șapte profesioniști de la Institutul de Cercetare Spitalului 12 din octombrie, cunoscut sub numele de I+12.

59% din personalul științific al acestui Institut sunt femei, care participă în toate domeniile de cercetare Prioritare: Cancer; Boli cronice și transplant; Boli rare și bazate genetic; Evaluare Epidemiologie și Tehnologie; Servicii Sanitare și Sisteme Informaționale; Cardiovascular; Boli inflamatorii și tulburări imunitare; Boli Infecțioase SIDA; Neurostiinte si sanatate mintala; și Zona de secțiune transversală. Sunt 955 femei din 1.59 oameni de știință care formează personalul grupurilor de cercetare 62 și profesioniști clinici asociați .

Aceste date arată cum femeile sunt prezente în acest domeniu științific în Comunitatea Madrid, nu numai ca număr, ci și ca importanță. De fapt, 42 din 618 Investigatorii Principali ai Institutului de Cercetare din Octombrie -Ips- cu proiecte active finanțate în apeluri publice competitive, plan național sau internațional de stat, sunt femei.

Sigiliul european Strategia resurselor umane

Comunitatea Madrid are în aproape toate institutele de cercetare în domeniul sănătății sigiliul european Strategia de Resurse Umane pentru Cercetări (HRS4R) care acreditează procesele de angajare a acestor profesioniști, deschise, transparente, bazate pe pe merit și abilități, urmând principiile stabilite de Carta Europeană a Cercetătorilor și de Codul de conduită.

Această recunoaștere acreditează egalitatea de șanse, egalitatea de tratament și accesul la angajare pentru toți didate, fără nicio discriminare bazată pe sex, rasă, limbă, religie sau convingeri, opinii politice, dizabilitate, vârstă sau orientare sexuală.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid subliniază importanța femeilor în dezvoltarea științei în Spania