Auditul de funcționare care va analiza managementul și procedurile sistemului de protecție a minorilor din Comunitatea Madrid va fi lansat în cursul lunii martie. Despre acest lucru a anunțat astăzi ministrul Familiei, Tineretului și Politicii Sociale, Concepción Dancausa, în cadrul apariției sale la Comisia pentru Familie și Politică Socială a Adunării de la Madrid pentru a raporta despre situația minorilor aflați în îngrijire care au fost victime ale rețelei desființate de Operațiunea Sana.

Dancausa a explicat ca la inceputul lunii viitoare tehnicienii Ministerului Economiei, Muncii si Finantelor vor incepe cu munca de analiza a diferitelor aspecte functionale ale copilului regional. sistem de protectie. Obiectivul său este de a evalua eficacitatea tuturor acțiunilor legate de rețea și, acolo unde este cazul, de a identifica aspectele sau procesele care pot fi îmbunătățite pentru creșterea calității managementului.

În plus , ministrul a avansat câteva dintre acțiunile care sunt cuprinse în planul de șoc anunțat pentru promovarea plasamentului maternal al minorilor aflați în îngrijire în fața reședinței. Astfel, administrația regională va înființa un fond extraordinar pentru a ajuta familiile de plasament cu anumite cheltuieli ale copilului adoptiv, precum ochelari, stomatologie sau aparate ortopedice. În weekend va fi lansat și un program de plasament, un spațiu de timp care va permite mai multor familii să se apropie de realitatea plasamentului minorilor și care vizează în special generarea de legături afective cu adolescenții aflați în îngrijire.

În ceea ce privește situația celor trei minori aflați în tutelă care au fost declarați martori protejați în cadrul operațiunii de poliție, consilierul a detaliat acțiunile care au fost efectuate din centrele Comunității Madrid pentru protejarea acestora. . Informații, a avertizat el, că trebuie păstrate în orice moment numele, datele și datele specifice „deoarece prezența lor într-o procedură judiciară ne obligă să fim foarte precauți și să nu furnizăm date în alte scopuri decât acea procedură în nicio instanță, așa cum am a fost avertizat Avocatura Generală prin care ne-am prezentat în cauză”.

Intervenție adaptată la nevoile

„Am pus la dispoziție acestor minori, așa cum facem întotdeauna, toate resursele dintre cele pe care le avem”, a afirmat Dancăusa, apărând că toate intervențiile au fost adaptate în orice moment la problemele educaționale, comportamentale, consumului de droguri sau violenței în familie suferite de fete atunci când au intrat în sistemul de protecție și evoluția lor înainte de munca terapeutică desfășurată. de către profesioniștii acestora.

Astfel, a trecut în revistă comunicările constante cu agenții gardieni, Poliția Municipală și Garda Civilă, reclamații către Grupul de Minori pentru absențe voluntare după ieșirile sau perioadele de vacanță cu familiile din aceste centre cu regim deschis, trimiteri către resurse specializate pentru dependenți de droguri (chiar și în afara regiunii pentru a se putea rupe de mediul înconjurător), tulburări de comportament, abuz sexual sau sănătate mintală, sesizările ulterioare transmise Parchetului pentru Minori și instanțelor de judecată sau plângerile depuse la organele de poliție atunci când vreunul dintre acești minori le-a comunicat educatorilor că a făcut obiectul unor agresiuni sexuale în ieșiri.

Consilierul a subliniat că toate aceste măsuri au fost luate de profesioniștii din diferitele resurse, „care sunt cei care au pregătirea, experiența, criteriile și puterea de reglementare adoptă cele mai convenabile decizii în interesul unor minori care ajung adesea la centrele lor în situații extrem de dificile. complex.” În acest sens, el a apărat munca acestor profesioniști „care au acționat corect și în conformitate cu legea în orice moment”, și a transmis solicitarea sa deputaților „pentru ca aceștia să aibă voie să facă munca care le corespunde. fără interferențe ”.

Sursa: Comunitatea Madrid – 21 Auditul sistemului de protecție a minorilor din Comunitatea Madrid va începe în martie