Guvernul Rajoy reformeaza piata muncii cu scopul principal de a reduce numarul somerilor. Spania inregistreaza 5,2 milioane de someri, dar guvernul a spus ca numarul acestora va creste si anul acesta.

Intentiile guvernului tintesc spre crearea locurilor de munca „stabile”, desi noua reforma a pietei muncii simplifica procedura de concediere a angajatilor cu contract pe perioada nedeterminata.

Firmele pot concedia angajati cu contract fix doar daca le platesc si indemnizatii pentru fiecare an de munca. Guvernul a redus valoarea acestor plati compensatorii de la 45 la 33 de zile pentru fiecare an lucrat. Pe deasupra, patronii pot face concedieri si in cazul in care firma a inregistrat pierderi in ultimele 9 luni, iar platile compensatorii se reduc in astfel de cazuri la 20 de zile pe an.

Guvernul lui Mariano Rajoy spera ca astfel firmele isi vor putea ajusta personalul la cerintele pietei actuale.

Tinerii someri reprezinta o alta sarcina importanta pentru cabinetului condus de Mariano Rajoy. De aceea, reforma urmareste sa reduca si somajul de 48% din randul tinerilor spanioli. Firmele mici si mijlocii, cu pana la 50 de angajati, vor primi o reducere fiscala de 3 mii de euro la contractarea primului somer cu varsta sub 30 de ani, printr-un nou tip de contract fix.

Tanarul somer va putea sa incaseze in acelasi timp cu salariul si un sfert din ajutorul de somaj, iar patronul va plati timp de 1 an doar jumatate din valoarea asigurarilor pentru persoana angajata. De asemenea, firmele care angajeaza persoane aflate de mult timp in somaj primesc un ajutor de 4500 de euro. Din cauza slabelor rezultate inregistrate de oficiul de munca INEM pentru orientarea somerilor, guvernul a decis sa implice si agentiile private in actiunile de cautare de locuri de munca. In acelasi timp, guvernul a anuntat ca va intensifica controalele pentru a sanctiona munca la negru.